Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A karácsony az, amikor arcot kap az Isten
A Szólj be a papnak! kocsmamisszió az ünnepi készülődésről

A szinte kötelezően vásárlási lázzal tarkított karácsony valódi mélységének megéléséről szólt a Szólj be a papnak! kocsmamisszió idei utolsó budapesti alkalma december 3-án este a Buena – World Kitchen & Barban. A közönség ezúttal Makláry Ákos görögkatolikus papot, Fabiny Tamást, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökét, Tapasztó Orsi mentálhigiénés szakembert, Török László református lelkipásztort és Mogyorósi Márk Ányos bencés szerzetest kérdezhette a felütés apropóján: „A hitedet megvetted már?” Kinek mit jelent az ünnep? Kiköltekező ajándékosztást vagy valami egészen mást?

Szerző: Balczó Mátyás
szolj_be_1203.jpg

„Az ünnep mindig transzcendens gyökerű, azt ünnepeljük, hogy kapcsolatba kerülünk az Istennel” – szögezte le Makláry Ákos arra a kérdésre válaszolva, hogy kinek mit jelent a karácsony. A görögkatolikus pap szerint az ünnep – különösen a húsvét és a karácsony – alkalom arra, hogy odafigyeljünk Istenre, fölemeljük a fejünket, és a mindennapi robotolásból kitekintve lefordítsuk Isten szeretetét az ember szeretetére.

Fabiny Tamás számára a karácsony azt jelenti, hogy arcot kap Isten. Az az Isten – fogalmazott a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke –, akit az Ótestamentumban nem szabad ábrázolni, akinek a nevét sem szabad kimondani, és az, aki nemcsak nevet, hanem térben és időben megszületve arcot is kap Jézus Krisztusban. Az egyházvezető mindig várakozással tekint a karácsonyi időszak elé, és kifejezetten szereti is azt a „nagyüzemi” pörgést, amely ilyenkor a lelkipásztori szolgálatot jellemzi. Igehirdetőként ugyanakkor arra is oda kell figyelnie, tette hozzá, hogy úgy tudja megszólaltatni az igét, hogy közben őhozzá is szóljon Isten szava.

Jézusnak nemcsak a születését ünnepeljük karácsonykor, hanem azt is, hogy ő azért jött el emberi testben ebbe a földi világba, hogy mi ünnepelhessünk, méghozzá azt, hogy általa megtisztított, sőt örök életünk lehet – emelte ki Török László. A református lelkész szerint nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy karácsony egyúttal annak is az ideje, hogy a családtagok, a barátok megszentelt helyen és időben tudnak együtt ünnepelni.

A karácsony Tapasztó Orsiéknál is nagybetűs ünnep, amikor mindenki lelassul és elcsendesül. „Ez az évnek az egyetlen olyan hete, amikor valóban elkezdünk befelé figyelni” – mondta el a mentálhigiénés szakember, fizikus, aki magáról úgy beszélt, mint aki nem túl intenzíven gyakorolja a vallást. A @nemakarokbeleszólni Instagram-oldal egyik alapítója arról is beszélt, hogy amióta gyerekük van, férjével együtt a kisgyermekük érdeklődésén keresztül közelítenek a vallási vonalhoz.

„Engem a karácsony arra hív, hogy emberséges ember legyek, mert Isten ember akart lenni” – mondta el Mogyorósi Márk Ányos bencés szerzetes, aki rendjének regulájára hivatkozva fejtette ki, hogy kiben kellene felismerni a köztünk lévő Istent, Krisztust: „Ismerjem fel a főnökben, az elöljáróban, ami nem mindig egyszerű. Ismerjem fel a betegben, aki gondot okoz, de ott van, és ráirányítja a figyelmet a rászorultságra. Ismerjem fel Krisztust a vendégben, akinek a legszebbet, a legtöbbet akarom adni, mert látogatása kimozdít a hétköznapjaim szürkeségéből. Ezekben a találkozásokban emberséges emberként legyek jelen, és ne csak akarjak, hanem adjak is valamit, ami nagyon isteni – erre hív engem a karácsony minden évben.”
Fotó: Eperjesi Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr10017995318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása