Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A kereszténység a világ legüldözöttebb vallása

A kereszténység hosszú évek óta vezeti a legüldözöttebb vallások ranglistáját, egy-egy év akár milliós eltéréseket is jelenthet, melynek a nacionalista törekvésektől kezdve az állami szintű üldöztetésig számos oka van. A keresztény nőket több országban duplán érik atrocitások nemük és hitük miatt is – derül ki az az Open Doors civil szervezet jelentéséből.

Szerző: Harmati Dóra

wwl2019_map_ct.jpg

Az Open Doors jelentése alapján az üldözésnek számos formája van.

Keresztényüldözésnek nevezhető az, ha valakit megfosztanak vagyonától, bebörtönöznek, kínzásnak vetnek alá, megerőszakolnak vagy megölnek.

A számok sokkoló gyorsasággal növekszenek, egy év alatt milliós nagyságrendű eltérések figyelhetők meg. Míg 2018-ban az üldözöttek számát 215 millió főre becsülték, 2019-ben már 245 millió emberre terjedt ki a keresztényüldözés.

Havonta átlagosan 345 keresztényt ölnek meg vallási okokból, 105 templomot vagy keresztényekhez köthető épületet támadnak vagy semmisítenek meg, és 219 keresztényt tartóztatnak le, ítélnek el vagy börtönöznek be tárgyalás nélkül. Az Open Doors egy infografikán is szemléltette az adatokat:

 keresztenyuldozes_2019.jpg

 Infografika: OpenDoorsUSA/Vasárnap.hu

Az Open Doors azt is vizsgálta, hogy mely országok a legveszélyesebbek a keresztények számára. A lista élétn Észak-Korea áll, ahol a kommunista diktatúra minden keresztény hívőre veszélyes elemként tekint. A jelentés szerint akiről kiderül, hogy keresztény hívő, azt vagy elhurcolják munkatáborokba, vagy a helyszínen megölik egész családjával együtt. Észak-Korea után a keresztények Afganisztánban, Szomáliában, Líbiában, Pakisztánban, Szudánban, Jemenben és Iránban vannak a legnagyobb veszélyben. Az itt élő keresztények közül a muszlim családban felnőtt személyek helyzete a legrosszabb. A tíz legveszélyesebb ország között van még a félig muszlim, félig keresztény Eritrea, illetve a hinduk által dominált India is. Az országban zajló folyamatokat jelzi, hogy India első alkalommal került be a keresztények számára legveszélyesebb országok tízes rangsorába, ahol a hindu nacionalista törekvéseknek köszönhetően minden más vallás – beleértve a kereszténységet is – üldöztetést szenved.

Bár Észak-Koreában kifejezetten az állam tehető felelőssé az üldöztetésekért, Indiában az állami felelősség abban nyilvánul meg, hogy nem képesek megfelelően szankcionálni a keresztények elleni támadásokat. Ebből az látszik, hogy egy állam nemcsak aktivitásával, hanem passzivitásával is hozzájárulhat a keresztényüldözés erősödéséhez.

A sokkoló adatok mellett olyan tendenciák is kirajzolódnak, mint a keresztény nők elleni erőszak növekedése. Hitük és nemük miatt ez a csoport van a legnagyobb veszélynek kitéve. Konkrét számokról nehéz beszélni, mivel nem a nagy nyilvánosság előtt zajlanak a gyakran erőszakos esetek, ugyanakkor e téren olyan kultúrkörökről van szó, melyekben a nők másodlagos szerepe széles körben elfogadott, ami legitimálja az őket érő támadásokat. Gyakran sajnos az is előfordul, hogy a kisebbségben élő keresztény közösségek megsemmisítését éppen a nőkön keresztül próbálják megvalósítani.

Az Open Doors jelentése megerősítheti a gyanút, miszerint az iszlám radikalizmus erősödhet a közeljövőben a szubszaharai országokban is. Bár a Közel-Keleten területi szempontból nemrégiben sikeresnek bizonyult a legradikálisabb iszlám szervezetnek, az ISIS-nek a megfékezése, a szervezet harcosainak egy része Fekete-Afrika országaiba menekült. Az itt található radikális szervezetekre – például a nigériai Boko Haramra is – egyre nagyobb befolyást gyakorol az ISIS ideológiája.

Az Open Doors számos lehetőséget ajánl, mellyel hatékonyan segíthetjük az üldözötteket. Éljünk a rendelkezésünkre álló eszközökkel, lépjünk fel a gyűlölet és az üldözés ellen!

Forrás: Open Doors/S4C.news

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9514795070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása