Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Ünnepi pillanatok

Olvassátok szeretettel egyházunk színes, képes magazinját. Vigyétek a jó hírét családon belül, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek is!

Kézdi Beáta

laura-adai-iarfiuppwtu-unsplash.jpg

Karácsonyfa, ajándék, karácsonyi vacsora és üdvözlőlapok… Elmaradhatatlan kellékei napjaink karácsonyi rituáléinak, amelyek nélkül talán el sem tudjuk képzelni az ünnepet. De „az ünnepkörnek ezek a jellegzetes külsőségekben megnyilvánuló elemei az általunk ismert formában csak néhány generációnyi időre vezethetők vissza” – írja Bódán Zsolt a Thesaurus rovatban; érdekfeszítő írása a „boldog békeidők” karácsonyait idézi meg.

Népszerű teológia rovatunk mostani cikkének témáját Evangélikus énekeskönyvünk 151. éneke első versszakának utolsó, ismételt sora adja: „Kezdet ő és vég.” Írásában Szentpétery Péter többek között arra is rámutat, hogy a karácsonyi ünnepkörbe tartozó, középkori eredetű ének mennyire aktuális gondolatokat hordoz ma is.

Nagy Zoltán neurológus, professor emeritus, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet egykori főigazgatója hívő, bibliaolvasó evangélikus. Vallja, hogy az agykutatás az ő gondolkodását is, mint sok más kutatóét, a Teremtő felé terelte. A Budavári Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében az év végéig látható a festményeiből rendezett kiállítás. Ez alkalomból kértük őt interjúra.

Végül, de nem utolsósorban hadd szóljak egyházunk Gyermekszív elnevezésű karácsonyi adománygyűjtő és figyelemfelhívó akciójáról: az evangélikus iskolák tanulói idősotthonok lakói számára készítenek közel háromezer darab képeslapot. A jótékonysági gyűjtéssel a kezdeményezés inspirálóinak, a mélyszegénységben élő nagycserkeszi és olcsvai gyermekeknek a megsegítésére várják az adományokat a Perselypenz.lutheran.hu/gyermeksziv internetes oldalon.

Áldott karácsonyt és az új évben Istenre figyelve kitűzött célokat, hitünkben való erősödést kívánok mindannyiunknak!

b1_2021_51-52.jpg

Fizessetek elő az újságra a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

Borítókép: Unsplash.com/Laura Adai

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1116790516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása