Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Nem evangélikus lelkész lopta el a gyerekek ajándékait
Mikor beszéljünk evangélikusokról és mikor ne?

A legtöbb hazai médiafelületen megjelent és pillanatok alatt el is terjedt a múlt héten (mno.hu, 444.hu24.hu), hogy egy vajdasági evangélikus lelkész lopta el több száz rászoruló gyerekek karácsonyi ajándékát. A hamis információ hamar bejárta az internetet, az azonban az eset mellett szintén szomorú, hogy a helyreigazításnak már korántsem volt ekkora visszhangja. Pedig hamar kiderült, hogy ugyan valóban lelkész volt az illető gazember, csak éppen egy szabadkeresztény közösség vezetője és nem az evangélikus egyházé.zombor_ajandekok.jpg

„Egy evangélikus lelkész ellopta a zombori gyerekek karácsonyi ajándékait” – harsogta a múlt héten jó pár sajtóorgánum, mint kiderült, igaztalanul. A cikkek egy szerb lapra hivatkozva arról számoltak be, hogy a német ajándék-szállítmányt a tettes ellopta, majd a dobozokat és a csomagolópapírt a Bácskai-Nagy-csatorna partján levő illegális szeméttelepre vitte.

A lopásra úgy derült fény, hogy valaki megtalálta az eldobált csomagolópapírokat. Az üres ajándékcsomagok között pedig több üdvözlőlap is volt, amelyeken az ajándékot küldő gyermekek német nyelven kívántak boldog karácsonyt és új évet szerbiai kortársaiknak.

A nyomozás során hamar eljutottak egy helyi lelki vezetőhöz, akinél házkutatást tartottak, ahol a humanitárius csomagok egy része elő is került. A többit a lelkész már eladta, de a templomba is jutott belőlük, mert el sem fért a házában a rengeteg ajándék. A lelkészt 48 órás vizsgálati fogság alá helyezték.

Az újságíró  kollégák azonban meg sem keresték a rossz hírbe hozott egyházat, hogy reagálást kérjenek vagy az ügyre rákérdezzenek. Csupán egy félinfromációt közöltek, pedig ha megtették volna, megkapták volna a hivatalos cáfolatot: Az evangélikus egyháznak semmi köze a zombori ajándéklopáshoz.

Az evangélikus nyilatkozat így szól: „Az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház tiltakozik a médiában megjelent híresztelések ellen, miszerint a gyerekek karácsonyi csomagjait „evangélikus lelkész, az evangélikus egyházhoz tartozó személy” lopta el. Hangsúlyozzák, egyházuknak semmi köze az eseményekhez, az elkövető pedig soha nem tartozott hozzájuk. Ismereteink szerint az elkövető bizonyos Vili Bihler, aki az Élet és fény egyház prédikátora, amely egyház Szerbia területén nem történelmi, elismert egyház”– írta Dolinszky Gábor püspökhelyettes és Balog Róbert püspöki titkár.

Az eset pikantériája még mindemellett, hogy Zomborban és területén húsz éve nem teljesít szolgálatot evangélikus lelkész, derül ki az evangélikus egyház közleményéből.

A híradásokba vélhetően azért kerülhetett bele az evangélikus egyház, mert - amint az magyar nyelvterületen gyakran megesik - a fordítók, illetve újságírók sokszor összekeverik az "evangéliumi" szót az evangélikussal. Ezúton szeretnénk felhívni minden egyházi ügyek iránt érdeklődő újságíró és laikus figyelmét, hogy az evangéliumi keresztény jelző nem egyenlő az evangélikussal. Míg az egyik többnyire szabadkeresztény közösségekre vonatkozó jelző, a másik egy történelmi egyházat jelöl. Külföldi szövegekből való fordítás esetén a lutheránus szó használatakor írhatunk nyugodtan evangélikust, evangéliumi vagy evangelikál jelzőknél ne. Ha esetleg elbizonytalanodnánk, nyugodtan kérdezzünk meg egy evangélikust. Őket innen lehet megismerni: Mitől vagyunk evangélikusok?

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9012115293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása