Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Megőrülsz a fekete péntektől? Inkább adományozz! Adunk 6 ötletet

Ma van a fekete péntek, mi mégsem a vásárlásra, épp ellenkezőleg: az adományozásra buzdítunk, mert azt is érdemes átgondolni a karácsonyi hajtás előtt, hogyan segíthetünk a szükséget szenvedőkön. Adventi vásárokon, nagybevásárláskor, de akár festményekre licitálva is lehet idén adományozni. Összegyűjtöttünk pár igazán különleges kezdeményezést, melyekkel másoknak is esélyt adhatsz arra, hogy igazi lehessen az ünnep.

adomany_kezek.pngszeretet.éhség

Az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. elnevezésű Országos Adventi Pénzadománygyűjtésének szimbóluma, a tört mézeskalácsszív idén is szeretné felhívni a figyelmet a karácsony egyik legfontosabb üzenetére: a cselekvő szeretetre, a szegények, a hiányt szenvedők támogatására.

A gyűjtésnek mindig hármas célkitűzése van: ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek.  A segélyszervezet a befolyt összegből évente családok tízezreinek nyújt kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha, akár tanszerek formájában, vagy épp átmeneti otthonaikban családok százainak biztosítanak lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez.

szeretetehseg_960x350.jpg

Hogyan lehetett csatlakozni? A segélyszervezet honlapján néhány klikkel gyorsan és biztonságosan adományozhatsz, vagy a 1353-as adományvonalra indított minden hívás vagy sms 250 forint adományt jelent. A Tesco áruházának kasszájánál november 16-tól vásárolható 250 forintos adománykupon is meg lehet venni, de a nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokba dobott adománnyal vagy a mellette található csekken is lehet segíteni a rászorulókon.

Aki azonban kis apró, de annál ötletesebb ajándékot is szeretne kapni az adományozáskor, annak érdemes ellátogatnia a Szent István Bazilikánál lévő karácsonyi vásárba, ahol november 25. és december 23. között működő adománypontnál lehet adakozni és ajándéktárgyakat venni.

Bevásárláskor segíteni 

Egy hétvégi bevásárlás közben is lehet segíteni, mert sajnos a karácsonyi vacsora, a mikulás csomag elkészítése sokaknak anyagi forrás hiányában igen komoly kihívás. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület ezért most három napon keresztül, november 25-27-én tart lakossági gyűjtést országszerte közel 120 település 200 nagyáruházában.

Az Élelmiszerbank önkéntesei most pénteken és egész hétvégén az Auchan, a METRO, a Penny és a Tesco üzletláncok áruházaiban gyűjtik a karácsonyi adományokat, amelyeket karitatív szervezetek közreműködésével a gyűjtési helyek közelében élő rászoruló családoknak juttatnak el. A 2016. november 25-26-27-i adománygyűjtéshez csatlakozó áruházak listáját ide kattintva tekintheti meg.

Jótékonysági vásár és adományozás egyben a Várkert Bazárban

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) kezdeményezésére a legnagyobb, hazai családokat segítő civil szervezetek fogtak össze advent első vasárnapja előtti szombaton azért, hogy az Őrzők Alapítványon keresztül támogassák a Tűzoltó utcai Gyermekklinika leukémiás és daganatos betegeinek gyógyulását. A vásár kiemelt célja ugyanakkor, hogy felhívja a figyelmet a civil szféra erejére, és az adventi időszak jelentőségére, valódi üzenetére.

Hónapok óta készülnek a lekvárok, a szebbnél szebb karácsonyfadíszek, szappanok, mécsesek és mézeskalácsok azért, hogy az árusításukból befolyó összegből lehetőség nyíljon felújítani egy olyan, jelenleg romos állapotú lakást, amely arra szolgál, hogy a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis hősei a kezelések alatt végig családtagjaik közelében tartózkodhassanak. Közel félszáz, családokat támogató civil szervezet, több tucat kézzel készített karácsonyi portéka, mellett változatos színpadi programok várják az érdeklődőket. 

Műalkotások és adományozás

A Heti Betevő Egyesület ételosztó csapata jótékonysági árverést tart, ahol nem mindennapi műalkotásokra lehet licitálni. A „Művészek a Heti Betevőért” c. jótékonysági adománygyűjtő kiállítás műveinek online aukciója nemrég indult el. Az alkotók a vételi ár teljes egészét a Heti Betevő rászoruló vendégei számára ajánlották fel. Az aukció november 30-án 20.00 órakor zárul.  A részleteket és a tárgyakat itt lehet megnézni.  karacsonyi_angyalok.jpg

Karácsonyi angyalok a kárpátaljai magyar gyerekekért

Cipősdoboz akció indult Budapesten és Békéscsabán. Bonnyai Sándor szervező arra bátorítja az adakozókat, hogy töltsenek meg egy cipős dobozt egy rászoruló gyermeknek. Bonnyai Sándor úgy fogalmazott: „Ukrajna magyar lakta vidékén a mindennapi megélhetés is egyre nagyobb gondot okoz – de egy cipősdobozban is el lehet vinni az ünnep valódi üzenetét. – Hiszem, hogy minden ajándékcsomag reményt ad a háború viszontagságaiban, a kilátástalanságban, a félelemben élő gyermekeknek és családoknak, erősíti bennük az összetartozás érzését.”

Részleteket itt lehet olvasni, de már első körben pár jó tanácsot megosztanánk:

1.Keress egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt!
2. Döntsd el, hogy hány év körüli lánynak vagy fiúnak szánod az ajándékod!
3. A dobozt töltsd meg ajándékokkal az alábbi szempontok szerint:
Játékok: plüssállatok, kisautók, babák, labdák (stb.) 
Iskolai eszközök: tollak, ceruzák, zsírkréta, kifestők, színezők
Higiéniai eszközök: fogkefe, fogkrém, szappan, fésű, tusfürdő, 
Egyéb: cukorkák, nyalókák, rágó, óra, napszemüveg, pólók, játék ékszerek, hajgumik stb.
4. Az elkészült dobozt csomagold be, és juttasd el a megadott gyűjtőpontra!

A Budapesten készült adománydobozokat A 12. kerületben a Kék Golyó u. 17. alatt, a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközségben várják hétköznap 09-12 óráig. Ha ez az időpont nem alkalmas, Molnár Lilla lelkésznőt lehet keresni időpont egyeztetés miatt a lilla.molnar@lutheran.hu email címen. Budapesten 2016. december 06.-ig tart a gyűjtés!

Békéscsabán a gyűjtés december 10-éig tart, a cipősdobozokat az Andrássy Úti Társaskörben vagy a Mandala Szépségszalonban és a Vár-Játék boltban lehet leadni.

ezer_gyerek_karacsonya.jpg

Sportrelikviák és ezer gyerek karácsonya

Az Age of hope alapítvány idén Sportolói Ereklyék Jótékonysági Online Aukciójával és adománygyűjtéssel készül az ünnepre. November 24. és december 15. között tartott nagyszabású karácsonyi kampány célja, hogy az ünnepek alatt is tudjon segíteni a mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeken országszerte. Idén 4 formában is lehetséges támogatni a kezdeményezést: a Sportolói Ereklyék Jótékonysági Online Aukciója keretében lehet licitálni Magyarország híres sportolóinak, mások mellett Jakabos Zsuzsanna vagy Szilágyi Áron dedikált kincseire, de emellett részt lehet venni játékok, gyerekruhák, tartós élelmiszer, babaápolási kellékek, édességek, tisztálkodó és tisztító szerek, iskolai felszerelések adományozásában is.

Részletek ide kattintva olvashatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5411997550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása