Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Adj ajándék helyett élményt: tele vagyunk ötletekkel

Az édességmennyiség csökkentése az egészséges táplálkozás miatt fontos, a kevesebb tárgyi ajándék pedig azért, hogy tanuljuk és tanítsuk meg értékelni mindazt, amink van. Ezért az ajándékok hierarchiájában idén nálunk az élményajándékok kerültek az első helyre – a megvásárolható tárgyak rovására. Nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is jár az élmény, fontos azonban, hogy mindez a megajándékozott fél vagy a kapcsolat épülését szolgálja. Ehhez adunk ötleteket!

Szerző: Prém Alexandra

pexels-photo-269370.jpeg

Ha mégis tárgy ajándékozása mellett döntünk, érdemes olyasvalamit választani, amire a másiknak igazán szüksége van, vagy olyat, amiről tudjuk, hogy valóban fog neki örülni. Érdemes azonban kipróbálni azt is, hogy nem eszközöket és tárgyakat ajándékozunk egymásnak, hanem élményt. Az élmény – főleg, ha közös időtöltés kapcsolódik hozzá – építi a kapcsolatokat. Karácsonyra, születésnapra is jó ötlet az élményajándék, de adventi naptárnak is csodás gyerekeknek vagy akár a párunknak is. Csak legyünk kreatívak!

Ajándéktippek gyereknek

Élmény-adventinaptár összeállításához jó ötlet a közös főzés, mert az minőségi idő, építi a szülő–gyermek kapcsolatot, ráadásul családi mintákat adunk át vele, a későbbiekben pedig – remélhetőleg – szép emlék lesz, a boldog gyermekkor egy építőköve. Érdemes olyan otthoni élményeket keresni még, melyeket a kisgyerek különösen élvez, de nem feltétlenül teszi meg a család napi rendszerességgel, az adventi időszakot viszont örömmel tölti meg: családi mozizás pop-cornnal, szotyi-, mogyoró-, diócsemegézés este, birkózás a nagyágyon, barkácsolás, közös kísérletezés. Lányoknak sminkelős játék anya sminkjeivel, hajgöndörítés, körömmatricázás és körömfestés. Jó móka a családi várfoglalós játék vagy bunkerépítés. A várfoglalós játék lényege, hogy egy galéria vagy emeletes ágy a vár, s az egyik csapat lent, a vár előtt „támad”, a másik pedig a várban „védekezik”: a plüssöket kell fel-le dobálni az ellenfél térfelére öt-tíz percen keresztül, amíg csipogni nem kezd a beállított óra. Ahol az idő leteltével kevesebb plüss van, az a csapat nyert.

Egyik nap lehet az adventi naptár ajándéka egy séta az adventi vásárban és kürtőskalács-majszolás, másik nap egy vacsora a megajándékozott kedvenc éttermében, de elvihetjük a gyermeket bábszínházba vagy játszóházba is, vagy kóstolhatunk sült gesztenyét.

Élményajándék felnőtteknek

Felnőtteknek jó ajándék lehet színház- vagy koncertjegy, esetleg egy wellnessnap helyben, utazás nélkül, vagy egy tanfolyam (pl. egy online rajztanfolyam vagy egy főzőkurzus), vállalkozószellemű férjeknek a páros hobbitársastánc-tanfolyam is jó móka lehet, mellyel levehetik a lábukról a feleségüket. A házaspárok ajándékozhatnak egymásnak saját kezű masszázst – akár gyertyafényes, illóolajos habfürdővel párosítva –, de profi masszázsra is bármelyik szerettünket, barátunkat befizethetjük.

A kedvesünknek adhatunk egy randiestet (ez a gyermekes házaspárok esetében különösen nagy kincs), amikor elvihetjük társunkat étterembe, moziba vagy színházba. A vacsorának helyet adhat egy különlegesebb étterem is, melyet nem feltétlenül engedhet meg magának az ember bármikor, vagy éppen a párunk kedvenc helye.

A kézzel készített kuponok is nagyszerű meglepetések lehetnek,ezeket a megajándékozott bármikor beválthatja.Olyanok kerülhet rá, mint gyerekvigyázás, takarítás, ebédfőzés, masszázs vagy akár az is, hogy egy hétig apa látja el a gyerekeket: ő készíti a vacsorát, amíg anya lazít. Egy jól működő, kiegyensúlyozott párkapcsolatban természetesen a terhek megoszlanak, és apa-anya, férj és feleség minden munkát közösen végeznek, egymást közt felosztva. De bármikor megajándékozhatjuk a szerettünket egy szabad héttel. Sőt nem csak a házaspárok lephetik meg így egymást, de a kamaszgyerekek is a szüleiket. Nekik különösen jó megoldás az ilyen ajándék, akik anyagilag gyakran mást nem is igen engedhetnek meg maguknak.

Ne legyen öncélú

Érdemes azonban vigyázni azzal, hogy az élmény ne váljon öncélúvá, ugyanis nemcsak fogyasztói, hanem élménytársadalom is a mai.

Az élményajándék lényege nem az újabb és újabb élményhajhászat, hanem a kapcsolatok építése. Ugyanis nem az ember van az élményért, hanem az élmény az emberért.

Ha olyan ajándékot adunk, melyet a másik egyedül használ fel (pl. profi masszázs, tanfolyam, szabad hét stb.), annak az a lényege, hogy „énidőt” ajándékozunk számára, mely sokaknak (főleg az édesanyáknak) luxus. Így viszont lehetőségük nyílik a rekreációra, relaxációra, önreflexióra és – mindezek végeredményeképp – kiegyensúlyozottságra. Ha közös időt ajándékozunk, azzal pedig a kapcsolatunkat építjük. Mindkettővel egyébiránt: az életet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2214436756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása