Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Nincsenek még meg az ajándékok? Íme, 6 last minute ötlet

Nem csak tárgyi ajándékot, de zenei élményt is adhatunk karácsonyra. Ha nincs még meg minden a fa alá, most adunk pár ötletet.

1. Anti-határidőnapló

Remek ajándék lehet egy antihatáridő napló, hogy az új évet ne az év végi rohanással kezdjük. A Magyarországon egyedülálló naplókoncepcióval a felgyorsult világ kihívásaira szeretnének a készítők megoldásokat találni. A naptár célja, hogy könnyebben visszataláljunk a természetes, örömöt adó tempóhoz, a családdal töltött meghitt pillanatokhoz, a feltöltő tevékenységekhez, és a mosolyt hozó mindennapokhoz.  Itt lehet megnézni, hogyan is néz ki egy ilyen, de előre már annyit elárulhatunk, hogy az élet apró örömeit is fel lehet benne jegyezni. Kovács Barbara írt nálunk a héten a slow mozgalomról, ennek apropóján ajánljuk a figyelembe ezt a határidőnaplót. 

2. Könyv: Nádas Péter, Az élet sója

Nádas Péter Az élet sója című kötete igazán izgalmas ajándék lehet evangélikusoknak. A vékony kis kötet Forgách András remek rajzaival egy délnémet kisváros keletkezésének, történetének és szokásainak élvezetes és rendhagyó leírása: valós mese, városlegendárium és történelmi esszé egyszerre.  Az egész történet Johannes Brenzre fut ki, aki 1518. április 26-án Heidelbergben találkozott Luther Mártonnal, pont azon a napon, amikor utóbbi nyílt vitára bocsátotta egyházkritikus téziseit. Miközben Luther „felnyitotta a diákok szemét egy hierarchiáktól és búcsúcéduláktól megfosztott keresztény világra”, addig a városka Brenzet választotta a gyülekezetük prédikátorának egy próbaprédikáció elmondása után. A könyvben Luther kezdeményezte spirituális megújuláshoz illeszkedő polgári önzés, ha kivételesen is, kedvező végkifejlethez vezet – írja a könyvajánló.

konyv_nadas.JPG

3. Koncert #1: gospel

Izgalmas zenei élmény-ajándék lehet még idén a London Community Gospel Choir koncertje, mellyel egy kicsit újra el lehet elcsendesedni, és az új évre hangolódni. Nagy-Britannia elsőszámú gospel kórusa december 28-án, 20 órakor a Budapest Kongresszusi Központban ad koncertet. A színpadon a tradicionális gospel előadásmódot ötvözik a funky-s, swinges, R’n’B-s hangzással, melyet pezsdítő koreográfiájuk tesz teljessé. Az LCGC egyszerre energikus, inspiráló, lebilincselő és a gospel erejével lelket erősítő.

4. Koncert #2: Bach

Ingyenes és csodálatos program lehet a  Bach-hét januári 17-i, este 18 órás koncertje. A Deák téri evangélikus templomban J.S. Bach Karácsonyi oratórium IV, V, VI. (BWV 248) lesz műsoron. Bódi Zsófia, Czabán Angelika– szoprán, Németh Judit – alt, Megyesi Zoltán – tenor, Jekl László – basszus, valamint a Budapesti Vonósok Kamarazenekar lépnek fel.

5. Reformáció 500-ra fel!

A reformáció 500. évfordulójára készülve pedig evangélikusok és reformátusok számára is bőven tudunk miből válogatni. Luther leghíresebb mondata, amely a Worms-i birodalmi gyűlésen hangzott el, mikor azt kérték tőle, vonja vissza tanításait. Mivel ezt nem tudta megtenni, csak ennyit mondott: „Itt állok, másképp nem tehetek.” Az elhíresült mondat kedvelt témája lett a keresztény zokniforgalmazóknak (angolul; németül). Aktuális és nagyon lutheránus ajándék lehet még a „hot lutheran” feliratú termosz, vérbeli reformátusoknak pedig jól jöhet egy Kálvinos nyakkendő. De a jövő évi ünnepre készülve szívünkhöz közel most mégis egy abszolút friss dolog áll, mégpedig a Luther társas, melyről itt írtunk bővebben

20161213-dsc_9752.jpg

6. Segítségnyújtás és egyedi ajándékok egy helyen

Ha pedig segíteni is szeretnél ajándékvásárlás közben, akkor érdemes ellátogatni a budapesti Szent István Bazilikánál lévő karácsonyi vásárba, ahol az Ökumenikus Segélyszervezet december 23-ig működő adománypontjánál az adventi szeretet.éhség. kampány termékeit lehet megvenni. Ezek az apró ajándéktárgyak: fülbevalók, kötött állatok, bevásárló szatyrok, termoszok és megannyi más nem csak azért különlegesek, mert megvásárlásukkal jótékony célt lehet támogatni, de az ajándékok egy részét a segélyszervezet intézményeiben készítették, így igazán egyedi ajándékot adhatunk szeretteinknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr10012064455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása