Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Magatartás

Az iskolai bizonytíványok osztályzatainak elején mindig két általános, összegző érdemjegy áll: magatartás, szorgalom. Képet ad arról, hogy összességében hogyan viselkedett, dolgozott a nebuló a félév vagy a tanév során. Jelzést ad diáknak, szülőnek, tanárnak egyaránt. 

Szerző: Boda Zsuzsa

annie-spratt-6xdtdrqn0y0-unsplash.jpg

Azonban az iskolapadból kikerülve nincs többé ilyen érdemjegyekkel kifejezett dokumentum a kezünkben szorgalmunkról, magatartásunkról. Tudásunkat és bölcsességünket is csak kevés alkalommal tudjuk megmérettetni. Vagy mégsem?

"Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg a magatartásával, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz!" (Jak 3,13) Az apostol olyan versenyre hív ezzel az igével bennünket, amelyen bárki bármikor, bárhol korlátlanul elindulhat. És még nevezési díj sincs.

De milyen is ez a verseny, és milyen feladatokat kell teljesíteni?

Jakab a versenykiírást csak néhány szóvan adja meg. Ezek közül is a legfontosabb a magatartás. A maga-tartás. Más szóval: a maga-viselet. Tudom-e viselni önmagamat, a személyiségemet? Egyáltalán a rám szabott, rám méretezett személyiséget viselem-e? Vagy "lóg rajtam", esetleg éppen ellenkezőleg: olyan szűk, hogy alig kapok levegőt, mert inkább a másét hordom? A másik szokásait követem, hozzá igazodom, szinte az ő életét élem? Miért akarok a másik ember útján járni?

Ha magamtól már nem tudok változtatni a ruha méretén, el kell mennem a szabóhoz. A mi mennyei Szabónk segítségével varázslatosan átalakul a nem ránk tervezett "személyiségruha". Ha kell, ő néhol bevesz, helyenként felvarr, esetleg hozzátold, vagy csak díszítést tesz rá. Ha nagyon bepiszkolódott, azon is tud segíteni: tisztítást is vállal. Ha pedig rongyos, szakadt már a rukánk, nála vadonatújat is kaphatunk.

 Kérdés az, hogy tudunk-e a magatartásunkra figyelni. Van-e tartásunk? Tudjuk-e tartani magunkat olyan mércékhez, amelyeknél "alább nem adjuk"? Hagyjuk-e magunkat befolyásolni divathullámok, korszellemek, szokások által, vagy bölcs szelídség vezérli minden tettünket?

Vajon ezek után mit mondhatunk el magaviseletünkről? Jó lenne, ha Isten földi iskolájának végén nem kellene szégyenkeznünk a mennyei bizonyítványunkban álló magatartás- és szorgalomjegyünk miatt!

 

Az írás eredetileg megjelent Boda Zsuzsa: Nevető Sárák című könyvében, a Luther Kiadó gondozásában.
A könyv megvásárolható a Luther Kiadó könyvesboltjábában vagy digitálisan a https://bolt.lutherkiado.hu/konyvek/lelkiseg/neveto-sarak-549-detail oldalon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7515113250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása