Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Három nagy kérdés, amely minden embert izgat
Merülj el a teológiában! 2. rész

A múlt jelent jövőt. E frappáns kiindulópontból elstartolva az idő titkaiba mélyedhetünk most el. Kezünkben egy könyv, amely kétezer-ötszáz év (!) üzenetét hordozza. Benne történetekkel, amelyek emberek és a közösségek Istennel megélt tapasztalatairól vallanak a történelem adott tér-idő koordinátái között, egyszerre tekintve múltba és jövőbe – most Varga Gyöngyivel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezetőjével.
 szabegyetem_vgyongyi.jpg

Három nagy kérdés izgatja minden kor emberét: Honnan jövök? Ki vagyok? Hová tartok? Valódi és lelki értelemben is: mindannyiunk életutazása. De ki van otthon, és ki megy haza? A Könyvek Könyve ezekre is tartogat választ!

A héber Biblia kezdőbetűje és a „ház” szimbóluma kapcsán az előadó párhuzamot von a mesék királyfiai és Izrael népe között, akiknek el kell hagyniuk a biztonságot a kaland érdekében. Útközben megállunk egy „buszmegállóban” is, majd megismerjük a babiloni névtelen prófétát: az ötödik evangélistát. Sorra vesszük a remény szimbólumait: tej és méz is az asztalunkra kerül. Végül megtudjuk, hol lesz a világ középpontja az Ószövetség tanúságtétele szerint, ahol mindenki otthonra talál, s belevackolhatjuk magunkat abba a reménységgondolatba, hogy Isten számunkra ott van a szívünk Jeruzsálemében.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem biblikus szabadegyetemének előadásait folytatásban adjuk közre.

A videót ide kattintva lehet megtekinteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3318435109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_t_1.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása