Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Terminátor és Golgota
Az egyházról és az államról Lutheren innen és túl

A választások közeledtével az ember számtalan szempontot mérlegel, hogy hova húzza be az X-et. Léteznek elvi, pénzügyi, ideológiai, személyes szimpátián alapuló és további szempontok is. Lehetünk lelkes szavazók, de az is lehet, hogy jobb híján csak „befogott orral” szavazunk.

Szerző: Kovács Viktor evangélikus lelkész

 aaron-burden-lpcu8hngu2e-unsplash.jpg

Ha valaki azt várja, hogy ebben az írásban és a podcastban olyan konkrét útmutatást kap, amelynek segítségével százszázalékosan bizonyos lehet, hogy hova kell szavaznia, akkor csalódni fog. Merthogy a lényeg: pusztán hitből fakadóan, vallási meggyőződések alapján nem lehet megállapítani, hogy hova kell szavazni. Aki ezt teszi, az nagyon el van tévedve!

A mostani adásban hátralépünk egyet, és egy olyan nagyobb képet tekintünk át, amely a politikáról való keresztény gondolkodás fontos, – az utóbbi időben – azonban méltánytalanul mellőzött oldala: ez pedig az állam és az egyház viszonya.

Elvileg szekuláris államban élünk, ahol az egyház és az állam különvált. Ez rendben is van, de vajon milyen viszonyban áll az államhatalom és Isten országa a fejekben és a szívekben?

Luther Márton úttörő volt abban (is), hogy radikálisan szétválasztotta az egyház és az állam képét, vagy ahogyan ő nevezte, a világi felsőbbség és a lelki hatalom birodalmát. „Kettős birodalom” címszóval elhíresült tanítását így foglalja össze: „Ez tehát a két birodalom: a világi, mely karddal kormányoz, és kívülről látható, a lelki pedig kizárólag kegyelemmel és bűnbocsánattal kormányoz, e birodalmat viszont testi szem nem láthatja, csak a hit fogja föl.” (A keresztények és Mózes. LVM 5. Luther Kiadó, Budapest, 2011. 336.o.)

De mégis mit jelent ez? Hogyan lehet szétválasztani egymástól az államot és az egyházat? Hogyan tudnak így jól működni? Ilyen és hasonló kérdések alapján tárgyaljuk az állam és az egyház kapcsolatát az adásban, és kitérünk arra is, hogy melyek az állam és az egyház legnagyobb buktatói és bűnei, amelyekkel e két birodalom egymást is megrövidíti.

Ezenkívül kitágítjuk a témát egy magyarul frissen megjelent könyv gondolataival. Gregory A. Boyd A keresztény nemzet mítosza – Hogyan pusztítja el az egyházat a politikai hatalomvágy? című (Hermeneutikai Kutatóközpont Alapítvány – Luther Kiadó, Budapest, 2022) kötete alapján egészen praktikusan arról is beszélgetünk, hogy miként tudjuk elkerülni a politikai bálványimádás bűnét, amely mindig is nagy kísértője volt a hívő embernek.

A Boyd könyvének magyar kiadását kísérő könyvbemutatóról készült videót ide kattintva találod.

A mai adás egy kétrészes sorozat második epizódja. Az első epizódban arról beszéltünk, vajon mit mondott Jézus ebben a témában, illetve végignéztük, hogy miként alakult az egyház és az állam viszonya Jézustól Lutherig. Ha kíváncsi vagy rá, hallgasd meg azt is itt.

Hivatkozott művek:
Luther Márton: A világi felsőbbség (LVM 4.)
Luther Márton: A keresztények és Mózes (LVM 5.)
Luther Márton: A jó cselekedetekről (LVM 2.)

Borítókép: Unsplash.com/Aaron Burden

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1717791450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása