Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A melegházasság kritikájáról

Ugyan még nincs könyv arról, miért álljunk ki a melegházasság mellett, de máris megszületett az ellenvéleményt összefoglaló 464 oldalas írás Szilvay Gergelytől. A Mandiner.hu újságírójának az volt a célja, hogy egy olyan kötetet írjon, melyben objektív érvek találhatóak az azonos neműek házassága ellen. Mindezt úgy, hogy ne személyeskedés vagy sárdobálás legyen belőle, hanem építő diskurzus.

Szerző: Kézdi Beáta

meleg_hazassag.jpg

Szilvay Gergely eredetileg 150–200 oldalas munkát tervezett, de belátta: ha minden eddig elhangzott azonos neműek házasságát támogató érvre reagálni akar, akkor nem tud röviden írni. Lépésről lépésre cáfolja az érveket a kötet alábbi fejezeteiben: 1. A házasság történeti formáiról; 2. Veleszületett-e a homoszexualitás?; 3. 1973, avagy megváltoztatható-e a homoszexualitás?; 4. Nem elég, hogy szeretik egymást?; A házasság két értelmezése; 5. A meddőség kérdése; 6. A „konzervatív” kifogás; 7. Csaták az örökbefogadás körül; 8. A fajközi házasság tiltása; 9. Melegházasság-ellenes homoszexuálisok.

A Biblia és a melegházasság

Az újságíró, bár hívő katolikus, könyvében szekuláris érveket hoz fel elsősorban, és csak a kötet végén, a IV. részben ír a kereszténység és a melegházasság viszonyáról, arról, hogy mit ír a Biblia a melegekről, vagy mit mondott Jézus a házasságról vagy a homoszexualitásról – utóbbiról nem mondott semmit. Azt azonban már a könyv elején jelzi a szerző, hogy

a vallások és keresztény felekezetek sem vélekednek egységesen a kérdésről. A buddhizmusnak és hinduizmusnak nincs egyértelmű álláspontja, míg az iszlám, az ortodox zsidó vallás, vagy egyes konzervatív protestáns felekezetek, mint az amerikai Dél baptistái, vagy a katolikus egyház ellenzi; más protestáns felekezetek, mint például a presbiteriánusok, vagy egyes zsidó felekezetek elfogadják.

A könyv bemutatóján felvetődött Ferenc pápa nemrégiben elhangzott homoszexuálisokat érintő bocsánatkérése, melyre úgy reagált a szerző, hogy a pápa kérése valóban jogos és helyén való, de „a hivatalos tanítást ez akkor sem változtatja meg”, ugyanakkor az újságíró hozzátette: bocsánatra és gyülekezeti nyitottságra szükség van. A szerző hangsúlyozta, hogy nem a melegség ellen szól a könyv, hanem az azonos neműek házasságának engedélyezése ellen. Ugyanakkor elhangzott az is, hogy a 2012. január 1-jén életbe lépett magyar Alaptörvény megfogalmazása szerint ez Magyarországon amúgy is teljesen kizárt.

Miért ír valaki ellenkönyvet?

Hogy miért írta meg a könyvet Szilvay Gergely, arról úgy fogalmazott, egyfajta „szent harag” munkálkodott benne, mert azt tapasztalta, hogy aki ellenzi a melegházasságot, arról automatikusan kimondják, hogy „homofób, intoleráns, felvilágosulatlan, latens rasszista”.

Mint írta: „A homofóbia, ami »az azonostól való félelmet« jelenti szó szerint, eredetileg a melegektől való megmagyarázhatatlan idegenkedést, esetleg a homoszexuálisok utálatát jelentette, ma már viszont a melegmozgalmi agenda bármiféle kritizálását – például a melegházasság egyszerű ellenzését – is magába foglalja.” Mint mondta, azt tapasztalta, hogy elbizonytalanodnak a témát illetően a konzervatív emberek, vagy nem mernek róla beszélni, nem tudják az érveiket jól megfogalmazni, összegyűjteni.

Az ellenforradalmi hevületét magyarázva könyve mottójául is Molnár Tamás magyar filozófustól választott egy idézetet: „Az ellenforradalmárok feladata egyszerűen az, hogy megvédjék a társadalmat és a rendezett közösség elveit. Ez nem látványos feladat, s teljesítése során nincs végső győzelem; sikereit inkább elmékben és lelkekben aratja, mint fórumokon. Véget nem érő munka, mindennapos teher. És így is kell végezni, nap nap után.”

Az amerikai showman, Jimmy Fallon esti műsorában egy Obama-ciklust összegző rapben elhangzik egy szlogen a melegek házasodásának engedélyezéséről, Barack Obama, amerikai elnök szájából: „Love is love”. Ezzel nehéz vitázni – hangzott el a könyv bemutatóján. És valóban nehéz felülbírálni, értő, érző intelligens emberként a szeretet, szerelem összetartó erejét, fontosságát.

Szilvay elmondta, hogy nem törekedett ellenszlogenre, kötetében nem egyszerű szövegek, kiragadható szlogenek olvashatók. Személy szerint úgy gondolja, hogy ha demokratikus választáson (ld. Hollandia) döntene úgy az ország, hogy házasodhassanak az azonos neműek, elfogadná a döntést, de nem örülne neki. Azt azonban kifejezetten rossz iránynak tartja, ha politikai fegyverként, egy ország kormánya dönt erről az állampolgárok beleszólása nélkül (ld. Egyesült Államok).

Érdekes belső ellentétek

„Ovis szinten”, sárdobálva, egymást alázva vitázni sem jó – mondta az újságíró, ezért is gondolta, hogy pontról pontra végigelemzi az ellenérveket.

Az újságíró azonban azt is elárulta, hogy másfél éves kutatása során olyan homoszexuálisok között létező ellentáborokra, ellenérzésekre is felfigyelt, amelyekre nem is gondolt volna, mert meglepő mód a melegek között is vannak például transzfóbok vagy bifóbok.

Különleges felfedezés volt még, hogy a világon egyetlen olyan társadalom létezik, ahol nincs házasság, ez pedig a Himalája vidékén élő Na nép, ahol ha egymásra is talál egy férfi és egy nő, nem költöznek össze, de ha még össze is költöznének, a gyermeküket a testvérek nevelik, nem a szülők.

A könyv, mely vitaalap lehet

Könyve bevezetőjében Szilvay Gergely így ír a melegházasságot támogatókhoz: „Örülnék, ha – bármilyen nehéz lehet is számukra – az LMBTQ-közösség, -mozgalom tagjai nem vennék a kötetet személyes támadásnak. Minthogy magam is részint azért dolgoztam ezen a köteten, mert meghallgatandónak és megfontolandónak tartottam az azonos neműek házassága mellett állók érveit; abban reménykedem, hogy a velem egyet nem értőknek is hasznára válhat gondolatmenetem, és ha más nem, legalábbis intellektuális kihívásként, intellektuális játékra való invitálásként tudják értékelni a munkámat.

Szilvay Gergely: A melegházasságról. Kritika a klasszikus gondolkodás fényében. Századvég Kiadó, 2016.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr358868458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása