Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Templomtúra – Irány a déli part!

Talán tízéves lehettem, amikor a szüleimmel Siófokon kirándultunk. Mivel vasárnap volt, úgy döntöttünk, elmegyünk templomba. Gyermeki elképzeléseim szerint a templom szépen fehérre festett falú, tiszta, átlátszó ablakú, láttató oltárképpel ellátott hely, ahol egy magas szószékről beszél a pap bácsi hosszan, míg én a matchboxszal játszhatok a padban – de a siófoki evangélikus templom örökre megváltoztatta az elképzeléseimet.

Szerző: Pongrácz Máté

backpack-bag-blur-commuter-346768.jpg

A Balaton déli partja a legszuperebb partik helyszíne, de szombat után mindig jön a vasárnap, és várnak téged is a part menti evangélikus templomok! Ezernyi érdekes történet, természeti kincs és gyönyörű templom vár arra, hogy felkutasd a déli parton.

A siófoki Makovecz Imre tervei alapján épült, organikus stílusú evangélikus templom volt az első élményem arról, hogy a templom nem csak olyan, mint az otthoni gyülekezetemben. Egy templom túlmehet a képzelet határain, sőt lehet akár az álmok világába vezető út is.

Örök élmény maradt számomra a siófoki evangélikus templom, amelynek látványa beleégett a képzeletembe. Azóta is csodával tekintek erre a templomra, de legalább annyira szeretem a balatonboglári evangélikus templomot is, vagy épp a kötcsei templom falu fölé magasodó, tiszteletet parancsoló kinézetét.

De a templomok nemcsak azért fontos helyszínei az életünknek, mert magukkal ragadnak, az érzelmeinkre hatnak, hanem azért is, mert Isten igéje szólal meg bennük évtizedek, de akár évszázadok óta. A Balaton körül pedig nemcsak az adott település lakóinak, de az itt nyaralóknak is elmesélik, mennyire szeret minket az Úr, és milyen jó Isten közelében élni!

Mert jó, ha tudod: a Balaton nemcsak a lángosról, a strandról és a buliról szól, hanem remek gyülekezetekről, csoda szép templomokról és számtalan istentiszteletről!

Barangoljátok be velünk a Balaton déli partját, és ha tehetitek, üljetek ti is kerékpárra, és éljétek át, milyen csodálatos Isten teremtett világa és hozzánk szóló igéje! Addig is egy kis ízelítő videónkban a déli part istentiszteleti helyeiből.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2315973352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása