Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Ki neked a Messiás? - videó
Fiatal teológusok passiójátéka

Messiási titok címmel adtak elő passiójátékot az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói 2017. április 6-án a Zuglói Evangélikus Templomban. A csapat a Somogy-Zalai Egyházmegyét járja be a húsvéti ünnepek alatt.  Videó.

vlcsnap-error937.png

Ennek a mostani passiójátéknak a Messiási titok a címe. Annak a Messiásnak a titka, aki többször is megkérdezi tanítványaitól és tőlünk is, hogy: Hát ti kinek mondotok engem? Valahogyan ezért a kérdésért van a passiójáték hagyománya. Ezért a kérdésért, hogy újra és újra elhangozzon, hogy a visszhangja ott maradjon a fülünkben, hogy örökre egy életkérdéssé váljon.

Hogyan kerülsz egyre közelebb a messiási titokhoz? Ki neked a Messiás, akinek most is végignézted a szenvedéstörténetét, akit most nem betűk vagy szavak alapján hallottál, hanem láttál és tapasztaltál is?

A Jézus által feltett kérdések egyik legnehezebbike ez, és biztosan nem véletlen, hogy többször is halljuk, többször is találkozunk vele. És nem csak azért, mert kikerülhetetlen kérdés. Ha csak ennyi lenne, akkor még a legváltozatosabb arzenált is bevetnénk, hogy mégis kikerüljük. Biztosan tudnánk annyira trükkösek lenni, hogy ha nem akarjuk, mindenáron távol tartsuk magunktól ezt az igen komoly döntéshelyzetet jelentő kérdést. De nem csupán a kérdés kikerülhetetlensége itt a tét, hanem az, hogy ez a kérdés többször is elhangzik, többször is nekünk szegezi Jézus, mert Ő ezzel a kérdéssel, mint egy hagyma rétegeit lehántva szeretne eljutni emberi létünk legbensőbb rétegéhez. A személyessé vált Istennek igénye van a személyünkhöz, a személyességünkhöz való közelkerülésre, a szívünknek és a lelkünknek az elérésére. Hogy mi munkát tud ott elvégezni, hogy ott a legbensőbb rétegben mennyi feladatra bukkan, arra mindannyiunknak személyesen kell őszinte feleletet adnunk.

A passióélmény tapasztalat, felrázás, belegondolás, együtt-szenvedés, kérdésfelvetés és a válaszod iránti igény.

A passió nem személytelen, nem antik, nem retro, hanem borzasztóan aktuális kihívás.

Kérdés arról, amely kikezdte Jézus életét és kérdés arról, amely kikezdi a te életedet is.

Kérdés arról, hogy mi hagy téged hidegen és mi az, amire rezonál a szíved.

Kérdés arról, hogy a Názáreti Jézus az Isten Fia volt-e?

Szerinted?

Részlet Dr. Pángyánszky Ágnes igehirdetéséből, mely az előadás után hangzott el a zuglói szószéken.

Forrás: evangelikus.hu

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem továbbra is hív mindenkit, aki érdeklődik az egyházi szolgálat (lelkész, hittanár, diakónus, egyházzenész) iránt. További információk itt

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6712413435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása