Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hol a helye a nőnek? A székelyek megmondták

Akik a fenti kérdésben az ismert székely mondás – mely szerint a nő nem ember – okán vitát vártak Tusnádfürdőn, a 27. nyári táborban, azoknak csalódniuk kellett, ugyanis a székely álláspont ebben a kérdésben egészséges.

Szerző: Kézdi Beáta 

A Tusnádfürdőn tartott 27. nyári tábor első napján Hol a helye a nőnek? címmel tartottak pódiumbeszélgetést, melyet Kovács Eszter székelyudvarhelyi újságíró moderált.

A beszélgetés sem feminista harcba, sem az édesanyák nagy megmondó versenyébe, sem hímsoviniszta találkozóba nem torkollott, ehelyett dolgozó anyukák és apukák beszéltek a saját szakmájuk szempontjaiból arról, hogy milyen női szerepek, milyen előítéletek vannak, és mivel érdemes egyáltalán foglalkozni a kérdés kapcsán.

Székelyföld nincs felkészülve a női politikusokra

Székelyföld még talán nincs felkészülve a női politikusokra – derült ki hamar a nemrég megtartott székelyudvarhelyi választásokra utalva. Dávid Botond fotós elárulta, hogy ugyan volt női jelölt is, de a szavazók furcsállották és nem nagyon támogatták. Dávid elmondta, hogy többekkel beszélt, akik párhuzamot vontak Angela Merkellel, aki számukra jelenleg nem túl szimpatikus döntéseket hoz, és úgy gondolkodtak: „akarnak-e ők is egy hasonlót a városba?”

Arra a kérdésre, hogy miért nem vesznek részt, vagy miért nem akarnak részt venni a nők annyira a politikában – Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszerkesztője úgy válaszolt: „Valószínűnek tartom, hogy nem sok kedvük van a nőknek a politika mocskos játszmáiban közreműködni. Nem akarják az egójukat annyira előtérbe hozni, mint a férfiak, márpedig a politika az ego terepe is.”

Tévképzetek

Bár sokan azt hallják, hogy nagyon kevés a női vezető Magyarországon, ez bizonyos szempontból félrevezető adat – árulta el Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Mint mondta: a kutatások nagy része a 200 legnagyobb vállalatot vagy a tőzsdecégeket vizsgálja, melyben valóban alacsony számban találunk női vezetőket. Ám ha országosan az összes intézményvezetőt vesszük, akkor sokkal árnyaltabb, jobb a kép.

Az iskolaigazgatókat, az egészségügyben vezető beosztásban lévő nőket, a humán erőforrás, a marketing területén dolgozókat tekintve jelentős, 40 százalékos a női vezetők aránya. Jelenleg például a MÁV Zrt. vezetője is nő.

Sebestyén Kinga, a Nőileg Magazin alapítója úgy fogalmazott, hogy sajnos gyakran a nők nem adnak esélyt a nőknek, ebben kell erősödni, ám azzal, aki még most is azt gondolja, hogy a nőnek a tűzhely mellett van kizárólag a helye, azzal nem lehet mit kezdeni, az „egyéni probléma, kezelje ezt egyénileg”.

Kovács Eszter hangsúlyozta, hogy nem szabadna választás elé állítani senkit, hogy vagy munka, vagy anyaság, meg lehet oldani mindkettőt, bár segítség mindenképpen kell hozzá. Sebestyén Kinga ehhez hozzátette, hogy: a Nőileg szerkesztőségében az elmúlt két és fél évben kilencen szültek, és mindenki tud dolgozni a gyermeknevelés mellett. De sok múlik a munkahely hozzáállásán.

Ezt kiegészítve Szalai Piroska úgy fogalmazott: sokkal nagyobb mértékben lenne szükség a rugalmas foglalkoztatásra, mert Kopp Máriának is több kutatása foglalkozott a vágyott, de meg nem született gyermekekkel, akikről a munkahely féltése miatt mondanak le a nők.

Konklúzióként azt mondhatjuk, hogy a beszélgetők egyetértettek abban, hogy: a nő helye ott van, ahol lenni akar. A férfi (társ) szerepe pedig az, hogy ebben segítse a nőt.

Képünk illusztráció. A borítókép forrása: LinkedIn.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr268903556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása