Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Pogány szokás a karácsony(fa)?

Igazán jelentős szokásaink gyökerei jórészt visszanyúlnak az emberiség hajnaláig. Legtöbbször nem is gondolunk bele, hogy milyen mélyen belénk ivódtak bizonyos cselekvésformák. Vagy éppen ellenkezőleg, olyan szokásokat tekintünk megingathatatlan, „ezeréves” hagyománynak, amelyek csupán az utóbbi időszakban terjedtek el s váltak meghatározóvá egy-egy élethelyzet vagy ünnepi időszak kapcsán.

Szerző: Kovács Viktor

jonathan-chng-lsz30vvjzee-unsplash.jpg

A karácsony minden bizonnyal a legjelentősebb ünnep jelenleg Európában. Számtalan helyi és egyetemes szokás kapcsolódik hozzá. Persze ezek a szokások és magának az ünnepnek a megélt tartalma (vagy tartalmatlansága) is dinamikusan változik. Vannak azonban stabil hagyományok a karácsonyi időszakban. Talán kiemelkedik közülük a karácsonyfa állításának szokása

De még ennek a megkérdőjelezhetetlennek tartott szokásnak a kapcsán is újra és újra előkerülnek kétségek, és bizony sokszor egyházon belül. Vajon mi a karácsony és a karácsonyi örökzöldállítás hagyományának eredete? És fontos-e egyáltalán? Mond-e nekünk erről valamit a Biblia? Hívő emberként hogyan viszonyuljunk ehhez a karácsonyi szokáshoz?

Hivatkozott korábbi adás:
Mi az advent? Honnan ered az adventi koszorú?

Borítókép: Unsplash.com/Jonathan Chng

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr10018007416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása