Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Luther-kabát és séfkötény – Lelkésznő A Konyhafőnökben

Lelkész, feleség és anya – e három szerep egységét szeretné Pongráczné Győri Boglárka megmutatni az RTL Klub A Konyhafőnök című műsorában. A kaposvári lelkésznő nemcsak a szószéken, de a konyhában is otthon érzi magát. Idén úgy döntött, itt az idő, hogy megmutassa a nagyvilágnak főzőtudását is.

Szerző: Torda Eszter

180633626_874910496421526_5766889489589432174_n.jpg

A Konyhafőnökben sokan sokféle helyről érkeztek már, de evangélikus lelkésszel eddig még nem találkozhattak a nézők. Honnan jött a jelentkezés ötlete?

Nagy izgalommal követtük és néztük A Konyhafőnök VIP legutóbbi évadának eseményeit Mátéval, a férjemmel és Lázárral, a kisfiunkkal. Akkor mondta Máté, hogy nevezzek be én is a versenybe. Utána egy kicsit hanyagoltuk a témát, aztán idén januárban ismét felbukkant az egyik közösségi oldalamon a hirdetés. Elárulom, két hittanóra között, hivatali időben úgy döntöttem, veszem a bátorságot, és kitöltöm a jelentkezést. Ekkorra már megvolt otthon a saját kis zsűrim is: Lázár folyamatosan véleményt mondott az ételeimről, elmondta, szerinte milyenek a textúrák, mennyire ízletes, amit főztem – méghozzá ezekkel a szavakkal.

Végül kik kísértek el a legelső főzésre, a válogatóra? Veled tartott az otthoni zsűrid?

Amikor az első főzésnél kiválaszthattam, kik állhatnak az asztalom mellett, természetesen Mátéra és Lázárra gondoltam, hiszen ők voltak az otthoni zsűritagjaim. Emellett elkísért egy jóbarátom, Samu is.

Hogyan készültél az első főzésre? Hetekig bújtad a modern receptkönyveket, esetleg a nagymamád jól bevált családi gyűjteményét vetted elő?

A jelentkezéskor világossá vált számomra, hogy ez egy rendkívül komoly lehetőség, hogy bemutassam a tudásomat a séfeknek. Az Instagram-oldalamat is teljesen átváltoztattam. Elkezdtem séfeket és gasztrobloggereket követni, akik videókat készítenek a főzésről. Igyekeztem vizuálisan, leginkább videókból készülni a versenyre. Mindig megnézem egy recept hozzávalóit, mi van belőlük itthon, mit kell még beszerezni, utána gondolkodom, hogyan kell az adott ételt elkészíteni, végigpörgetem fejben a folyamatot. A videókon kívül nagy kedvencem még Fördős Zé és a Street Kitchen oldala. Mindennapi olvasnivalóim közé tartoznak ezek az oldalak, szinte minden új receptet megnézek.

Mennyire vitted bele a bibliai vonalat és lelkületet a tányérodba az étel elkészítésekor?

Mindenképpen szerettem volna egy olyan tányérral bemutatkozni, amely kötődik a munkámhoz, a szolgálatomhoz. Ezért választottam a bárány és a vörösbor mellett a lencsét és a paradicsomot is. Ezek a hozzávalók mind megtalálhatók a Bibliában is. Tudatosan törekedtem arra, hogy megmutassam a tányéromon, ki is vagyok valójában – és az volt a benyomásom, hogy egyáltalán nem idegenkedtek a témától.

Mi a véleményed, mi volt Zének és a két séfnek az első gondolata, amikor megláttak téged a Luther-kabátban?

Úgy éreztem, hogy nagyon nyitottak voltak. Érdeklődtek, kérdeztek a hivatásomról, a családomról és az ételről, amelyet készítek. Zé az alapanyagaim bibliai vonatkozásaival is tisztában volt. Kifejezetten pozitív élmény volt az első főzés, az első bemutatkozás.

182280537_132914398856636_1047734016526127014_n.jpg

Fotó: RTL Magyarország

Évek óta készítenek finomabbnál finomabb fogásokat ebben a főzős realityben. Korábban is nézted a műsort? Voltak kedvenc versenyzőid?

Követtük a műsort, sőt a harmadik évad nyerteséhez, Orbán Ágneshez egy különös szállal is kötődünk. Miután megnyerte a versenyt, Kaposvár mellé költözött a családjával, és a lánya, Eszter Mátéhoz járt hittanérettségi-felkészítőre, ma pedig már elsőéves teológushallgató. Ágnest a kaposvári evangélikusok is megismerhették, amikor meghívtuk őt a gyülekezeti napunkra, hogy zsűrizze a hívek által sütött süteményeket.

Kinek a csapatába kerülnél be szívesen?

Számomra már az is rendkívül jó érzés, hogy Michelin-csillagos séfektől tanulhatok, és az ő praktikáikat figyelhetem testközelből, így lényegében mindegy, kinek a csapatába kerülök. Több száz versenyző közül választottak ki, és a célom az, hogy minél több dolgot tanuljak és lássak, amiket utána átadhatok majd a családomnak és a vendégeinknek.

Az idő előrehaladtával elképesztő tányérokat láthatnak a nézők. A műsorban annak is szemtanúi lehetünk, mennyi tudás, türelem és koncentráció szükséges egy-egy fogás elkészítéséhez. A lelkészek világa ennél jóval nyugodtabbnak, békésebbnek tűnik. Hogyan sikerült felvenned a ritmust ezzel a feszített tempóval?

Valóban nagyon gyors a tempó, hogy elkészüljünk időre. Amikor otthon készítek ebédet, ritkán sürget ennyire az idő. Itt meghatározott időre kell előállítani, és nagyon fontos, hogy finom és látványos is legyen. Fel kellett pörögnöm. Néha hallottam ugyan hangfoszlányokat, hogy „hajrá, anya!”, ezek eljutottak hozzám, de teljesen kizártam a külvilágot. Ez valóban teljesen más érzés, mint megírni egy igehirdetést és azokhoz szólni, akiket ismerek és akikhez kötődöm.

El tudnád képzelni magad a jövőben a lelkészi szolgálat mellett a konyha világában is?

Nagyon érdekel a gasztronómia, és amióta önálló háztartást vezetek, az édesanyámtól és a nagymamámtól örököltek mellett igyekszem minél több új ízt és receptet kipróbálni. Elkezdtem tágítani a gasztronómiai tudásomat, úgy érzem, hogy sokat kell még tanulnom ezen a szerteágazó területen. Ugyanakkor egyértelmű számomra, hogy a lelkészi szolgálat az, amiben otthon érzem magam.

Izgatott vagy, hogy miként reagál majd a kaposvári evangélikus gyülekezet a főzős műsorban való szereplésedre?

Igen, hiszen egy egészen új oldalamat mutatom most meg. Akik már jártak nálunk vendégsében, nagyjából tudják, hogyan főzök, de szélesebb körben nem ismerik a főző tudásom. Bízom benne, hogy a tévés szereplésem nem vált ki ellenérzést majd a hívekben. A célom az, hogy megmutassam az embereknek, hogyan lehet valaki egyszerre lelkész, feleség és családanya. Sokan vannak, akik nem hallottak még az evangélikusokról, és nem tudják, hogy lehet nő is lelkész. Meg szeretném mutatni, hogy nemcsak a templomban és a gyülekezetben vagyok otthon, hanem a konyhában is.

Szerinted milyen üzenetet közvetít a lelkészi hivatásról a nézők felé A Konyhafőnökben való részvételed?

Remélem, sikerül megmutatni és egy kicsit közelebb hozni az emberekhez ezt a hivatást, hogy lássák, mi is nyitott, érdeklődő, akár főzni is szerető emberek vagyunk.

Messze van még, de játsszunk el a gondolattal: ha elnyered a fődíjat, és te leszel a legújabb Konyhafőnök, mihez kezdesz a főnyereménnyel?

Nagyon jó lenne megnyerni a tízmilliós fődíjat, hiszen sok mindent meg lehetne valósítani a pénzből. Régóta tervezünk Mátéval egy olyan videós bibliai gasztrosorozatot, amelyben a Szentírásban szereplő ételeket készítenénk el, részletesen bemutatva az alapanyagokat. A tavaly óta működő, Vlográczék elnevezésű vlogunk is egy picit átalakul majd ebben az irányban, és bízunk benne, hogy aki eddig nézett minket, az ezután is fog.

Hogyan foglalnád össze röviden, hogy mit jelent számodra A Konyhafőnök című műsorban szerepelni?

Nekem már az is nyeremény, hogy megismerhettem azokat a híres séfeket, akiket otthon a kanapéról szoktam nézni, és tőlük kaptam pozitív visszacsatolást. Remélem, nemcsak a zsűri, de a nézők számára is eljut az üzenet, hogy lelkésznek is lehet hobbija, és nekem ez a főzés. Valamint remélem, hogy azok is egy kicsit érdeklődnek majd evangélikusok iránt, akár a női lelkészség iránt, akik eddig teljesen elzárkóztak ettől a témától. Ki tudja, talán sokan emiatt keresnek rá a templomainkra, egyházunkra. Ha már csak egy ember is ez teszi, azt gondolom megérte jelentkezni.

Borítókép: RTL Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8016521214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása