Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Újranyitottak az evangélikus templomok – Mi a tapasztalat?
Biztonság, félelem, kényelmesség – Lelkészek a templomok újranyitásáról

Megnyíltak az evangélikus templomok, de vajon a hívek is visszatértek-e? Evangélikus lelkészek számolnak be, milyen érzés újra emberek előtt prédikálni, és hogy egyszerű-e egyik napról a másikra elengedni a kényelmes online közvetítések világát a személyes, templomi istentiszteletek kedvéért.

Szerző: KötőSzó

sopron-53.jpg

Nagy Zoltán kelet-békési esperes, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség lelkésze elmondása szerint szokatlan volt az első néhány istentisztelet. „Hiába tartottam hétről hétre online alkalmakat, mégis úgy mozogtam az első istentiszteleten, amelyen a gyülekezeti tagok is jelen voltak, mintha kiestem volna a gyakorlatból” – árulta el, mit érzett a szószéken. Egyszersmind azonban nagy öröm számára fizikailag is közösségben lenni a gyülekezettel.  

„Jó volt újra hallani a testvérek hangját az énekeknél. Jó volt újra látni az arcokat igehirdetés közben, üdvözölni a templomajtóban az érkezőket.”

Békéscsabán a szokottnál többen vettek úrvacsorát

Pünkösd ünnepén a jaminai evangélikus templomban lehetőség nyílt az úrvacsorai közösségre is. Nagy Zoltán beszámolójából kiderül, hogy a helyi szokásokat meghaladó számban vettek úrvacsorát a gyülekezeti tagok. „Tavaly, a nyári időszakban – amikor lehetett istentiszteletre jönni – jó tapasztalataink voltak. Kevesen maradtak távol. Természetesen megértem, hogy még vannak, akik tartanak a betegségtől. Ennek ellenére reménykedem, hogy idővel visszatérnek a most még távol maradók is” – fogalmazott a lelkész. A gyülekezeti élet felpezsdülését mutatja az is, hogy keresztelők sora várható a nyár eleji hétvégéken.

Az örömök mellett az esperes hangjába szomorúság is keveredik. Ennek egyik oka, hogy vannak olyan idős, beteg gyülekezeti tagok, akiknek nincs erejük elmenni a megnyíló templomokba. Másrészt az elmaradó hittanórák és családos alkalmak hatása később valószínűleg érződni fog. „Tartok tőle, hogy évek múlva megmutatkozó negatív eredménye lesz a hittanosok, konfirmandusok számában annak, hogy most az óvodai vagy éppen a családos alkalmakat nem tudtuk úgy megtartani, mint korábban. Ezen a területen az online alkalmak nem tudták pótolni a személyes jelenlétet, a testvéri hívogatást, a szeretettel való közeledést.” Ennek ellenére a lelkész bizakodó, a Szentlélek áldásában reménykedve tekint a jövőbe.

Kaposváron fokozatosan nyitnak

Pongrácz Máté kaposvári lelkész számításai szerint a vártnál nagyobb létszámban tértek vissza a templomba az emberek, de a gyülekezet harminc-negyven százaléka még távol maradt. „Többségében az egy-két éve csatlakozott fiatalok és családok hiányoznak. Talán a gyermekeiket féltik, vagy az istentisztelet alatti gyermekfoglalkozás újraindulását várják” – osztja meg feltételezését Pongrácz Máté. A presbitériummal hozott közös döntések alapján Kaposváron egyelőre csak fokozatosan nyitnak, úrvacsorai alkalmat és nagyobb rendezvényt még nem szerveztek.

Ajkán először az idősek érkeztek

„Szépen lassan tértek vissza az emberek. Először az idősek jöttek, akik már megkapták az oltásokat. Ők igényelték leginkább a templomi jelenlétet” – mutat rá Kovács Viktor ajkai evangélikus lelkész. Ezután a középkorúak, majd a fiatal felnőttek is megjelentek. Ajkán voltak olyan középiskolások, akik végig kitartottak, mentek, amikor csak lehetett.

„Ennek ellenére megtartjuk egyelőre a közvetítést is, de hosszú távon szerintem csak akkor lesz újra »teljes« a templomi közösség, ha valamilyen szinten visszaveszünk az online jelenlétből”

– avat be a lelkész a helyi elképzelésekbe.  

ajka.jpg

Online közvetítés Ajkán (fotó: Ajkai Evangélikus Gyülekezet Facebook-oldala)

Kovács Viktor is úgy látja, hogy vannak, akik nehezen térnek vissza. Szerinte ennek a félelem és a kényelmesség egyaránt lehet az oka. Kisgyerekes családosoknál azért lehet lassabb a visszatérési hajlandóság, mert még nincs gyermekfoglalkozás az istentisztelet alatt. Ajkán május 30-a, vasárnaptól már úrvacsoraosztás is lesz. „A gyülekezet – hála Istennek – nagyon komolyan veszi, és nagyon vágyik a szentségi közösségre. Természetesen mindent meg fogunk tenni a biztonságért” – erősíti meg a lelkész.

Borítókép: soproni evangélikus templom (fotó: Magyari Márton)

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8816573916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása