Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Keresztényként mit csinálj és mire figyelj a Föld napján?

A Föld napjára Koltai Zsuzsa, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Teremtésvédelmi Munkaágának vezetője írt megfontolandó gondolatokat és pár tippet arról, mit tehetünk ebből az alkalomból.

d741a9d2-e5c2-4361-9d34-fe256b1e80c4.jpeg


Ernest Hemingway amerikai író híres, a spanyol polgárháborúban játszódó regényének címe – Akiért a harang szól – a könyv mottójaként is ismert John Donne-meditációra utal: „Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.” [John Donne, 1572–1631: költő, anglikán lelkész. – A szerk.]

A laikus, civil és ökumenikus közönség figyelmébe is jó szívvel ajánlható Áldott légy… (Laudato Si’) kezdetű, 2015-ben megjelent pápai enciklika – közös otthonunk gondozásáról – olvasásakor a 67. tételhez érkezve nehéz nem észrevenni a Donne-meditáció és a tétel közötti eszmei rezonanciákat, amikor Ferenc pápa így ír: „E világ teremtményei nem tekinthetők gazdátlan javaknak: »A tieid, Uram, élet barátja« (Bölcs 11,26). Ez elvezet arra a meggyőződésre, hogy mivel ugyanaz az Atya teremtett minket, láthatatlan kötelékek kapcsolnak össze a világmindenség összes létezőjével, egyfajta világcsaládot alkotunk, olyan emelkedett közösséget, amely szent, szerető és alázatos tiszteletre indít minket. Szeretnék arra emlékeztetni, hogy »testi mivoltunk által Isten oly szorosan összekötött bennünket a környezetünkkel, hogy a talaj elsivatagosodása olyan, mintha mindannyian megbetegednénk; egy faj kipusztulását úgy sirathatjuk, mintha megcsonkítottak volna bennünket«.”

Idén a húsvétot követő héten a Föld napjára készülünk. E napról világszerte ötvenkét éve, hazánkban harminckét éve emlékezünk meg – és talán nem közismert tény, de minden évben van saját témája. Ez az év kivételesen a tavalyi témát hosszabbította meg, így ismét a biológiai sokféleség megőrzése áll a fókuszban. A 2022. esztendőből eddig eltelt néhány, de annál aggasztóbb és vészterhesebb hónap után joggal kérdezhetjük, miért. És vajon kinek van még energiája, kedve, érkezése a gyönyörű, de veszélyeztetett biológiai sokféleséggel foglalkozni? Háború van a szomszédban, menekülő, otthontalanná vált embereknek van szükségük segítségre, emellett évek óta húzódó, világméretű járvány fenyegetése előttünk, mögöttünk, körülöttünk. Szociális, gazdasági, ökológiai válságok intő előjelei láthatók. Van-e még ember, aki nem fáradt bele a borzalmak sorozatába?

Azt gondolom, állíthatjuk, hogy ha és amikor a környezet-, teremtésvédelem – bár emocionálisan megkapó, mégis etikailag jócskán megkérdőjelezhető módon – azt az utat próbálja választani, hogy bármiféle reflexiót nélkülözve, egyszerűen a gyönyörű tájakat meggyötrő szennyeződéssel vagy cuki állatkák haldokló képével népszerűsítse, ismertesse meg magát, akkor valami súlyos hiányt, adósságot és félreértést termel. A vérző sebekkel történő bűntudatkeltés jelensége nem ismeretlen az egyháztörténetben sem, de vajon tényleg elfogadható-e ez? Összhangban volna ez a „mi ügyünk” központi üzenetével? És vajon mi az üzenet, amikor „teremtésvédelemről” beszélünk?

Az evangélikus egyházban, amelynek létrejötte és történeti gyökerei az evangélium tiszta és világos  hirdetéséért folytatott lutheri küzdelemhez vezetnek, talán kimondhatjuk ilyen egyszerűen, hogy a jézusi örömhír, örömüzenet hirdetése a legfontosabb küldetésünk. Az örömhír, amely az egyházi esztendőben és mindennapjainkban néha elrejtőzve, néha világosabban kísér bennünket, a húsvéti ünnepben teljes. A húsvét a feltámadt Jézus és ezáltal a remény, közös reménységünk ünnepe.

Vannak évek, amikor a Föld napja nem a húsvéti ünnepet követő hétre esik, de olyankor is bátran emlékezhetünk rá, hogy a húsvéti örömüzenetből, a reményből nem lépünk ki, és sosem kell kilépnünk. Húsvét üzenete kiterjed erre a napra is. Nemcsak az, aki virágokat és fákat ültet, vagy bajba jutott állatokat ment meg, hanem az is, aki a húsvéti örömüzenetet tisztán és világosan hirdeti; aki a megrettent szívekbe képes bátorságot önteni; aki a sírót vigasztalja; aki a megfáradtat felüdíti, a rohanót megállítja, az eltompultat megnevetteti; aki a rászorulónak hajlékot, otthont, ételt vagy ruházatot ad, vagy bárki, aki szeretetével igaz dolgokat cselekszik, többet tett a „teremtésvédelem ügyéért”, mint gondolja, mert világunk nagy közösségét gyógyítja.

A húsvéti harang a világcsaládunkért szól, Isten nekünk szóló reményét hirdeti mindannyiunknak. A harang értünk, érted szól – a Föld napján is.

***

Hogyan ünnepeljük a Föld napját?

  • Menjünk kirándulni. Egy kirándulás vagy jó séta erdőn, mezőn, hegyeken, dombokon, völgyekben testünket és lelkünket is felüdíti. Amellett, hogy kikapcsolódást nyújt, alkalom a természet szépségeiben való gyönyörködésre és az elcsendesedésre is. Megfigyelhetünk apró részleteket, színeket, fényeket, növényeket, állatokat, vagy csak szívjuk magunkba a friss, illatos, tavaszi levegőt. Érdemes ilyenkor az elektronikai eszközökről is „leszakadni” és inkább egy szívünknek kedves imádságot keresni. Inspirációnak szeretettel ajánljuk Varga Gyöngyi: Élők földje című könyvét. Aki pedig mégis telefonnal a kezében indulna útnak, annak javasoljuk az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Digitális Vándor alkalmazásában található tematikus tanösvények felfedezését. A Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Teremtésvédelmi Munkaágának Pusztai vándorlás című teremtésvédelmi tanösvénye Taliándörögd mellett fedezhető fel. 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Teremtésvédelmi Munkaága hamarosan alkotói pályázatot ír ki iskolás diákok számára a botanikus kertjeink, arborétumaink és nemzeti parkjaink élővilágához kapcsolódó témakörben. A hírekért figyeljék Arterm.hu honlapunkat. Ha kirándulni mennek a gyerekek, már most nyugodtan készítsenek fotókat, képeket.

 taj_1.jpgFotó: Koltai Zsuzsa

  • Olvassunk, böngésszünk. Iskolai foglalkozásokhoz, programok kereséséhez és inspirálódáshoz is szeretettel ajánljuk a Föld napja honlapját, amelyen sok jó ötletet és nevelési-oktatási anyagot gyűjtött össze a Föld Napja Alapítvány. Ezen a felületen a kezdeményezés története és bemutatása mellett tudás-, játék-, program- és könyvtár is várja az érdeklődőket.
  • Fogadjunk örökbe egy gyümölcsfát. A tavaszi időszakban ismét aktuális az őshonosgyümölcsfa-program, amelynek keretében gyülekezetek és egyházi intézmények is örökbe fogadhatnak őshonos gyümölcsfafajtákat megőrzésre. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ által működtetett programról részleteket, illetve a jelentkezés menetét a központ honlapján lehet megtalálni pályázati időben.
  • Táborozzatok velünk. Már lehet jelentkezni az országos evangélikus táborokba, köztük az idén először megrendezendő Ararát ökotáborba Magyarkútra. Az ötnapos alkalomra 12–14 éves érdeklődők jelentkezését várjuk.

    plakat.png 
  • Lehet fontos egész évben. Továbbra is szeretettel várja gyülekezetek jelentkezését a Műveld és őrizd! evangélikus egyházi teremtésvédelmi program (MEET), amely az együttműködés lehetőségét kínálja mindenkinek teremtésvédelmi elköteleződésének kifejezésére, fenntartható célok megfogalmazására, tervezésre és törekvéseink megvalósítására. További részletek a program honlapján.

 ararat.jpg

Borítókép: Unsplash.com/Filip Urban

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2217811001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása