Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

És ha felbukkan az újabb Nagy Ő?

Legyen szó párkeresőkről, kapcsolatban élőkről vagy házasságra készülőkről, mindannyiunk fejében megfordult már a gondolat, hogy vajon létezik-e olyan ember, akit kifejezetten nekem szánt az ég? És ha igen, akkor vele vagyok-e most? Honnan lehet tudni, ha találkozunk a Nagy Ő-vel?

Szerző: Kovács Barbara

pexels-photo-56926.jpeg

A régmúltra visszanyúló gondolat, hogy ebben a nagy világban nem vagyunk egyedül, hanem létezik egy másik felünk, egy lelki társunk, akivel tökéletesen kiegészítjük egymást. A görög mitológia szerint Zeusz négykarú, négylábú embereket teremtett, de féltette tőlük a hatalmát, ezért kettévágta és arra ítélte őket, hogy egymástól elválasztva éljenek, és egymást keressék. Ez az ókori mítosz meggyökerezett a köztudatban, és rendkívül népszerű lett, különösen az ezoterikus irányzatok követőinek körében. Azonban a keresztény gondolkodásban is felbukkan az a gondolat, hogy van egy ember, akit Isten csak nekem teremtett. Főleg a karizmatikus keresztény vonal képviselői számolnak be arról, hogy megtalálták az embert, akit „az Úr nekik szánt”, illetve hogy Isten megmutatta nekik, kivel kell összekötniük az életüket.

Bár a köztudatba beépült gondaltról van szó, érdemes megvizsgálni, mi rejlik valójában a „Nagy Ő”-ről szóló kérdések mögött. Vajon azért gondolkodunk azon, hogy a párunk-e az „Igazi”, vagy hogy van-e egyáltalán esélyünk arra, hogy megtaláljuk a lelki társunkat, mert abban reménykedünk, hogy jól választunk, és ez garantálja majd boldog házasságunkat? A válások egy részét azzal indokolják a felek, hogy nem az „Igazihoz” mentek hozzá, nem megfelelően választottak, ezért siklott félre közös életük. Kérdéseink mögött az a félelem rejtőzik, hogy ha nem a lelki társunkhoz megyünk hozzá, akkor valamit már azelőtt elrontunk, hogy az életközösség elkezdődött volna. Valójában azonban a választás csak az első lépés, nem maga a cél. Az, hogy kivel kötjük össze az életünket, egyáltalán nem biztosíték arra, hogy később is minden rendben lesz. A bibliai „Nagy Ő”-felfogás is ezt támasztja alá.

Ha valakit, akkor Izsákot és Rebekát valóban Isten is egymásnak teremtette (1Móz 24), hiszen Isten maga választotta ki Rebekát Izsák feleségének. Ám néhány évvel később ikergyermekeik születtek, Izsák Ézsaut, Rebeka pedig Jákobot szerette jobban, kapcsolatukban a manipuláció, a csalás és a hazugság egyaránt jelen volt. Attól még, hogy megtalálták egymást, az évek folyamán a házasságukban ugyanolyan problémák ütötték fel a fejüket, mint bármelyik mai, modern kapcsolatban. Ábrahám és Sára egészen a feleség haláláig hűséges társai voltak egymásnak, mégis hosszú házasságuk során a legelképesztőbb helyzetekbe kerültek együtt: megküzdöttek a meddőséggel, a gyermek iránti sóvárgó vággyal; a szolgálólány iránti féltékenységgel; és ha a szükség úgy hozta, Ábrahám le is tagadta a feleségét. Ettől még nem voltak kevésbé „igaziak” egymás számára, sőt a közösen kiállt próbák tették őket igazán összetartozó párrá.

Ezek szerint tehát bárkivel összeköthetjük az életünket, mert úgyis később válunk igazi társakká? Természetesen nem, hiszen sok esetben két ember egyáltalán nem tud sem együtt élni, sem pedig egymásra hangolódni. Ugyanakkor életünk során több számunkra megfelelő emberrel is találkozhatunk – több potenciális „Nagy Ő”-vel –, és a közös életünk sikere nem csak abban áll, hogy végül is melyiket választjuk. Mindig találkozhatunk majd olyannal, aki „igazibbnak” látszik a jelenlegi párunknál.

A hangsúly a választás utáni elköteleződésen van. Mennyire tudok ragaszkodni a választásomhoz később is, amikor az élet nehezebbé válik, és amikor az első „még nagyobb Ő” feltűnik a színen. A Példabeszédek könyve arról beszél, hogy „örülj ifjúkorodban elvett feleségednek”, és ne keresd mindig más nők csábítását. Örömünket lelni abban, aki mellett elköteleződtünk – ez munkálja ki a valódi lelki társakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4413664800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása