Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

7 ok, miért nem költözünk külföldre

Túlterheltség, összehúzott nadrágszíj, beszűkült gondolkodás, agresszív kommunikáció, szekértábor-logika, az elismerés hiánya – a lista hosszasan bővíthető, és talán nincs olyan ember itthon, akiben ezek miatt ne merült volna fel, hogy külföldre költözzön, ahol egyszerűbb, szervezettebb, jobb az élet. Most mégis azokat az érveket szedtük össze, amelyek a maradás mellett szólnak. 

1. Van kihez fordulnunk

Bár nem egy Soproni reklám az életünk, mégis elsődleges szempont, hogy tudunk kit hívni, ha baj van; tudunk kivel ünnepelni, hogyha öröm ér bennünket; sokan tudják, mitől lesz jobb kedvünk és hogyan kell kezelni bennünket, ha szomorúak vagyunk. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szeret a családunk, és mi is képesek vagyunk szeretni; vannak igazi, mély baráti kapcsolataink, és ezek az elsődleges kötődési pontok az életünkben. Akinél mindezek hiányoznak, azt a család vagy a közvetlen környezete egy percig sem tudja maradásra bírni.

2. Nem egyszerű mindent a nulláról kezdeni

Ez lehet lustaság vagy a bátorság hiánya, mindenesetre az, hogy itthon vannak kapcsolataink, szakmánk, munkánk, helyismeretünk és legalább nagyjából kiszámítható menete az életünknek, az legalábbis biztonságot ad. A hétköznapok menetének ismerete olyan érték, amellyel többnyire akkor szembesülünk, hogyha nem rendelkezünk vele.

3. A jól-lét relatív

Látjuk, hogy nyugathoz viszonyítva nem élünk jól, de látjuk azt is, hogy milyen méreteket ölt a nélkülözés Magyarországon. Ehhez képest az, hogy szeretnek bennünket, van mit ennünk, van vállalható megjelenésünk és kapcsolatrendszerünk, komoly erőforrás számunkra. Mindez arra is késztet bennünket, hogy a kevésbé szerencsés körülmények között élők problémáit is komolyan vegyük és láthatóvá, hallhatóvá tegyük, vagy a magunk eszközeivel megpróbáljuk áthidalni a társadalmi csoportok közti szakadékokat. Mindez szerintünk egyházaink, gyülekezeteink legfontosabb társadalmi szerepvállalása lehet.

4. Az elégedettség megtanulása

Ha az emberek „életéhségüket” csupán materiális javakkal tudják és akarják csillapítani, akkor hiába akarnak jóllakni, mert aki egyre többre vágyik, az egyre éhesebb lesz. Az „elég etikájának” a gazdaság területén is érvényesülnie kell. Ha valaki azt tudja mondani: elég, csak akkor juthat másnak is. Elsajátítani az elég etikáját és aszerint élni nem könnyű feladat, mert lemondással jár (erről részletesebben ebben a cikkben olvashatsz). Erre törekszünk, és erre buzdítunk másokat is: mindenkit, aki – szülőként, tanárként, egyházi és világi vezetőként – felelős másokért.

5. Ezt a nyelvet beszéljük

Még ha nyelvismeretünk elegendő is ahhoz, hogy új életet kezdjünk egy másik országban, az emberek mindennapi valóságát, kihívásait és örömeit itthon értjük igazán, magyarul nem csak a nyelv szintjén értünk, érzünk és beszélünk.

6. Kihívás elfogadva

Nap mint nap kihívást jelent, hogy ki tudunk-e hozni valami jobbat az itteni helyzetből. Nagyon sok kibeszéletlen feszültség és probléma, de ugyanennyi rejtett lehetőség, tehetség és érték van körülöttünk, ami még felfedezésre vár. Ez erőt adhat nekünk, és másoknak is – ezekből merítünk, és ezeket tovább szeretnénk adni.

7. Csakazértis – csakazértse

Úgy gondoljuk, hogy ez az ország jó és élhető hely vagy legalábbis azzá lehetne tenni.

Csakazértse megyünk el, mert nem mi rontottuk el, és a magunk eszközeivel csakazértis megpróbáljuk kihozni belőle a legjobbat.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy bárkit is elítélnénk, aki mégis úgy dönt, hogy máshol kezd új életet.

Hogyan bírjuk maradásra másokat?

Ha azt szeretnéd, hogy több ember maradjon az országban, használd gyakrabban ezeket a szavakat:

  • Köszönöm.
  • Kérlek.
  • Szeretünk.
  • Szükség van rád.
  • Jó, amit csinálsz.
  • Értékes vagy/értékes munkát végzel, ezért nem zsigerellek ki.
  • Fontos nekem a véleményed.
  • Szükséged van valamire?
  • Jól nézel ki. (Férfiaknak és nőknek is lehet mondani.)
  • Mi a baj? (Férfiaktól és nőktől is meg lehet kérdezni.)

Ezer indok lehet a maradásra és ezer az elindulásra. Te miért maradsz itthon, vagy miért mentél el? Írd meg nekünk kommentben itt, facebook-oldalunkon, vagy e-mailben a kotoszo@lutheran.hu címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr638795604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása