Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

„Minden focimeccs előtt összeborulunk, imádkozunk”
Evangélikus focisták a labdarúgásról

Miért szeretik az emberek annyira a focit? Van köze a vallásnak a labdarúgáshoz? Lehet evangelizálni egy futballmeccsen? – ezekről a kérdésekről beszélgetett Benkóczy Péter kőbányai evangélikus lelkész az Erős Vár FC evangélikus futballcsapat játékosaival, Regős Lászlóval és Schranz Ambrussal.

Szerző: Szebenszki Noémi

boritokep_javitott.jpg

Sok csapatsport létezik, mégis mi lehet a futball töretlen népszerűségének oka? – kérdezte elsőként a meghívottaktól Benkóczy Péter. Regős László szerint a labdarúgás az egyik legősibb csapatsport, mely jóval megelőzte a kézi- vagy vízilabda sportágak kialakulását. Így az, hogy többen ismerik, játszák egy nagy előny. Ahogyan a futball a többi sportág között, úgy a labdarúgó-Európa-bajnokság is kiemelt jelentőséggel bír az események között.

„Manapság sokat hallani arról, hogy a klubfutball elveszítette az identitásképző jellegét, a játékosok elképesztő összegekért vándorolnak, a hazai játékosok pedig gyakran nem a hazai bajnokságokban játszanak. Ezzel szemben az Európa- vagy világbajnokság egy olyan nagy futballünnep, amikor a valahova tartozás identitásképző erejét még átélhetjük

– fejtette ki Schranz Ambrus. Az Erős Vár FC játékosa szerint ilyenkor az emberek át tudják élni az egység érzését, és az élmény felülírja az egyéb konfliktusokat.

Futball és vallás

Benkóczy Péter a vallás és a futball kapcsolatáról is kérdezte a keresztény játékosokat. Regős László megemlítette a legismertebb focistákat, akik nyíltan felvállalták hitüket: „A világsztárok között talán legismertebb a brazil Kaká, illetve Magyarországon Gera Zoltán. Az viszont nem jellemző, hogy egy csapat a vallást kollektívan magára vállalja” – tette hozzá.

Schranz Ambrus szerint egy focicsapat – nem a szó szoros értelmében véve – gyülekezeti közösséggé is válhat. „Jézus mondja: »Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.« Úgy gondolom ez egy előttünk álló igei példa lehet” – mondta a focista. „Továbbá egy futballmeccsnek van rítusos jellege, ahol a futballpálya szakrális térré válhat. Több kutatás vizsgálja, hogy milyen régi, akár vallásos vagy törzsi beidegződések, reflexek működnek a futball közben. Egy példát is mondanék erre:

Az 1950-es években Olaszországban direkt vasárnap délután három órára szervezték a meccseket, hogy az emberek a délelőtti mise után közösen vehessenek részt a futballünnepen. Olyan is gyakran előfordult, hogy az edzők felszentelték szenteltvízzel a gólvonalat, hogy ne kapjanak annyi találatot.

A vallásos mozzanatok tehát ilyen szinten is megjelentek a pályán” – árulta el Schranz Ambrus.

elozes_kep_javitott.jpg

Pillanatkép a beszélgetésről (fotó: Märcz Samu)

Az Erős Vár FC 2015-ben alakult, leginkább a Deák téri és fasori evangélikus gimnázium diákjaiból. Regős László elmondta, hogy már az alapításkor szerették volna, hogy a csapat képviseljen valami számukra fontos értéket, és azóta is kötődnek az evangélikussághoz. „A szurkolótáborunk az első meccseken családtagokból, barátokból állt. Később már olyan evangélikusok is megjelentek a mérkőzéseken, akik nem a személyes ismeretségi szálak miatt jöttek el. Az felemelő érzés volt” – mesélte.

Evangelizációs lehetőségek

A beszélgetés alatt kommentben a nézők is feltehettek kérdéseket. Ezek egyike a keresztény focisták evangelizációs lehetőségeire kérdezett rá. Regős László elmondta, hogy a pályán keresztény, evangélikus csapatként igyekeznek méltón viselkedni, ugyanakkor direkt evangelizációról nincs szó a pályán.

„Nem hirdetünk igét a szögletnél, amikor fogom a csatárt, nem suttogom a fülébe Pál apostol leveleit. Ugyanakkor minden meccs előtt összeborulunk és imádkozunk. A meccs végén is összegyűlünk, attól függetlenül, hogy nyertünk, vagy veszítettünk. Az ima pedig arról szól, hogy legyen mellettünk az Úr, hogy ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, hogy ne sérüljünk meg, és hogy méltón képviseljük a vallott értékeinket. Végül a Miatyánkkal fejezzük be”

– árulta el Regős László. Schranz Ambrus az evangelizáció kapcsán megemlítette az Erős Vár FC focipályán túlmutató tevékenységeit is. „Szervezünk foci tábort, ahol a futball mellett számos teológiával kapcsolatos téma is középpontba kerül. Ha egy fiatal eljön a táborba, az is egy kötődési pontot jelenthet számára az egyházhoz, de a foci egyfajta eszköz is lehet, hogy megszólítsunk embereket, akár a kereszténységhez vezessük őket” – mondta. Emellett a csapat részt vett a Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozón, illetve a vírushelyzet előtt a pilisi gyermekotthonban is végeztek karitatív tevékenységet.

Arra a kérdésre, hogy mennyire fontos a győzelem, elmondták, hogy nem ez a legfontosabb, hiszen a csapat létezése és a közös játék már önmagában nagy örömforrást jelent. „Az Erős Vár FC egy amatőr csapat, a budapesti harmadosztályban játszunk, mégis számunkra nagyon fontos. Az elmúlt öt évben pedig valamiképpen túl is tudott ezen mutatni. Az, hogy a Luther Kiadóban már EVFC címeres termékek kaphatók, hatalmas öröm számunkra” – zárta Schranz Ambrus.

A teljes beszélgetés meghallgatható:

A borítókép forrása: Erős Vár FC Facebook-oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr516616836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása