Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Öt ok, amiért fogy az egyház

Ma már senki sem lepődik meg azon a kijelentésen, hogy fogy az egyház. De mi az oka, és mit kezdenek a helyzettel az egyházak? – ezekre a kérdésekre is keresi a választ Kovács Viktor ajkai evangélikus lelkész legújabb podcastjában.

Szerző: Kovács Viktor

 _112078231_gettyimages-172246108.jpg

Azt hiszem senki számára sem meglepetés az a kijelentés, hogy fogy az egyház. És itt most egyház alatt minden keresztény közösségre gondolok. Ugyan még az idei népszámlálás előtt vagyunk, de azt hiszem, nincsenek illúzióink. És persze már hallom is: „Igen, itt »Nyugaton« fogy az egyház, bezzeg Ázsiában meg Afrikában…!” Ez egyrészt nagyon összetett kérdés, amelyet erősen árnyalnak különböző szempontok. Másrészt kevéssé vigasztaló, hogy tízezer kilométerrel arrébb virágzik az egyház, ha itt meg nem! Harmadrészt pedig, ha ezt a „bezzeg ott igen” narratívát képviseljük, akkor azzal több körben is – két egymást szükségszerűen feltételező módon – olyan pozícióba sodorjuk magunkat, amely egyszerűen hamis. 

Az egyik az önostorozás – főleg saját kultúránk kárhoztatása (a „hanyatló Nyugat” szlogenje). Mintha mi, „nyugatiak” alkalmatlanok lennénk az evangélium befogadására. Ez egyrészt abszurd, másrészt pedig az általánosítás és a kollektív bűnösség iskolapéldája. Ennek ellenére nagyon népszerű nézet, bár nem értem, miért. Ugyanis a másik mód – amely egyenesen és szükségszerűen következik az előbbiből – az, hogy magát az evangéliumot nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy megszólítsa a 21. század nyugati emberét. Ez, ha lehet, még abszurdabb, mint az előző! Aki ezt gondolja, az nem ismeri Jézus Krisztust, és bizonyára nem tapasztalta meg a Szentlélek munkáját életében.

A fogyás azonban tény, úgyhogy kezdeni kell vele valamit, tekintve, hogy a történelmi egyházak – szervezetük szempontjából – nem maradnak fenntarthatók egy bizonyos szint és létszám alatt. Persze az is nagy kérdés, hogy vajon fenn akarjuk-e egyáltalán tartani őket…

A mostani adásban arról fogunk beszélni, vajon milyen okok vezethettek/vezethetnek oda, hogy az egyház – létszámát tekintve – drasztikus ereszkedő ágban van az utóbbi évtizedekben. Tesszük ezt azért, mert nem tudunk ugyan (és ne is akarjunk) a Szentlélek helyett dolgozni, de azt hiszem, az egyház és az evangélium ügyét szem előtt tartó, sőt féltő hívő emberként az a legjobb, ha a nap végén azzal tesszük el magunkat holnapra: „Én megtettem mindent!”

Öt ok, amelyről a mai adásban szó lesz:

  1. Régebben sem voltunk többen.
  2. Túl nagy a „hátizsák”.
  3. A felekezetiség fogalma tágabb, mint a hívőség halmaza.
  4. A húsvéti hit hiánya.
  5. Rossz helyen van a teológiai és az egyházi közbeszéd fókusza.

 Hivatkozott adások:
Mitől templom egy templom?
„Majd, ha felnő, eldönti!”, avagy 6 ok, amiért MÉGIS keresztelünk gyerekeket

Borítókép: BBC News.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9317827237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása