Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Ha nem tudod, hogy miért ünnepeljük a karácsonyt, az egész értelmét veszti

Ti miért szeretitek a karácsonyt? – tette fel a kérdést a népszerű fitneszguru a követőinek. A válaszok igen sokrétűek voltak az ünnepi zenéktől kezdve a forró csoki szürcsölgetéséig, megelevenítve a karácsonyi álmot, a meghitt, békés ücsörgést a hosszú téli estéken. Ezek azonban csak kedves velejárói ennek az ünnepnek – a karácsony igazi értelmét a jászolon, a bölcseken és a forralt boron túl kell keresnünk.

Szerző: Harmati Dóra

ben-white-eefmc1ug_k8-unsplash.jpg

A karácsony valódi célját akkor találjuk meg, ha előrébb ugrunk a történetben, tovább a csillagnál és a pásztoroknál is. Jézus elmagyarázta, hogy miért is jött a földre az első karácsonykor. „Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.” (Lk 19,10) 

Jézus több egy aranyosan szundikáló kisdednél. Ő azért jött, mert az emberek elveszettek Isten nélkül. Lelkileg elveszettnek lenni azt jelenti, hogy el vagy választva Istentől,  a kapcsolat megszakadt köztetek, elhagyott vagy. Jézus nélkül mindenki elveszett ezen a világon, kivétel nélkül. Ezen nem változtat a pénz, a hatalom vagy a hírnév. 

Mindazonáltal Isten szemében egyetlen elveszett ember sem veszített a saját értékéből. Még ha nincs is kapcsolatod vele, ő nagyon értékesnek tart téged! Hiszen ha valaki hajlandó költeni az elveszett dolog visszaszerzésére, azzal megmutatja, hogy mennyire értékes is számára az a dolog. Világos magyarázatot nyerhetünk erről a Biblia leghíresebb verséből: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16)

Az örömhír számunkra az, hogy Isten annyira szeretett bennünket, hogy elküldte a Fiát a földre az első karácsonykor, hogy megkeressen és megmentsen bennünket. Ez már igazi ok az ünneplésre, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2015344638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása