Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Itthon a világban, otthon az égben – hogyan lehet ez?
Merülj el a teológiában! 7.rész

A címbeli utalás Kosztolányi Dezső Boldog, szomorú dal című versére azt hangsúlyozza, amit Pál apostol is mond: kettős állampolgárok vagyunk. Ez nem kis feladat és felelősség, hiszen – ahogy Korányi András a szabadegyetemi előadáson leszögezi – „bár Isten a világ éltetője, de amikor Jézus Krisztus megérkezik ebbe a világba, akkor a tulajdon világából próbálták őt kiutálni”.

szabadegyetem7.jpg

Az egyháztörténész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora Luther Márton, a mártír evangélikus teológus Dietrich Bonhoeffer, az 1934-es Barmeni teológiai nyilatkozat és az 1942-ben Norvégiában kelt Az egyház alapja című hitvallás és nyilatkozat gondolatiságából bontja ki a szabadság és lelkiismeret összefüggését és tisztázó értelmezését. „Az emberi szabadság kérdéséből jussunk el Isten szabadságának kérdéséig” – mondja Korányi András. A Kivé nem lehetünk? – A 20. század hitvalló irodalma és Isten szólásszabadságáról című előadásból arra is választ kaphatunk, hogy miként uralkodik Isten a lelkiismereten. Már csak ezért is érdemes meghallgatni.

A teljes előadás ide kattintva tekinthető meg.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem biblikus szabadegyetemének előadásait folytatásban adjuk közre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818456955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr_1.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása