Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Megújult az Evangélikus Élet

A Kötőszón is gyakran ajánlott, nagy múltú, először 1935-ben megjelent Evangélikus Élet című hetilap az utóbbi másfél évben igen nagy „reformáción” ment keresztül. 2016-ban magazinformát kapott, mostanra meg vaskos kétheti újság lett. A Kötőszó – cikkajánlókkal – rendszeresen biztatja olvasóit, hogy szerezzék be (a Luther Kiadó könyvesboltjában, a Deák téri Huszár Gál könyvkereskedésben, vagy az evangélikus templomok kiadványterjesztőinél), és forgassák olyan lelkesen a lapot, ahogy azt az Üllői úti szerkesztőségben az EISZ (Evangélikus Információs Szolgálat) munkatársai készítik. Az elkövetkezőkben az új magazin első négy számának szemléjét olvashatják.

Szöveg: Kinyik Anita

kepkivagas_1.JPG

Lapszagminta

Kis nosztalgiával gondolhat vissza az egykori, megszokott, stílusosan A/3-as méretű, kávé mellé remekül kiteríthető hetilapra az azt rendszeresen járató olvasó. Merthogy minden lapot más kézbe venni, minden lapnak más az illata, és az ember képes még a lapelrendezéshez, papír- és festéktípushoz, a lapozás hogyanjához is érzelmeket társítani. Az újítás és átállás mindig kompromisszumokkal jár.

Az Evangélikus Élet magazin A/4-es lapjai fényes műnyomópapíron jelennek meg, a színes kivitel, a remek felvételek a külcsín innovációjára utalnak. De egy egyházi lapnál talán még fontosabb a belbecs, és ha a Magyarországi Evangélikus Egyház egyik legrégebbi kiadványáról beszélünk, bizony, az újítóknak fel van adva a lecke, feladatuk, hogy meg is őrizzék az értékeket.

Ami örök és változatlan

Örömmel állapíthatjuk meg, hogy vannak olyan fundamentumok, vagyis fundamentális rovatok, amelyek az új, hatvanoldalas magazinban is alapköveknek számítanak, ilyen az Új nap, új kegyelem (régebbi nevén Napról napra), mely az Útmutató napi igéjéhez fűzött kommentárokat tartalmazza, A vasárnap/ünnep igéje a vasárnapok/ünnepnapok igehirdetési előkészítőivel – az új magazin első számában reményt adóan ez épp a pünkösd ünnepéhez kapcsolódó volt –, az Oratio oecumenica rovat az általános könyörgő imádsággal.

A magazin egy része – amely megegyezik az egy évig külön lapként megjelent Krónika című hírlap anyagával – az egyházban zajló eseményekről tudósít. Továbbra is értesülhetnek az olvasók arról, milyen a látható evangélikusság határokon innen és túl. Olyan evangélikus kulturális hírek is helyet kapnak itt, mint a Luther-est Magyar Nemzeti Múzeumban tartott bemutatója. A reformátor Wittenbergben tartott kézfogója napján debütált, az MEE Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának Luther életét és gondolatait feldolgozó nagyszabású zenés előadása közel negyven településen lesz látható.

kepkivagas1.JPG

Az illusztráció az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 27–28. számának belseje, mely 2017. július 16-án jelent meg.

Ami új és kifelé is ajtót nyitó

Új rovatként jelentkezik a Tallózó színes cikk- és képmozaik, amely a gyülekezeti hírlevelekből szemezget, valamint evangélikus blogok és a Facebook evangélikus tartalmaiból válogat, nem feledkezve meg a „humorosan evangélikus” tartalmakról sem. Nemcsak rövid anyagok, de hosszabb írások is megjelennek az egyházi internetes felületekről, így kap helyet új rovatként a magazinban például a Kötőszó-szemle.

A reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója kapcsán kiadott könyvekre, a jubileum jegyében létrehívott kiállításokra, zenei művekre vagy akár terekre is külön figyelmet fordítanak a szerkesztők, az eddig megjelent négy lapszám jóvoltából ellátogathat az olvasó a balatonfüredi Luther térre, megihat egy kávét a tótkomlósi Luther Caféban, de olyan különleges művészi alkotások kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhet, mint amilyen a miskolci operafesztiválon bemutatott Lutherek című ragtime-opera vagy a szeptemberben a pécsi Kodály Központban felcsendülő, Tillai Aurél szerezte Reformáció kantáta.

Örvendetes, hogy nagyobb teret nyernek a magazinban az egyházi berkeken is túlra tekintő, kulturális témával foglalkozó cikkek. Új rovat a Nézőtér is, mely aktuális színdarabokat és filmeket mutat be. Az eddigi lapszámokból a teljesség igénye nélkül kiemelnénk a Dés–Geszti szerzőpáros zenéjével és Grecsó Krisztián átirataival, Marton László rendezésében a Vígszínház színpadára vitt A Pál utcai fiúk című musical és az Alföldi Róbert által színre vitt Futótűz című menekülttörténet, valamint a Brazilok című magyar vígjáték, illetve a Mel Gibson rendezte A fegyvertelen katona című film ajánlóját.

A jövő útján: fiatal arcok és személyes hitvallások

Egészen újszerű formában tudósítanak egyházunk tudományos, lelki életéről az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) hallgatóival készült teológusportrék, melyek hírt adnak az elkövetkező generáció hitfelfogásáról, teológiai és hétköznapi kérdéseiről, problémáiról, és persze reményt is adnak a jövő evangélikusságának épülésére nézve.

A riportok száma is megszaporodott az új magazinban, a helyüket újólag elfoglaló fiatal lelkészek beilleszkedési körülményeiről, kihívásairól, terveiről és az elfoglalt szolgálati helyről is részletgazdag ismertetést nyújtanak, közelebb hozva az olvasókhoz más evangélikus gyülekezeteket is. A személyes jellegű megszólalások, hitvallások egyrészt megismertetik az olvasót különböző, az egyház mellett elköteleződő fiatalokkal, fiatal gondolatokkal, új irányzatokkal, másrészt általuk az egyház jövőjének párbeszédes formában való aktív, alulról jövő alakítása mellett teszi le voksát a magazin, ami egyébként is a protestáns egyházak egyik vonzó erénye.

A szélrózsa minden irányába nyitni igyekszik tehát a magazin, értsük ezt bár földrajzi értelemben – gondolva például az idei berlini Kirchentagról megjelent sokoldalas, szemet gyönyörködtető beszámolóra vagy a namíbiai LVSZ-konferencia részletgazdag bemutatására vagy a budavári Bach-fesztivál apropójának és jelentőségének igényes körüljárására –, de gondolhatunk a nyomtatott és a digitális sajtó közötti átjárhatóságra vagy akár az egyházi és világi jelleg kontúros szembenállásának oldására is.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8012675649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása