Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Kényszer nélkül, a lelkiismeret szavára hallgatva - Fabiny Tamás a népszavazásról

Fabiny Tamás evangélikus püspök álláspontját közöljük az október másodikára kiírt népszavazással kapcsolatban.

Forrás: evangélikus.hu

Állampolgári jogommal élve természetesen részt veszek a népszavazáson, és gyülekezeti tagjainkat is erre biztatom. Ugyanakkor az egyház tagjainak és tisztségviselőiknek ugyanúgy joguk van élni a szavazás titkosságával, mint bárki másnak.

Semmilyen vélt erkölcsi szempontok pressziója nem kényszerítheti az egyházak tagjait és vezetőit arra, hogy közhírré tegyék hitbeli meggyőződésük és lelkiismeretük alapján kialakított álláspontjukat egy politikai vitában.

A 2016. október másodikai népszavazást előkészítő kampányban pártpolitikai álláspontok artikulálódtak. Az egyházak, minden emberhez szóló küldetésük miatt, nem kapcsolódhatnak be egy-egy politikai párt kampányába. Az pedig különösen elszomorít, hogy a szavazást megelőző kampány résztvevői tudatosan építettek az alantas emberi indulatokra, az előítéletre és eszközül használták a gyűlölet szítását.

A 2016. október másodikára kiírt népszavazás egy szigorúan szakpolitikai kérdésről szól, melynek értelmezése elméleti és politikai viták tárgyát képezi. A népszavazási kérdés jelen formájában nem tartalmaz olyan – hitbeli vagy erkölcsi – szempontot, amellyel kapcsolatban az egyháznak szükségszerűen meg kellene nyilatkoznia.

A migrációs válsággal kapcsolatosan, a népszavazástól függetlenül, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Lutheránus Világszövetség, az Európai Egyházak Konferenciája és az Egyházak Világtanácsa, hasonlóan a református, katolikus és ortodox testvéregyházainkhoz, az Evangélium tanításán nyugvó, világos és árnyalt állásfoglalást fogalmazott meg, több ízben.

Ezek középpontjában a rászoruló ember megsegítésének krisztusi kötelezettsége áll, ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy az államok joga és kötelessége polgáraik biztonságának biztosítása.

Felelős polgárnak tekintem egyházunk tagjait, akik hitbeli meggyőződésük és lelkiismeretük alapján alakítják majd ki az álláspontjukat a 2016. október 2-i népszavazással kapcsolatban.

A Magyarországi Evangélikus Egyház, küldetése alapján, felelősséggel tekint a Magyarország és a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségek jövőjét meghatározó kérdésekre és sajátos egyházi szolgálatával: az Evangélium hirdetésével, a szeretetszolgálat gyakorlásával és közbenjáró imádsággal vesz részt közösségeink építésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6611711911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása