Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mondd, te mit kérdeznél Jézustól?

„Jómagam többször kívántam életem folyamán, hogy legyenek jó és pontos válaszaim az életre, annak értelmére vonatkozóan” – állítja Benkóczy Péter. De kérdés, hogy a Text With Jesus, azaz Csetelj Jézussal! elnevezésű alkalmazás megadhatja-e a várt válaszokat a kőbányai evangélikus lelkésznek.

Szöveg: Benkóczy Péter | Fotó:  Freepik.com
portrait-young-person-with-thought-bubble.jpg

„Ha tudnám, hogy holnap eljön a világvége, ma még ültetnék egy almafát” – jól ismerjük ezt a Luther Mártontól eredeztetett hitvalló idézetet. Ezt a mondatát azonban sehol sem jegyezték fel, csak szájhagyomány útján terjedt el. Azaz lehet, hogy Luther sohasem mondta – de ha mondott volna ilyet, akkor ezt mondta volna. 

Jómagam többször kívántam életem folyamán, hogy legyenek jó és pontos válaszaim az életre, annak értelmére vonatkozóan. A jövő és a múlt-jelen nehezen kibogozható összefüggései mindig is foglalkoztattak. „Isten tudja, de nem mondja!” – hangzik a mondat egy kedves finn barátomtól. Ő tudja! És mi nagyon szeretnénk kicsikarni belőle a válaszokat. Annak idején Saul, Izrael első királya is kíváncsi volt, hogyan alakulnak a dolgok körülötte. Jóshoz elmenni tilos volt, ám ő mégis elment egyhez, és a halott Sámuel lelkének kívánt kérdéseket feltenni a közeljövővel kapcsolatban. Nem volt elég bizalma Istenben, nem volt türelme kivárni az isteni választ.

A minap aktivált, Text With Jesus, azaz Csetelj Jézussal! elnevezésű alkalmazás – amelynek segítségével a mesterségesintelligencia-alapú Krisztussal és bibliai alakokkal lehet beszélgetni – minden bizonnyal a játék, a spiritualitás és a gyors válaszok türelmetlen várásának határán mozog. A kérdés számomra nem az, hogy ez engedélyezett vagy tiltott dolog-e, inkább, hogy mit kezdek a kapott információval: elfogadom-e az ember által betanított programtól mint Istentől (vagy más bibliai szereplőtől) a választ? „Megidézem-e” a lelküket, mint valami digitális jósnál? Valóban jelen van-e Jézus Lelke az ingyenválaszokban? Vagy a fizetett szolgáltatás válaszaiban a kísértő „va-lódító” tudása van?

Sokszor úgy érzem, hogy amikor Jézus a jövőről beszélt, akkor a mi jelenünkről esett szó: „Akkor, ha valaki ezt mondja nektek: Íme, itt a Krisztus vagy amott – ne higgyétek el!” (Mt 24,23) A „gép” megfelelő algoritmusok alapján kiválaszthatja a nem megfelelő választ is fontos kérdéseinkre. A „lélektelenség” spirituális kérdésekben azonban döntő lehet! A „tudatos”, de lélektelen válaszok nem lesznek alkalmasak valódi lelki válaszok generálására! A mesterséges intelligencia válaszai zárt térből érkeznek, ahhoz a képernyővédőhöz hasonlóan, mely egy kandalló hangulatos mozgóképét mutatja, de ha a kezünket odatesszük a monitorhoz, nem érezzük a digitális kép által keltett meleget.

A reformáció idején az ad fontes, azaz a „visszatérés a forráshoz” attitűdje mozgatta a Krisztus-hívőket. Manapság ugyanezt helyezném a keresők lelkére: keresd az eredetit, indulj útra, és menj vissza a forráshoz! Kérd és várd Isten válaszát! Lehet, hogy ez az utazás nem ad majd sem felületes élményt, sem könnyű és rövid ideig tartó zarándoklatot. Hiszem, hogy a bármikori közvetítőnek közvetlen kapcsolatban, hiteles imádságos életet kell élnie Istennel! Keresd az eredetit, a valódi fényt, a személyes valóságot! A betanult algoritmusok ugyanis sem géptől, sem embertől nem hozhatnak valódi életválaszokat! Az applikáció bibliodramatikus kalandozásnak jó lehet, de ne kívánjunk ennél többet!

Végül már csak egyetlen nyugtalanító kérdés marad hátra, melyre a hit szava tud csak válaszolni: felhasználhatja-e Isten a digitális világ adta kereteket arra, hogy magához hívjon egy hívőt vagy egy keresőt, egy lelkileg nyitott személyt? Vajon neked mi a kérdésed, te mire szeretnél választ kapni? Azt hiszem, már maga a kérdés is árulkodni fog a feltevőjéről. 

Az Újszövetség tiszta helyzetet teremt a kérésekkel és a kérdésekkel kapcsolatban. Aki az Istenhez járul, annak hinnie kell, hogy ő van, és ő megjutalmazza azokat, akik őt keresik (vö. Zsid 11,6). Jézus pedig mint valódi személy és nem mint egy digitális profil vagy karakter adja tudtunkra: „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Mt 6,33) Vajon tényleg már csak a digitális tér, a virtuális valóság maradt ennek a felfedezésére?

***
Mesterséges intelligencia és vallás témában korábbi tartalmaink itt elérhetők.
Szóbanforgó podcast - A mesterséges intelligencia és az egyház
Istenhívő lesz-e a mesterséges intelligencia?
Beszélgetés a mesterséges intelligenciával

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6918196247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása