Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Traumákról, elengedésről, gyászról őszintén
Sterczer Hilda magasságai és mélységei a filmvásznon

Nem csak hegymászóknak és az őket tisztelőknek való az Erőss Zsolt özvegyének igaz története alapján készült mozi. A veszteségek, a megrázkódtatások mindannyiunk életében jelen vannak. Csoma Sándor filmje, a Magasságok és mélységek minden ember számára kapaszkodót jelenthet a „hogyan tovább?” kérdés megválaszolásában, a traumák feldolgozásában.

Szerző: Kézdi Beáta
hilda.jpg

„Zsolt most már örökre ott marad fenn, de magának le kell jönnie a hegyről” – mondja a gyász feldolgozását és a tovább élést segítő pszichológus Streczer Hildának a film egyik jelenetében. Kulcsmondat ez egy elengedési folyamatban, amikor az ember még nem akar továbblépni.

A világhírű hegymászó, Erőss Zsolt neve, mondhatni, közismert, közel tíz évvel ezelőtti eltűnését a Himalájában, majd elvesztését egy egész ország figyelemmel kísérte. Csoma Sándor rendező saját bevallása szerint mindig is rendkívül izgalmasnak találta Erőssnek a hegymászásban tanúsított fanatizmusát, jó értelemben vett mániákusságát. A film révén kicsit belelátunk ennek a nem mindennapi életnek a hátterébe. Nem titok, hogy a mozi előzménye Révész Szilviának a szintén hegymászó Sterczer Hilda veszteségfeldolgozásáról szóló, 2019-ben megjelent interjúkötete, A Hópárduc felesége. A könyv elolvasása után született meg a rendezőben a felismerés: Erőss Zsolt habitusa és a viszonyulás a kilátástalannak tűnő élethelyzetekből való kilábaláshoz Sterczer Hildában ér össze.

A cselekmény a megismerkedéstől egészen a tragédiát követő összeomlásig és a talpra állási próbálkozásokig ível. Az ima – az esti gyerekfohász, a könyörgés Erőss Zsolt megtalálásáért – folyamatosan jelen van a filmben. Ám már a történet felén is túl vagyunk, amikor főhősünk a hívő református pszichológushoz, Tapolyai Emőkéhez fordul. Nézőként egy igazán erős asszony életén keresztül megértjük: a gyász, az elengedés legtöbbször fájdalmas útját mindenkinek be kell járnia, és minél inkább talajtalannak érezzük magukat, annál fontosabb mielőbb megfelelő szakembert találni. És lehet hívő terapeutát is keresni, a hit és a pszichológia nem ellenségei, hanem segítői lehetnek egymásnak.

Pál Emőke (Sterczer Hilda) és Trill Zsolt (Erőss Zsolt) kettőse telitalálat. Maníroktól mentes, természetes játékukkal elsősorban a tartalomra, a lelki folyamatokra helyezik a hangsúlyt. Mellettük külön öröm kisebb epizódszerepekben Fehér Annát, Tóth Ildikót és Fenyő Ivánt látni. Mindannyian alázattal, a karakterük sallangoktól mentes megformálásával járulnak hozzá a film sikeréhez.

Csoma Sándor forgatókönyvíró-rendező munkája nem klasszikus értelemben vett közönségfilm. Fontos lenne már akár középiskolásoknak, családoknak megnézniük, hogy a történet kapcsán beszélgetni tudjanak a különböző krízishelyzetek, traumák feldolgozásáról. A Magasságok és mélységek segít tisztázni a pszichológia tabusított, megbélyegzett szerepét. Erőssége, hogy nem okoskodik, nem hibátlan életeket és megoldásokat mutat fel, hanem hús-vér embereket, akik különbözőképpen élik meg a gyász, a veszteség feldolgozásának fázisait.
A film kicsit közelebb hozza a hegymászók világát is, de leginkább rólunk, emberekről, az érzéseinkről, félelmeinkről, küzdelmeinkről, megoldáskereséseinkről beszél. Talán az volt a rendező és Sterczer Hilda célja is, hogy aki megnézi, az a saját életében is eljusson arra a pontra, amelyre Erőss Zsolt özvegye: „Volt egy pillanat, amikor megértettem, hogy le kell tudnom jönni a hegyről.”

A film zárásaként hallható zene:

Magasságok és mélységek. Magyar életrajzi film, 2022. Szereplők: Pál Emőke, Trill Zsolt, Nagy Enikő, Horváth Lajos Ottó, Tankó Erika, Fehér Anna, Tóth Ildikó, Fenyő Iván. Rendező: Csoma Sándor.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3117965012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása