Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Ateisták ha matekoznak
Ateisták ha matekoznak

„Akiknek elegük van a »keresztény Magyarország« szólamából, az egyházak és az állam összefonódásából, a régimódi kereszténydemokráciából, azoknak fel szeretnénk hívni a figyelmét arra a lehetőségre, hogy a népszámláláson vallhatják magukat kifejezetten ateistának, felekezeten kívülinek, vagy megtagadhatják a válaszadást a világnézeti kérdésre” – olvasható a Magyar Ateista Társaság kampányfelhívásában, amelyből kiderül, azt szeretnék ...

Őszi munkarend és a lélek rendje
Őszi munkarend és a lélek rendje

Amikor fölkerül az „ó”-ra az ékezet, és kitör a vakáció, olyan végtelennek tűnik még a nyár. Aztán augusztus 20-a körül minden megváltozik. A tanszerlista tételeit pipáljuk. Innentől azon kaptam magunkat, hogy lassítani, megállítani igyekszünk az időt, miközben nyár közepén annyi „unatkozom” vagy épp „nem akarom” volt, és didaktikus éllel többször elhangzott: „Na, majd az iskolában…”

Szerző: Kinyik Anita

elena-mozhvilo-1r55sqobkvw-unsplash.jpg

...

Versenyre fel!
Versenyre fel!

Evangélikus műveltségi kvízvetélkedőt rendez a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Luther Kiadó. A kvízversenyre szeretettel várunk minden 7–12. évfolyamos, evangélikus kötődésű tanulót, aki szeretné megmérni tudását értékes nyereményekért és izgalmas kalandokért cserébe!

jeshoots-com--2vd8lihdnw-unsplash_1.jpg

...

A múlt meddig kell, hogy velem legyen?
A múlt meddig kell, hogy velem legyen?

Valamikor augusztus elején egy anyuka odajött hozzám, és kezembe nyomott egy kis nejlonzacskót. A lánya a Szélrózsán önkénteskedett, a találkozó végén poénból „zsákmányolt” egy marék megmaradt, felhasználatlan karszalagot, de utólag nem tudott vele mit kezdeni, az anyuka meg úgy gondolta, én mégiscsak jobban tudom, mire lehet ezeket használni. Hát tényleg tudom: semmire.

Szerző: Hegedűs Attila

hadija-saidi-9cgmkmzyhh0-unsplash.jpg

...

Egyenesen az egyházból – Podcast indul a keresztény tabukérdésekről, közbeszédről
Egyenesen az egyházból – Podcast indul a keresztény tabukérdésekről, közbeszédről

Bárhol és bármikor letölthető, nincs se időhöz, se helyhez kötve, bekapcsolódhatsz, és köze van az iPodhoz – mi az? Ha neked is elsőnek a podcast szó jutott eszedbe, akkor jól tippeltél! Kovács Viktor ajkai és Szlaukó-Bobál Orsolya ceglédi evangélikus lelkész közös podcastjának nulladik adását hallgathatjátok, amelyben nemcsak magáról a podcastról mint műfajról lesz szó, hanem arról is, milyen, a kereszténységet és egyházat érintő fontos kérdésekre ...

Nem jó az iskolák marketingje!
Nem jó az iskolák marketingje!

Van olyan gyerek, aki augusztus vége felé így sóhajt fel: „De jó, mindjárt kezdődik az iskola! Alig várom a szeptember elsejét!” Vagy mindenki letargiával indul neki az ősznek? Mitől jó igazán egy iskola? És miért választja egy rossz diák a tanári pályát? – ezekre a kérdésekre is választ kapunk a legújabb Hallhatóan Evangélikus Podcastban. 

  note-thanun-cylpykf-qam-unsplash.jpg

...

Isten szava?
Isten szava?

Pár hónapja kaptam egy e-mailt. Írói azt szerették volna felmérni, hogyan gondolkodom arról, hogy Isten igéjének nevezzük a Bibliát. Rögtön adtak is két válaszlehetőséget, sőt rögtön el is helyeztek engem az egyik rekeszben. Elkezdtem gondolkodni a válaszon, de rájöttem, hogy sem kérdésfeltevésükkel, sem a készen kapott megoldási lehetőségekkel nem tudok mit kezdeni, és – Hobóval szólva – ha rossz a kérdés, nem jöhet jó válasz. Bocsánat a levél ...

Sikerélmény, ha valakit megfogott egy mondat
Sikerélmény, ha valakit megfogott egy mondat

A „hívd meg a papodat egy sörre” nap apropóján Balczó Mátyás újságíró, az Evangélikus Információs Szolgálat munkatársa is í gy tett, amikor néhány nappal ezelőtt Molnár Lilla kelenföldi másodlelkésszel és Benkóczy Péterrel, a kőbányai gyülekezet parókus lelkészével beszélgetett egy korsó „folyékony kenyér” mellett.

kazuend-nmvmhov1syc-unsplash.jpg

...

Hogyan kapcsolódnak a dinoszauruszok a Bibliához?
Hogyan kapcsolódnak a dinoszauruszok a Bibliához?

Isten valószínűleg a teremtés hatodik napján alkotta meg a dinoszauruszokat. Az őslények többsége szárazföldi állat volt, bár például a Xiaotingia nevű, főleg rovarokkal táplálkozó tollas faj kilétéről a paleontológusok régóta vitatkoznak, hogy valójában madár vagy dinó volt-e. Nem ez az egyetlen rejtély velük kapcsolatban. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – töretlen népszerűségnek örvendenek ezek a körülbelül hatvanötmillió éve kihalt ...

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

 

306802651_542932147596932_3602458697532125150_n.png

 


negyzetes_kviz.png 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása