Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Óvni, ami a mienk

Gyerekkorunktól hallhatjuk, hogy mi mindenre vigyázzunk. Akkor még talán a ruha, a füzet, a könyv az első, de felnőttként az apróságokról átkerül a figyelem a fajsúlyosabb témákra. Mostani lapszámunkban több cikkben is előkerül a védelem, hol épületre, hol egy városra vagy életműre, hol pedig az egész teremtett világra figyelve.

Kézdi Beáta

abdullah-ali-9i0d6i-7zba-unsplash.jpg

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet: elengedhetetlen a természet megóvása. E témában most a méhek mint beporzók szerepére fókuszálva készítettünk összeállítást, de – mezőgazdászt és méhészt is megszólaltató – írásunkból nem maradt ki a teológiai kérdések vizsgálata sem.

Őrizni lehet valakinek az örökségét is. Mára már sok mindent tudhatunk Sztehlo Gábor embermentő evangélikus lelkészről, ám még mindig van számos feltárandó részlete az életútjának. Ez év márciusától az Evangélikus Hittudományi Egyetem és az Evangélikus Országos Gyűjtemény közös ökumenikus tudományos munkacsoportja végzi a kutatást. Mirák Katalin történészt, egyházunk tényfeltáró bizottságának elnökét, a munkacsoport tagját kérdeztük erről a munkáról.

Igen érdekes formában mentenek értéket Csömörön. Rendhagyó módon keltik életre a helyi evangélikus gyülekezet régmúlt ünnepi pillanatait: archív fotókat elevenítenek meg. Az 1926 virágvasárnapján készült fekete-fehér felvételek után legutóbb az 1953. pünkösdi istentiszteleten készült fényképek keltek újra életre 2021-es formában.

A múltból kaptak és a jövő nemzedékeknek küldtek üzenetet a sámsonházai evangélikusok, a 2070-ben élő hívekre gondolva, azzal a céllal, hogy az utódok majd megismerhessék a mi mostani jelenünket. „Egyszerűen tenni kell a dolgunkat, hogy legyen jövő nemzedék, hogy legyen templom, megtelt templom – fogalmaz Horváth-Hegyi Áron lelkész –; nemcsak rideg, titkokat rejtő kövekből, hanem élő kövekből épült templom.”

b1_21-05-30.jpg

Fizessetek elő az újságra a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716572380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása