Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Itt a világ megmentésének receptje – Gondoltál volna erre?

Pontot kell tenni annak a végére, hogy a világ működését a „vegyél végre valamit!” biztosítja.

Szerző: Bán Mihály

michal-parzuchowski-gennfqfvw48-unsplash.jpg

Most, a kényszerű bezárkózás időszakában kiderült, hogy a ruháink nagyobbik része, de általában a tárgyaink többsége lényegében fölösleges. Megdöbbennénk, ha készítenénk egy statisztikát arról, hogy az elmúlt két hónapban a dolgaink mekkora részét (nem) használtuk.

Az is kiderült – amit persze, ha őszinték vagyunk, eddig is tudtunk –, hogy mik a létfontosságú dolgok. Ha tető van a fejünk felett, van mit enni, szükség esetén elérhető a gyógyszer, akkor alapvetően tudunk létezni egy jó ideig. Soroljuk még ide a kapcsolattartást lehetővé tevő eszközöket, és akkor valóban összeszedtük azokat, amik ebben a nehéz helyzetben a túlélést biztosítják.

Nem szeretnénk persze örökké így élni. Bezárva, korlátozva, félve, bizonytalanságban. De le kell vonnunk a tanulságokat.

Ahogy eddig volt, úgy nem mehet tovább.

Arra kell törekednünk, hogy ami kell az emberhez méltó élethez, azt minél többeknek, lehetőleg mindenkinek biztosítsuk. A saját hazájukban, a lakóhelyükön. A fölösleges dolgok mennyiségét pedig lépésről lépésre, fokozatosan csökkentsük.

Nem lehet persze egyik pillanatról a másikra megszüntetni a fölösleges fogyasztást, a környezetszennyezést, megfordítani a klímaváltozást. Mint megtapasztaljuk, ágazatok dőlhetnek össze egyik napról a másikra, emberek tömegei veszítik el a munkájukat, maradhatnak jövedelem nélkül, ellátatlanul. Nem kockáztathatjuk, nem tehetjük meg, hogy ezt még nagyobb mértékűvé növeljük. De a szemléleten változtatni kell. Lassan, de egyértelmű határozottsággal az emberiségért, a teremtett világért való felelősségérzet kell hogy meghatározza a cselekvések irányát. Az egyének és a társadalmak, a vállalatok és az országok szintjén, mert különben a mostaninál is rosszabb vár ránk.

Bele kell kezdeni egy világméretű Jengába. Ez a Jenga most nem játék: meg kell kezdeni a világ átrendezését a fölöslegestől a szükséges felé. Nincs más esély.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4415681356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása