Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Egészséges és környezetbarát tippek az ünnepekre

Tömérdek édesség, hamar megunt játékok és szeméthalom-növelő csomagolások. Nem szükségszerű, hogy így teljenek az ünnepek! Adunk néhány tippet, hogyan teheted meghittebbé és nem utolsósorban környezetbarátabbá az ünnepi készülődést.

Szerző: Prém Alexandra

pexels-photo-1474961.jpeg

A minap láttam egy videót a közösségi médián egy apukáról, aki lapáttal pakolta el a játékokat a gyerekszobában. Ez több kérdést is fölvetett bennem. Egyrészt: miért az apuka pakol el? Nálunk az a szabály: aki szétpakolta, pakolja is el maga után. A kislányom csak négyéves, de az életkorának megfelelően nevelem a házimunkára és a felelősségre.

1. Örömöt lelni a lemondásban – fordított adventi naptár

A videó okán elgondolkodtam még azon is, hogy a lányomnak rengeteg, de tényleg rengeteg játéka van. Nem jó ez így, gondoltam, mert nem vigyáz rá, és mert fogalma sincs róla, mennyi mindene van. Azt hiszem, a régi idők gyermekei azért őrizték annyira a játékaikat, mert kevés volt nekik. Úgy vigyáztak rájuk, hogy gyermekeiknek vagy unokáiknak adták tovább szeretett gyerekkori kis kedvenceiket. És mit csinálnak a mai kis kópék? Van, hogy fél óra alatt képesek széttörni az új játékot! Karácsonykor, szülinapkor játszanak vele egy órát, utána hetekig elő se veszik. És még sorolhatnánk. Nem jó ez így. Még inkább nem jó, amikor másnak fele annyi sincs, mint nekünk.

Ezért meséltem neki szegény gyerekekről. Tudja, hogy vannak, akiknek nincs családjuk, és nincsenek szüleik. Mondtam neki, hogy szeretném, ha ezután minden évben együtt állítanánk össze egy hozzá hasonló kisgyereknek karácsonyi ajándékot, mert vannak, akiknek a szülei nem tudnak ajándékot venni.

Érdemes akár már egészen kicsi gyerekekkel is kipróbálni a fordított adventi naptárat – ez egy olyan doboz, melybe az adventi időszak minden napján kerül valamilyen játék vagy hasznos holmi, melyet karácsonykor el lehet juttatni egy segélyszervezetnek vagy rászoruló családnak.

2. Édesség és játék helyett élményt

Ezt a rengeteg játékot nem (csak) én veszem neki, sokat kap másoktól, rokonoktól, barátoktól ajándékba. Legszívesebben megkérnék mindenkit, hogy inkább ruhát adjanak, mint játékot, mert arra nagyobb szükség van. Idén karácsonykor tőlem csak egy játékot fog kapni, olyat, aminek tudom, hogy örülni fog. Mellé pedig egy közös programot, bábszínház- vagy gyermekműsorjegyet kap majd.

Mikulásra és az adventi időszakra készülve mindig aggaszt a gondolat, hogy temérdek mennyiségű csokoládét fog magába tömni. Ami egyrészt nem egészséges, másrészt úgy meg a gyümölcsöt, zöldséget nem eszi meg. Én évek óta nem veszek neki csokis adventi naptárt, melyet egyébként úgyis kap mástól, oviból, rokonoktól. A mi adventi naptárunk minden negyedik-ötödik napja rejt valamilyen apró édességet, a többi cetlire írt élményajándék: óriáskerekezés, tésztavacsora a helyi olasz étteremben (nagyon szereti a tésztát), séta az adventi vásárban, kürtőskalács, rétessütés anyával, otthoni élmények, mint például birkózás a nagyágyon, szépítkezés anyával stb.

affection-beach-child-173666.jpg

3. Helyi termékeket a tucat helyett

Mikulásra szintén érdemes nem édességet ajándékozni, mert úgyis rengeteget kapnak másoktól a gyerekek, inkább kisebb ajándékot, helyi kézművesterméket, olyat, ami nem nagy kiadás, nem édesség, ráadásul kézműves-, nem pedig tucattermék.

4. Ügyeljünk a csomagolásra

A helyi termékek támogatása mellett további környezettudatos megoldás, ha a mikuláscsomag nem nejlonzacskóból, hanem szövetből készül. Ezt aztán több évig is lehet használni. Általában érdemes odafigyelni az ünnepi időszakban az ajándékok csomagolására is. Nagyon szépek és hangulatosak a csomagolópapírok, egyszersmind legalább ennyire környezetszennyezők is, hiszen néhány percig gyönyörködünk bennük, aztán a szemetesben kötnek ki. A papírcsomagolót helyettesítsük inkább ajándéktasakkal, hiszen azt többször fel lehet használni, vagy kutakodjunk a világhálón textiles, újrahasznosítható csomagolási módszerek után.

advent_candles_3.jpg

Forrás: yellowblissroad.com

5. Újrahasznosítható adventi koszorú

Az adventi naptárhoz hasonlóan az adventi koszorúból is érdemes „zero waste”, azaz szemetet nem termelő – könnyen romló terméseket nem tartalmazó – verziót készíteni (akár szép tálra helyezett gyertyákkal és díszekkel), mely a következő években is jó szolgálatot tehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8014402516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása