Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Máté és a mennyország

Sokszor a gyerekek mondják ki a legnagyobb igazságokat

2020. április 01. - KötőSzó

Nem véletlenül mondta Jézus a kisgyermekekre, hogy ilyeneké a mennyek országa. Őszinteségükön és különleges gyermeki látásukon keresztül sokszor emlékeztetik a felnőtteket a legfontosabb dolgokra az életben. Sokszor rövid kis megszólalásaik felérnek egy egész prédikációval. Most egy ilyen történetet osztunk meg egy büszke apuka tolmácsolásában. 

Szerző: Gáncs Tamás

aaron-burden-2oyrpktmyew-unsplash.jpg

Tovább

Rendkívüli böjt

Egy rendkívüli helyzetben

Ezzel a kis tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassátok szeretettel egyházunk színes, képes magazinját, böjtben, ebben a kiemelten fontos időszakban is. Vigyétek a jó hírét családon belül, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek is!

T. Pintér Károly

img_1817.jpeg

Tovább

10 dolog, melyet most megtehetünk a gyülekezetünkért

Lehetőségek az összefogásra járvány idején

Az elmúlt napok, hetek eseményei váratlan helyzet elé állították gyülekezeteinket, közösségeinket is. Az első néhány nap után úgy tűnik, hogy egyre több jó gyakorlatot látni a közösség- és gyülekezetépítés alternatív formáira, a hívekkel való kapcsolattartásra. Ezeket igyekeztünk az alábbi jegyzetben összegyűjteni.

kelly-sikkema-xx2wtblr3r8-unsplash.jpg

Tovább

Isten online van – gyülekezet a digitális világban

Kihívások és lehetőségek a koronavírus idején

A koronavírus nemcsak számos munkahelyet vagy az egészségügyet állítja komoly kihívások elé, de az egyházak számára is tartogatott jó pár megoldandó feladatot. A home office lehetőségével végül nemcsak a cégek, de különböző felekezetek is elkezdtek aktívan tevékenykedni az istentiszteletek megtartása érdekében. Egy példán keresztül mutatjuk meg, hogyan élhet egy gyülekezet a kényszerű karantén adta lehetőségekkel, de fontos a jövőre is koncentrálni. A most elért emberek később is velünk jönnek majd a templomba?

Szerző: Torda Eszter

jugendandachtspreis_bild.jpg

A személyes kontaktus kerülése miatt, március 14-én püspöki körlevélben értesültek a gyülekezetek arról, hogy az istentiszteleteket határozatlan ideig elhalasztják. A lelkészek hamar reagáltak a kialakult helyzetre és elkezdték az istentiszteleteket, bibliaórákat és a gyülekezet életét érintő tevékenységeket online intézni. 

Lindákné János Zsuzsanna, a Hévízgyörki Evangélikus Gyülekezet lelkésze telefonon számolt be arról, milyen megoldásokat találtak ki, hogy a gyülekezet tagjait az otthonmaradás ne elszigetelje, hanem még jobban összehozza egymással. 

Tovább

Luther Márton a járványokról

Luther Márton idejében a legfőbb aggodalmat a pestis okozta. Talán el tudjuk képzelni a kor emberének kétségbeesését, hiszen az orvostudomány kezdetlegessége mellett a tájékoztatás is akadozott, és részleges volt. Egy ilyen korban biztatja mégis Luther a híveket, néha keményen, néha ironikusan, máskor őszinte és kedves szeretettel. Az idézetek a Luther Kiadónál megjelent, Luther Válogatott Művei 8. – Asztali beszélgetések című kötetben találhatók.

luther20190218.jpg

Tovább

Egyházi vezetők a koronavírusról – VIDEÓ

A Három felekezet képviselője ült össze a Püspökkenyér című televízióműsor új adásában, hogy megvitassa a legaktuálisabb közéleti és egyházi témákat, mindezt keresztény szemlélettel. A műsort szokás szerint Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök vezette, beszélgető partnerei között volt római katolikus részről Marton Zsolt váci megyés püspök, valamint Steinbach József református püspök. A beszélgetés megnyugvást adhat mindenkinek ezekben a gondterhelt időkben. 

Szerző: KötőSzó

ppmarc15.png

Tovább

Mózes böjti rendelkezései járvány idejére

Tekintsük az előttünk álló hónapokat, a járványügyi rendelkezéseket szombatidőnek, Istennek szentelt időnek, mely egy új életforma lehetőségét ígéri hosszú távra is.

Szerző: Kézdy Péter

almost-time-4792628_1280_1.jpg

Tovább

Hol találunk békességet?

Megjelent az Evangélikus Élet új száma

Ezzel a kis tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel egyházunk színes, képes magazinját, és vigyék a jó hírét családon belül, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek egyaránt!

Szerző: Kézdi Beáta

evelet-10.jpg

Vágyni a békét

Nem sűrűn adódik úgy, hogy nemzeti ünnepünkre esik az Evangélikus Élet megjelenésének dátuma, ezért olyan jó most olvasni a címlapon: Március 15. – emlékeztet és összeköt. A forradalomra és szabadságharcra gondolva több írással is készültünk.

Fabiny Tamás elnök-püspök Égtájolója nemzeti ünnepünk egyik jelmondatából kiindulva teszi fel a mára reflektáló kérdést. Kertész Botond történész, az Evangélikus Országos Múzeum tudományos főmunkatársa az 1848–49-es Magyarország háromnemzetiségű evangélikusságáról rajzol képet, emlékeztetve arra, hogy bizony nem magyarul beszélő magyarok is belegyökereztek ebbe a hazába, harcolva is érte. De Evangélikus arcképcsarnok rovatunkba sem véletlenül választottuk éppen most Mária Dorottya főhercegnőt, József nádor hithű lutheránus hitvesét.

Még a böjtben járunk, lapunk tehát – készítőinek szándéka szerint – ehhez az időszakhoz is kínál elmélyülést segítő olvasnivalót, ám bőséggel reagálunk aktuális kérdésekre, témákra is. Ilyen a Prőhle Gergely országos felügyelővel készült interjú, de szintén idesorolom beszélgetésünket az egykori budapesti főépítésszel, Schneller Istvánnal a modern szakrális építészetről. Küldetés rovatunkban Gáncs Péter, egyházunk missziói bizottságának elnöke kínál missziológiai alapvetést, a fókuszt a misszió céljára irányítva. A nemrég elhunyt Kossuth-díjas költőről-íróról, Csukás Istvánról is megemlékezünk. Talán nem is tudnánk méltóbban, mint saját, útravalóként szolgáló szavaival.

Végezetül azt az írásunkat ajánlom olvasóink figyelmébe, amely egy igen meghökkentő című filmről szól. A Mennyországnak kell lennie című mozi alapkaraktere, ahogy a szerző írja, a reményteljes várakozás, vágyakozás az Örökkévalóval való egységre, az Örökkévalóban való megnyugvásra. Ezt az egységet és békét kérem és kívánom mindnyájunknak.

Az újságot keressék az Evangélikus könyvesboltban és az evangélikus templomokban, vagy előfizethető a kiado@lutheran.hu e-mail-címen, illetve digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoi ratok/digitalis oldalon.

Nem a félelem lelkét kaptuk

Az egyre aggasztóbb tudósítások és komolyodó intézkedések miatt sokak szíve megtelt félelemmel. A koronavírus hetek alatt a vezető hírek egyike lett, szinte nincs olyan ember az országban vagy a világon, aki ne hallott volna róla. A pánik is lassan utat tört magának, kifosztott szupermarketek, minél keményebb intézkedések követelése. A másik oldalról viszont sokan félvállról veszik a vírus terjedését, egyfajta gőggel és lenézéssel figyelik az aggódókat. Mi a keresztény válasz, mi a Biblia válasza az ilyen válságos időkre? 

Összeállította: KötőSzó, Ittzés István

ahmed-hasan-lvon5hpt818-unsplash.jpg

Tovább

Hol van Isten a házasságban?

Az elmúlt hetek média- és közösségi felülete a majd negyed évszázaddal ezelőtt Angliából indult házasság hetétől volt hangos. A kezdeményezés jó alkalom arra, hogy a házasság, annak örömei a közbeszéd témája legyen, ugyanakkor a válságról és nehézségekről is beszélni kell, és azokról sem szabad megfeledkezni, akik nem találták meg a társukat – ők az egyedülállók.

Szerző: Csűry Csaba

priscilla-du-preez-wbpovhvnp_m-unsplash.jpg

Tovább