Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

5 dolog, ami lehetne egy istentiszteleten

Minden közösségre jellemző egy olyan központi esemény, történés, amely az alapját, ha úgy tetszik, a „szívét” jelenti. A keresztény közösségek esetében ez az istentisztelet. Ha az istentisztelet nem jó, akkor semmi sem jó, de ha az istentisztelet jó, akkor az – bár nem minden, de – már a nagyobbik rész. Éppen ezért nagyon nem mindegy, mi történik az istentiszteleten, és mi nem.

Szerző: Kovács Viktor ajkai evangélikus lelkész

pexels-luis-quintero-2351719.jpg

 

Az istentisztelet azonban nem az égből pottyant, hanem az egyház kétezer éves története során érlelődött olyanná, ahogyan ma tartjuk. És bár eléggé különböző forgatókönyveket” tapasztalhatunk meg az egyes felekezetek templomi alkalmai kapcsán, mégis – jó esetben – mindegyik mögött kiérlelt teológiai koncepció áll. 

Az evangélikus hozzáállás mögött is egyfajta teológiai látás áll. Ez pedig a lutheri reformáció lelkülete: dobjuk ki, ami nem áll meg az ige mérlegén, és nyugodtan használjuk mindazt, ami nem áll szemben az evangéliummal. Ez a látásmód pedig nem tagadja el és nem tagadja meg az egyház két évezredes történetét. Valamint nem helyezi magát abba a nagyon divatos, de rendkívül arrogáns pozícióba, amely szerint „ott kell folytatni, ahol az apostolok abbahagyták”. Ez ugyanis automatikusan azt jelenti, hogy az apostolok cselekedeteitől máig nem működött a Szentlélek. Ez pedig nonszensz és védhetetlen álláspont!

Ily módon tudatosan és bár mérlegelve, de bátran meríthetünk az istentisztelet tekintetében akár a kereszténység egyetemes hagyományából, akár mai példákból is. 

Mai adásunkban öt olyan elemet, cselekményt járunk körül, amely nem – vagy nem elég hangsúlyosan – szerepel az istentiszteleten, pedig jó és építő lenne, és segítené az Istenhez és a közösséghez való kapcsolódásunkat.

Az adásban természetesen elsősorban az evangélikus istentiszteletről beszélek, de tágabban a történelmi protestáns felekezetek templomi alkalmai is előkerülnek.

Öt dolog, amely lehetne az istentiszteleten:

  1. Leborulás
  2. Mozgás
  3. Bizonyságtétel
  4. Füstölés (tömjénezés)
  5. Csend

 

Hivatkozott korábbi adás:
Nem vagyok római katolikus. Mit kezdjek a szentekkel? 

Borítókép: Pexels.com/Luis Quinter

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6917868787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása