Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hat hónap múlva Szélrózsa!
Beszélgetés Pongrácz Mátéval, a Szélrózsa vezető lelkészével

Egyházunk hat hónap múlva, július 25. és 29. között ismét megrendezi a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozót. Pongrácz Máté kaposvári evangélikus lelkészt, a Szélrózsa vezető lelkészét az előkészületekről és a tervekről, a megismerhető részletekről, valamint a nehezebb és az örömteli pillanatokról kérdeztük.

20161006-dsc_1028.jpg

– Hat hónap múlva Szélrózsa. Hol tartanak most az előkészületek?

– Nagyon izgalmas, de nehéz időszakon vagyunk túl a szervezésben. Megtaláltuk az ideális helyszínt, és mostanra mély üzenetet hordozó igei háttér alakult ki különleges mottóval és arculattal. Nagy öröm, hogy már 2017 szeptemberében összeállt az a több mint ötven emberből álló fiatal szervezői csapat, amelyik az idei találkozó motorja lesz.

– Részleteznéd ezeket a fontos lépéseket?

– Az elmúlt évben időről időre próbáltunk információkat csepegtetni a Szélrózsa iránt érdeklődőknek az eseménnyel kapcsolatban. A tavaszt a találkozó igei hátterének bemutatásával kezdtük a bonyhádi ifik és fiatalok találkozójával egybekötött déli missziói napon. Különleges élmény volt, hogy Jézus csodálatos halfogásának történetét és a Szélrózsa mottóját – „Mégis!” – több mint ezer ember előtt fedhettük fel. A nyár folyamán örömmel mutattuk meg a találkozóra készülőknek a helyszínt, a Vas megyében található Büköt. A kisváros nemcsak azért nagyszerű színtér, mert erős az evangélikus háttér, hanem azért is, mert a fürdőváros adottságai és a település vezetőinek támogatása kiszélesíti az amúgy sajnos szűkre szabott lehetőségeket. Azt gondolom, különleges erővel bírt, hogy a találkozó helyszínét épp a büki ifjúság tagjai által készített videóbejegyzések által ismerhették meg az evangélikus fiatalok. Az ősz sem telhetett el bejelentés nélkül, hisz az egyetemisták és főiskolások számára az Evangélikus Hittudományi Egyetemre szervezett kerti partin fedtük fel a 2018-as találkozó arculatát, amely a kivetett hálóra fókuszálva teszi láthatóvá: Istennél mindig van új lehetőség, sőt a csodák is valósággá válhatnak. Végül az ősz zárásaként a megújult és megfiatalodott munkatársi csapat is felállt, és tagjai egy munkatársi hétvége keretében ismerkedhettek meg a helyszínnel és a következő találkozó kereteivel.

– Úgy is fogalmazhatunk: minden kész a következő Szélrózsához?

– Ez talán túlzás, de ahogy már említettem, a találkozó alapja sziklaszilárd. A igei háttérül választott jézusi történet biztos talaj számunkra, és a keretek is kezdenek kirajzolódni, de a neheze még hátravan. Meg kell tölteni tartalommal a találkozót.

– Kik vállalnak ebben szerepet?

– Istennek hála, jóval több önkéntesünk, munkatársunk, segítőnk van, mint arról korábban álmodni mertünk. Az elmúlt hónapokban olyan széles körben, olyan sokak számára vált lehetőséggé a Szélrózsa, ami minket is meglepett. A csapat kreativitása pedig határtalan. Nagy örömöm, hogy mind az áhítatok, mind a kultúra, mind a fórumbeszélgetések, mind a sport, mind a célzott korosztályok megszólítása terén jól állnak az előkészületek. Nagyon sok konkrétum is kialakult már a találkozóval kapcsolatban, de ezeket most még nem szeretném elárulni, hiszen tervünk, hogy január végétől hírlevelek és Facebook-kampányok segítségével juttassuk el ezeket az információkat a Szélrózsa közönségéhez. Nagy köszönet a szervezésben végzett munkájáért a koordinátornak, Szeli Noéminek, aki fáradhatatlanul tevékenykedik a találkozó sikeréért, és valamennyi presbiternek, akik rengeteg önkéntes munkaórát áldoznak arra, hogy ilyen jól álljanak az előkészületek.

– A találkozóval kapcsolatban mely információkat osztjátok meg elsőként az elkövetkező időszakban?

– Terveink szerint először a Szombathelyen megrendezendő előtalálkozó részleteit ismertetjük meg az érdeklődőkkel. Már most elárulhatom, hogy az alkalomra február 24-én kerül sor, és igazán izgalmas programokkal készül a szervezői csapat. A regisztráció már elkezdődött, a lenti képre kattintva lehet elérni a megújult honlapunkon. Az előtalálkozó promotálásával párhuzamosan február elején elindul az új honlapunk, és ezzel egy időben felfedjük a világi zenekarok névsorát, hiszen általában erre várnak a legjobban a találkozóra készülők. Márciust az igei üzenet és a háttér-információk közlésével töltjük, hisz fontosnak érezzük, hogy az áprilisban elkezdődő regisztrációkor már minden érdeklődő fiatal konkrét információk birtokába kerüljön.

26239837_10156006532623431_4682165415385109675_n.png

– A szervezés első évében melyek voltak a legnehezebb és a legfelemelőbb pillanatok?

– A legnehezebb pillanat egyértelműen az volt, amikor szembesülnünk kellett azzal, hogy noha az elmúlt évben hatalmas energiát fektettünk világi szponzorok, cégek és támogatók megszólítására, sajnos túlnyomó többségük mégsem látott fantáziát egy evangélikus ifjúsági találkozó támogatásában. Szerettünk volna ugyanis sok külső forrás bevonásával olyan, a fiatalokra fókuszáló extra produktumot felmutatni a Szélrózsán, amely még intenzívebben kiemelte volna a találkozót a többi egyházi program közül. Nem adtuk még fel ezt a célt, de jelen pillanatban úgy érezzük, forrásainkat sokkal inkább a jegyárak szinten tartására, mint különleges programok szervezésére kell fordítanunk. Az elmúlt év legfelemelőbb pillanatai pedig mindenképpen azok voltak, amikor lehetőségem nyílt lelkészi munkaközösségi üléseken a 2018-as találkozóról beszélni evangélikus lelkészeknek. Az elmúlt hónapokban egyházunk minden második lelkészi munkaközösségében téma volt a Szélrózsa.

Jó volt megtapasztalni a sok kritikus hang mellett, hogy milyen hatalmas vágy és igény van a lelkészekben egy igeközpontú és nyitott evangélikus ifjúsági találkozóra.

– Végül kérlek, mesélj arról, látsz-e már most kiemelten inspiráló területet az idei találkozón.

– Sok helyen elmondtam már, hogy számomra a városi helyszín és a város közepén megrendezendő Szélrózsa alapvetően nagyon inspiráló. Gyülekezeti lelkészként az ember mindig úgy érzi, be van szorítva a templom falai közé. A legtöbb lelkész vágyik arra, hogy kiléphessen, elindulhasson a templomon kívül. Az idei találkozót éppen ezért úgy szervezzük, hogy legyen egy olyan területe, amely nemcsak a résztvevők, hanem a Bükön nyaralók és az ott élők számára is missziói terepként szolgál. Ezt az elzárt utcán kialakított, Lehetőségek piacának nevezett teret teljesen nyitottá szeretnénk tenni minden Bükön tartózkodó számára, és bízunk benne, hogy kialakul itt egy missziói kavalkád, amelyben egyházunk a legjobb arcát tudja mutatni.

Fotó: Kiss Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8113623342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása