Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

„A másik elfogadása számunkra alapérték” – evangélikus önkéntesek a romatelepen

Olyan családból jövünk, ahol a másik elfogadása alapérték, fel sem merült a cigányellenesség. A hitben nevelkedés összekapcsolódott a toleranciával  mondják a bagi romatelep evangélikus önkéntesei. A BAGázs Közhasznú Egyesület munkájában sok evangélikus fiatal vesz részt: foglalkozásokat tartanak a helyi gyerekeknek. Ittzés Alizzal, Prőhle Jankával és Kiers Flóriánnal egy másik bagázsos evangélikus, Lőrincz Borbála beszélgetett. 

Szerző: Lőrincz Borbála

12659855_10154537979857166_999014480_n.jpg

A BAGázs Közhaszú Egyesület, Bag nagyközség négyszáz lelket számláló romatelepén dolgozik azért, hogy az ott élőknek is lehetőségük legyen elérni céljaikat. Hosszú távon az egyesület országos szintű roma integrációs modellprogramot szeretne kidolgozni és terjeszteni. A BAGázs legtöbb önkéntest vonzó programja, az IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) középiskolásoknak teremt lehetőséget arra, hogy egyetemista támogatók segítségével, heti rendszerességgel, készségfejlesztő foglalkozásokat tartsanak a bagi telepen élő gyerekeknek. Számos „ikszes” gimnazista és támogató (volt) a Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanulója. Ittzés Alizzal, Prőhle Jankával és Kiers Flóriánnal beszélgettünk bagi élményeinkről és arról, milyen példát mutathat a keresztény közösségeknek a BAGázs.

„Sok volt az ismerős, a rokon a BAGázsban. Adta magát, hogy önkéntes munkaként ezt próbáljam ki, és az első félév után nem éreztem azt, hogy abba tudnám hagyni – kezdi Aliz bagázsos pályafutásának történetét. – Úgy gondoltam, hogy a mindennapokban, az én életemben is nagy visszalépés lenne. Ha csak egy órát is ott vagyok a gyerekekkel, az nagyon sok energiát, szeretetet ad.” Aliz 2015 tavaszán kezdett el foglalkozni a második-harmadik osztályos kislányokkal, ugyanazzal a csoporttal, amelyikkel azóta Flórián is megismerkedett. „Nagyon vidám csoport. Teng bennük az életkedv” – meséli róluk Flóri, aki Jankával együtt 2015 őszén kapcsolódott be „ikszes” gimnazistaként a bagi munkába. Mindhárman család- és gyülekezeti tagoktól hallottak a BAGázsról.

Lelkesedésükkel nincsenek egyedül: 2012-ben jártam először Bagon, idén tavasszal ötödik ikszes félévemet kezdem. Az évek során persze sokat változott a program módszertana, eleinte korrepetálás zajlott a foglalkozásokon, ezt tematikus készségfejlesztés, idén pedig projektmódszerre épülő fejlesztés követte. A telepi gyerekek igen nehéz körülmények közül érkeznek, iskolai teljesítményük csak úgy javítható, ha előbb alapkészségeikkel foglalkozunk. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy gyakran alacsony az önbizalmuk, és ezen személyes figyelemmel, bátorítással igyekszünk változtatni. Az ikszes foglalkozások fontos szereplői a helyi koordinátorok, olyan telepi felnőttek, akik elhozzák és hazakísérik a gyerekeket, és gyakran a játékokban is részt vesznek.

12660392_10154537979862166_2137955205_n.jpgFlórián ikszes foglalkozáson, 2015. december. Fotó: Németh András Péter

A telepre már rendszeresen járó középiskolások és egyetemisták körében ritkán kérdés, hogy miért jó „ikszezni”, hiszen a gyerekekkel való foglalatosság az önkénteseknek is rengeteget ad. De miért döntenek úgy az elején, hogy belevágnak? Beszélgetőtársaimmal egyetértettünk abban, hogy a támogató családi háttér az egyik, ha nem a legfontosabb alap, amely segítő munkára indítja az embert.

„Mi olyan családból jövünk, ahol a másik elfogadása alapérték, fel sem merült a cigányellenesség. A hitben nevelkedés összekapcsolódott a toleranciával” – mondja Aliz.

„Én se tudom ezt így különválasztani” – folytatja Janka, amikor arról kérdezem őket, szerepet játszik-e keresztény hitük, egyházi kötődésük társadalmi felelősségvállalásukban. „Összekapcsolódik, mert a kereszténységnek ez fontos része, de nem kell ahhoz kereszténynek lenni, hogy az ember segítsen másokon.”

Amikor a keresztény egyházak és hívek speciális felelőssége kerül szóba, hamar megtalálják azokat a pontokat, amelyekben tanulni lehetne a BAGázstól. „Nagyon sokan mondják: jaj de jó, hogy csinálod, jaj de jó, hogy jársz Bagra. Mondják ezt harmincan, és egyikük se végez semmilyen karitatív munkát” – meséli Janka. „Az emberek gyakran azt választják, hogy pénzt adnak, de odamenni közéjük, és megtapasztalni a körülményeket, azt nem – teszi hozzá Flórián. – Sokan szerintem félnek attól, hogy a helyszínen mit találnak.

Ha ott van az ember Bagon, akkor szembesül azzal, hogy neki mennyire jó élete van, és amit lát, milyen igazságtalanság.

A BAGázs egyik legfontosabb alapelve, hogy nem adunk adományt. Úgy hisszük, az adományozás hierarchikus viszonyt eredményez és megakadályozza, hogy partneri viszony alakuljon ki. Ahhoz viszont, hogy igazán befogadó társadalmat teremtsünk, meg kell értenünk, hogy kölcsönösen van mit tanulnunk egymástól és van mit adnunk egymásnak. „Együttműködés, kölcsönösség, ez az első lépés. Én annyira szeretem, hogy mi nem úgy megyünk oda, hogy mekkora királyok vagyunk, hogy segítünk. Hálás vagyok, mert ők is sokat adnak azzal, hogy befogadnak minket" – fejti ki Aliz.

 

12714433_10154537979847166_2023686811_n.jpgJanka ikszes foglalkozáson, 2015. november. Fotó: Lőrincz Borbála/BAGázs

A BAGázs másik nagy érdeme, hogy találkozási lehetőséget teremt nagyon különböző hátterű, életmódú, értékrendű emberek között. A közösen megtalált célok elérése érdekében végzett munka, és az együtt megélt élmények közösséget építenek, mely minden résztvevő életében különleges szerepet tölt be. A bagi gyerekek a budapesti önkéntesekkel találkozva olyan életutakat ismerhetnek meg, amilyennel a telepen ritkán találkoznak, személyes figyelmet és szeretetet kapnak a többségi társadalom képviselőitől. A BAGázs programjainak vezetői szakértelmük legjavát teszik bele a telepi tevékenységekbe – mindenki azt csinálja, amihez tényleg ért. Ugyanakkor megannyi területen tanulunk a telepiektől is. Egyrészt terepismeretet, kommunikációs technikákat, mély problémamegértést, amelyek nélkül esélytelen lenne eredményes munkát végezni a telepen; másrészt középosztálybelieknek elképzelhetetlen hitet és kitartást, azt, hogy a legnehezebb körülmények között is létezik egymásért való felelősségvállalás, szeretet és vidámság.

Végül arról is beszélgettünk, mihez kezdjünk azokkal az emberekkel, akik nálunk kevésbé elfogadók. A támogató családi háttér mellett mindannyian szembesültünk már cigányellenességgel, ilyenkor a bagi személyes élmények elmesélése sokat segíthet. „A kétoldali empátia is nagyon fontos – emlékeztet Aliz egy harmadik bagázsos alapértékre. – A BAGázs azt mondja, hogy egyszerre kell a kisebbséggel foglalkozni, meg a többségi társadalmat érzékenyíteni.

Azzal is megértőnek kell lenni, aki még nem jött el, és nem szembesült a telepi helyzettel, meg azzal is, akinek volt rossz tapasztalata, és emiatt előítéletei vannak. Ha elfogadó vagy, akkor mindenkivel annak kell lenned!

12695915_10154537979867166_1830470268_n.jpgLőrincz Borbála a 2013-as nyári táborban. Fotó: Bárdossy Kriszti/BAGázs

A szerzőről:

Lőrincz Borbála (1991) - a Közép-európai Egyetem nacionalizmus tanulmányok programjának másodéves mesterhallgatója. Szakdolgozatát egy erdélyi falu cigány-magyar viszonyairól és a nacionalista politika mindennapi hatásairól írja. 2013-ban végzett a Durhami Egyetem antropológia és szociológia BA szakán. 2012 óta a BAGázs Közhasznú Egyesület önkéntese, 2013 óta tagja.

A borítóképen: Aliz (balra) a 2015-ös nyári táborban. Fotó: Lőrincz Borbála/BAGázs

*** 

A BAGázsról további információt az egyesület honlapján és facebook-oldalán találhatsz.

Az IKSZ programba legközelebb 2016 szeptemberében várnak új középiskolás és egyetemista önkénteseket. Jelentkezni és érdeklődni az iksz@bagazs.org emailcímen lehet. Ha más programban szeretnél részt venni önkéntesként, az onkentes@bagazs.org emailcímre várják a jelentkezésed.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr288369188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása