Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A lelki embernek is van teste?!
Merülj el a teológiában! 4.rész

Test, lélek, szellem – fogalmak, amelyekre szinte azonnal rávágjuk: pontosan tudjuk, mit jelentenek. De valóban így van? Bár a mindennapi beszédben használjuk őket, kihívás lehet az isteni és az emberi lélek, a testi és a lelki ember beazonosítása. Nem csoda: a különböző magyar bibliafordítások nehéz feladat elé állítják az olvasót. Görög fogalmak magyarázatával, újszövetségi igéket sorolva most a bibliai antropológia alapfogalmaihoz visz közel László Virgil, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezetője, aki előadásával a fogalmi zűrzavarban is rendet teremt. 

teologia_4.jpg

A lelkiség biblikus értelme olyan téma, amelyről egy egész tanévet végig lehetne beszélgetni. Az alapprobléma izgalmas: az emberről szóló gondolkodásunkat ugyanis nem a Biblia szemlélete határozza meg, hanem Descartes francia filozófus megközelítése. Miért állíthatjuk, hogy a spiritualitás szempontjából nagy kárt okozott a kereszténységnek? S vajon min vitatkoznak a biblikus kutatók, oldalak tízezreit megtöltve?

Az előadásból kiderül, Luther szerint ki ül életünk kocsijának bakján, melyek a zsidó és a görög emberszemlélet különbségei és hasonlóságai, mikor működik jól a lélek, és hányféle „én” van. Végül pedig arról is szó van benne, hogy a bibliai tanítás szerint a test nem eleve rossz, és hogy honnan jön a csábítás és a vágyakozás. László Virgil bibliai igeszakaszokon keresztül bemutatja, hogy Isten a szívek vizsgálója – no nem mint egy kardiológus, hanem mert onnan indul ki az élet, viszont a keresztény egzisztencia mégis az értelem megújulásával jön létre.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem biblikus szabadegyetemének előadásait folytatásban adjuk közre.

A mostani előadás teljes terjedelmében itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5218441249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_t_4.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása