Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mit mond Isten a szexről?

Nézzünk szembe a ténnyel: szexszel átitatott kultúrában élünk. A filmeket, zenéket, regényeket, a politikát és a reklámokat is a szex uralja. Kultúránkban a szexről formált, ünnepelt nézet lényegében ez: ha jólesik, csináld!

Szerző: Sean McDowell

priscilla-du-preez-306214-unsplash.jpg

A szexuális forradalom során Hugh Hefner, a mozgalom egyik késői követője és mások által propagált ideák szerint bármi, ami meggátol valakit abban, hogy megtapasztalja az általa kívánt bármilyen, konszenzuális szexet, ártalmas és elnyomó.

De valóban igaz ez? A korszerű, Bizonyíték, mely döntést követel (Evidence that Demands a Verdict) című könyvben apám és én [Josh McDowell és Sean McDowell, a nagy sikerű, Több mint ács című könyv szerzői – a szerk.] megneveztük a kereszténységet alátámasztó bizonyítékokat. De előbb fontosnak éreztük eloszlatni a ködöt, megválaszolva a népszerű vádakat, köztük a fentit is. Szóval a bibliai tanítás a szexről utálatos és elnyomó?

Négy dolog, amiért Isten megteremtette a szexet

Míg a keresztények bizonyosan elbuknak időnként abban, hogy a szexet biblikus nézőpont szerint tanítsák és modellálják, tévedés azt feltételezni, hogy Isten utálja a szexet.

Igazából pont az ellenkezője igaz: Isten alkotta meg a szexet, és azt mondta róla, hogy az jó! Péld 5,18–19 erre szólít: „…örülj ifjúkorodban elvett feleségednek… szerelmétől mindig mámoros leszel.” Az Énekek éneke pedig ír a szexuális intimitás erejéről és szépségéről. A szex – ahogyan Isten alkotta – csodálatos dolog.

Négy okból alkotta.

1. Szaporodás
Bár a szexnek nem mindig eredménye a gyermek, természete szerint „babacsináló tevékenység”. 1Móz 1,28-ban Isten azt mondja „Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá!” Érdemes megjegyezni, hogy ez valójában parancs Istentől (és áldás is). Kevesen panaszkodnak ezzel a paranccsal kapcsolatban!

2. Egység
A szex egyik legerőteljesebb aspektusa, hogy képes két embert összekötni. 1Móz 2,24 azt mondja: „Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és ezért lesznek egy testté. ”

Szex közben a férfi és a nő teljesen eggyé válik. A szex több, mint fizikai cselekedet: kölcsönös érzelmi, spirituális, sőt transzcendens kapcsolódást is teremt.


3.  Élvezet
Sok ember azt gondolja Istenről, hogy ő „a kozmikus ünneprontó″, ha a szexről van szó. Azt viszont nem veszik észre, hogy Isten alkotta úgy a szexet, hogy az örömet okozzon. Isten könnyen megtehette volna, hogy a szexet unalmasnak vagy egyhangúnak teremti: inkább egy kötelességnek, mint a szemét kivitele vagy az olajcsere az autóban. Vagy megtehette volna, hogy az emberek aszexuálisan szaporodjanak. De ő ehelyett a szexet az egyik legfelpezsdítőbb élménynek teremtette, amit ember csak megtapasztalhat.

4. Isten dicsőítése
Azért vagyunk, hogy mindennel, amit teszünk, Istent dicsőítsük. Pál apostol azt mondja: „Akár esztek tehát, akár isztok, vagy bármi mást tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!” (1Kor 10,31) Amikor igazi szeretettel vagyunk a másik felé – az Isten által megszabott elvek és határok szerint –, akkor a szex dicsőíti Istent.

A jó szex jó a világnak

Milyen lenne a világ, ha mindenki a bibliai tervet követné a szex terén, eljegyezve egy hűséges, élethosszig tartó kapcsolatban, megélve a szexualitást valakivel az ellenkező nemből? Több szenvedés lenne vagy kevesebb? Több ép házasságunk lenne vagy több szétszakadt otthonunk? Több apa nélküli otthon lenne vagy több, családban aktívan részt vevő édesapa? Nőne a nemi úton terjedő betegségek, fiatalkori terhességek és abortuszok száma, vagy csökkenne?

Annak ellenére, hogy a kultúra narratívája szerint a bibliai iránymutatások elnyomást és ártalmat hoznak, Joe McIlhaney és Freda McKissic Bush orvosok következtetése alapján „úgy tűnik, a legfrissebb kutatások szerint a legtöbb ember egy partnerrel való, élete végéig tartó, szexuálisan monogám kapcsolatra lett »tervezve«. Ebből az információból az is következik, hogy minél több egyén tér el ettől a viselkedéstől, annál több problémával szembesülnek majd, legyen az nemi úton terjedő betegség, házasságon kívüli terhesség vagy érzelmi problémák, beleértve a sérült képességet arra, hogy egészséges kötődést alakítsanak ki másokkal, köztük jövőbeli házastársukkal.”

Isten nem utálja a szexet. Áldásnak adta, az ember örömére. És szeretettel adott határokat a védelmünkre és biztonságunkra.

A 777 blogon megjelent cikk szerkesztett változata.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1314812170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása