Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Öt tipp, hogyan ne öld meg a karácsonyi hangulatot

Advent első vasárnapja közeleg… Hogy érzed magad, ha a karácsonyra gondolsz? Ha jól sejtem, még arra sincs időd, hogy ezt a posztot elolvasd. Ha neked is terhessé vált karácsonyi dalokat hallgatni októberben, és frusztrál az ajándékvásárlásnak még a gondolata is, akkor olvasd el öt tippünket, hogyan kerülhetsz közelebb a karácsonyi igazi lényegéhez anélkül, hogy az idegeid felmondanák a szolgálatot az ünnepi időszak végére.

Szöveg: Kovács Barbarapexels-photo-195030.jpeg

Ahogy telnek-múlnak az évek, a felnőtt emberek egy része azt tapasztalja meg, hogy az adventi időszakban a sok elintéznivaló, a munkahelyi évzárás fokozódó nyomása és az ünnepi hangulat tökéletes megteremtésére való törekvés kiöli az igazi örömöt a karácsonyból. Nincs ez másképp a keresztényekkel sem; bár a Megváltó születésére készülünk ebben az időszakban, csendre és elmélyülésre a gyülekezetekben is kevés is idő jut a gyerekműsorok, jótékonysági koncertek, adventi kézműveskedések sűrűjében. Ez még az egyszeri gyülekezeti tagoknak is fokozott terhelést jelenthet, nemhogy a lelkészeknek, akik számára az év legsűrűbb és elvárásokkal leginkább terhelt időszaka a karácsony. Ugyanakkor mindannyiunkban él a vágy, hogy újra olyan várakozással és örömmel tudjunk Jézus Krisztus születésére készülni, mint gyerekkorunkban. Talán nem lehetetlen meglelni a boldog és nyugodt pillanatokat a legnagyobb hajtásban sem, feltéve, ha néhány apróságra odafigyelsz.

1. Legyen én-időd!

A karácsonyban a legszebb és legkülönlegesebb dolog, hogy ilyenkor kiemelten sok időt szánunk egymásra. Megpróbálunk örömöt szerezni a családunknak, ilyenkor még jobban felfigyelünk az elesettekre, jótékonykodunk és adakozunk. A gyülekezetekben minden korosztálynak igyekszünk alkalmat szervezni, hogy mindenki megtalálhassa a neki megfelelőt. Ugyanakkor könnyen az lehet az érzésünk, hogy az ünnep elérkeztére a végletekig kifacsar minket a mások igényeire koncentrálás. Karácsonykor még nagyobb szükségünk van az egyéni elcsendesedésre, az Istennel és önmagunkkal töltött időre. Ez az, ami erővel és energiával tölt fel bennünket a kihívásokhoz, addig másoknak sem tudunk adni, amíg mi magunk nem töltődtünk fel. Zsúfolt időszakokban erről a legkönnyebb lemondani, de ennek hiányát is érezzük meg legjobban.  Akár karácsony napján is keljünk fel hamarabb, hogy mire másokkal együtt ünnepelnénk, előtte legyen meg az Istennel töltött személyes ünnepünk is.

2. Ünnepelj a családoddal!

Talán triviálisnak tűnik, hiszen általában mindenki a családjával ünnepel karácsonykor. Csakhogy az együtt töltött idő nem mindig számít ünneplésnek. Mert a valódi ünneplés túlmutat a dekoráción, ajándékokon és emelkedett hangulaton. Ilyenkor sok család elmegy a templomba, hogy részt vegyen a karácsonyi istentiszteleten, pedig valójában a közös ünneplés nem áll meg ennél az egy óránál. A templomi keretek valóban nagyon szépek, de miért kéne ezt csak a templomban megélnünk? Már adventben elkezdődhet a közös készülődés Jézus Krisztus születésére. Közös imádsággal, a születéstörténet egy-egy részletének elolvasásával lélekben is együtt ünnepelhetünk a családunkkal.

3. Ha kikapcsolsz, kapcsolj ki teljesen

Kikapcsolni mindenki számára mást jelent. Ugyanakkor elég nehéz a lényegre koncentrálni, ha közben pittyeg a telefonod az érkező e-mailektől, Messenger-üzenetektől. Nyugodtan állíts be automatikus választ, és kapcsold ki a telefonod, amikor úgy érzed, hogy elvonja a figyelmedet.

4. Tervezz be kevesebbet!

A két ünnep közötti időszak remek alkalom, hogy mindent bezsúfolj abba a négy napba, ami egész évben kimaradt. A rokonlátogatások, baráti vacsorák, bulik és gyerekprogramok sora amilyen jó ötletnek tűnik elsőre, annyi energiát szív le utólag visszatekintve. Annak érdekében, hogy szilveszterre ne omolj össze, nyugodtan hagyj néhány üres rubrikát a naptáradban. Ha jólesik, az égvilágon ne csinálj semmit, ilyenkor még üveges szemmel a plafont bámulni is megengedett.

5. Örülj!

Jézus Krisztus világra jötte a legnagyobb öröm, mégis kevéssé tudjuk megélni, ha közben folyton azon stresszelünk, hogy megsült-e a pulyka, és hogy a nagymama örülni fog-e a vadiúj fritőznek. Ha örülni szeretnél karácsonykor, akkor csinálj olyat, ami örömet szerez! Ez a tanács nem újdonság, mégsem hallgatunk rá. Ha nem okoz örömet hazacipelni a kétméteres fát, hát ne tedd, annyi más megoldás van. Ha nem okoz örömet ötfélét sütni, akkor süss csak egyfélét, és a fennmaradó időben tegyél olyasmit, ami feltölt. Menj el sétálni, szánkózni, olvass egy jó könyvet. Nem fog megállni a világ, ha nem vagy mindig extra felkészült és elfoglalt. Ahogy az örömöd és a kiegyensúlyozottságod nő, az Istennel való kapcsolatod is mélyülni fog.

Egyre nagyobb az igény arra, hogy karácsonykor a sok felesleges energia és időrabló tevékenység helyett a lényegre, Jézus érkezésére, az ebből fakadó örömre koncentráljunk. Ha neked is vannak saját tippjeid, amelyeket szívesen megosztanál velünk, írd le kommentben vagy küldd el a kotoszo@lutheran.hu e-mail címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8213400237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása