Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Kipróbáltuk a Luther-társasjátékot

A héten mutatták be a játék készítői  a Luther Márton életét feldolgozó, Luther – A kártyajáték elnevezésű magyar társasjátékot, mely nemcsak azért egyedülálló, mert sosem készült még hasonló vállalkozás, de azért is, mert játékos formában tanít, és nem kikérdez. A  reformáció 500. évfordulójára készülve az egyik legizgalmasabb magyar kezdeményezést a KötőSzó blog szerkesztői is kipróbálhatták, és nagyon szerették.

Szerző: Kézdi Beáta | Fotók: Kiss Tamás

20161213-dsc_9773.jpg

Az elsők között próbálhattuk ki a most megjelent Luhter-társast, és túlzás nélkül állíthatom, öt perc alatt megértettük a játék menetét, lényegét. Kétfajta játékmód van, a hosszabb a Melanchthon, a rövidebb a Müntzer-mód, az átlagos játékidő kb. 30 perc. Tízéves kortól ajánlják a játék készítői, mivel stratégiai játékról van szó, de az tény, hogy semmilyen előtudást nem igényel, így játszva ismerhetjük meg Luther életét és a reformáció korát, miközben kedvünkre taktikázhatunk játékostársaink, vagy a magunk örömére. A lényeg az, hogy íródeákokká válunk a játék folyamán, és Luther életét kell „lejegyeznünk”, azaz tulajdonképpen életének fontosabb állomásait fejezetenként összetennünk. Mindenközben pörög minden, kártyát húzhatunk, vehetünk el a másiktól, pontokat, de legfőképpen ismereteket gyűjthetünk.

20161213-dsc_9796.jpg

Bence Domonkos formatervező grafikus már ez elején leszögezte, hogy könnyen játszható társast akartak készíteni, elsősorban evangélikus közösségeknek. Bence Áron teológus, a játék illusztrátora a tartalmat illetően pedig elárulta, hogy hitelességre törekedtek, így a sokunk által ismert Luther-legendák nem kaptak most helyet, csupán olyan események, fogalmak, amelyek bizonyíthatóan megtörténtek, valósak. A történelmi hűség megtartásában dr. Csepregi Zoltán, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyháztörténet professzora, az MTA doktora nyújtott segítséget, aki ellenőrizte az anyagot, de több érdekességre is felhívta a figyelmet, melyek mind megjelennek a kártyákon.

20161213-dsc_9752.jpg

De mégis miért kezd valaki társasjáték-fejlesztésbe 2016-ban? Erre a kérdésre Bence Domonkos úgy válaszolt: „Szakmai kihívás volt számomra! Egyrészt oktatási segédeszközt is akartunk, másrészt egy új és izgalmas játékot is.”

A Luther – A kártyajáték egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel előzetes tudást, teológiai ismereteket. Éppen az a lényege, hogy játék és szórakozás közben ismerhetjük meg a reformáció korát, Luther Márton életét, ezért nem kell aggódni sem a hittanórán, sem családi körben, hogy kellemetlen helyzetbe kerülünk. Itt most az ismeretek szerzése a cél, és a játék, nem a tudásról való számadás. 

A bemutató sajtótájékoztatón Hegedűs Csaba, a Játékos Emberek Magazin (JEM) főszerkesztője, játékszakértő, -gyűjtő elmondta, hogy bár nem hívő, de játéktechnikailag kifejezetten érdekes a fiatal evangélikus csapat fejlesztése, mely nem komplikált, de izgalmas és pörgeti az ember agyát játék közben.

20161213-dsc_9776.jpg

Bence Domonkos elárulta, hogy több száz – tanárokkal, lelkészekkel, diákokkal, sőt még papokkal is folytatott – tesztjáték után jutottak el a mostani végleges formához. A fejlesztésben felesége, Horváth Noémi hitoktatóként végig segítségére volt. Ugyanakkor ma, mikor mindenki a telefonján vagy Xboxon játszik, mennyire van tere egy társasjátéknak? – kérdeztük, és a válasz igazán meglepő volt, mert Bence Domonkos elmondta: „Természetesen fel kell venni a versenyt a videó- és telefonos játékokkal, mégis az a tendencia, hogy egyre többen ülnek vissza az asztal mellé társasozni, igénylik a közösségi élményt. Ennek a trendnek pedig akkor ez a játék teljesen megfelel.”

Jó hír, hogy már most nagy az érdeklődés a játék iránt. Több iskola és gyülekezet is rendelt már belőle, és egyre több magánszemély is vásárol. A külföldi érdeklődés sem maradt el, a német verzióért és sikerért egy lelkes német lelkész Thomas Löschét, valamint a Horváth-Hegyi Déneséket illeti a dicséret, akik felhívták rá német gyülekezetek, lelkészek figyelmét olyannyira, hogy a jövő évi Kirchentagon külön standon lesz lehetőségük az alkotóknak bemutatni az egyedi magyar fejlesztést.

A játék jelenleg interneten rendelhető 4500 ft-ért, az alábbi elérhetőségen, vagy a Huszár Gál könyvesboltban kapható Budapesten.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3312047777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása