Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Apokalipszis most – vagy mégis van remény?
Merülj el a teológiában! 6. rész

Ökológiai válságjelenségek korát éljük. Saját bőrünkön tapasztaljuk és szenvedjük el, mit idéz elő a krízis bolygónk élővilágában. Szókészletünk része a klímaválság, a természeti katasztrófák és a migráció – a háborúkról, az éhínségről és a járványokról nem is beszélve… A pokoli hőség és a hulladékhegyek fojtogató szorításában tegyünk kitekintést a Biblia világába! Szűcs Kinga, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezetője Az apokaliptika nyelvezetének felbukkanása az ökológiai válságjelenségek leírásában című előadásában a remény felé is ablakot nyit. szabadegyetem6.jpg

Miközben kortárs művészek alkotásainak bemutatásával találkozási pontokat is felmutat az előadó, bevezet az apokaliptika, az eszkatológia és az utópia pontos jelentésébe. Kiindulópontja, hogy bár negatív spirálba kerültünk – amelyről a média naponta önti ránk a híreket –, a bibliai nemzedékek is átélhettek hasonló krízistapasztalatokat. Korunk drámai felismerése viszont újdonság: az ember képes elpusztítani a saját világát! Bizakodásra adhat okot azonban, hogy az apokaliptika azt is jelenti: nem minden áll rajtunk kívül. Az előadás során ugyanakkor beavatást is nyerünk abba, hogy miért történnek velünk ezek a jelenségek.

De mi is az az „eszkatológiai iroda”, és mekkora a forgalma manapság? Milyen lehet az ember utáni élet? Mit nevezünk csonkolt apokalipszisnek? Milyen apokaliptikus szövegeket találunk a Bibliában? Mely embercsoportra jellemző inkább a végidőkön való töprengés? Miben áll a remény? És hova tartunk? Ezeket a kérdéseket is körüljárva nyitja tágabbra látókörünket Szűcs Kinga.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem biblikus szabadegyetemének előadásait folytatásban adjuk közre.

 A teljes előadás itt tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8818443291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr_1.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása