Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

8 ok, amiért nem olvasunk Bibliát

Hiába a világ legtöbb példányban megjelent könyve a Szentírás, a mai ember nem nagyon olvas már Bibliát. Erős állítás, de sajnos igaz. Arról, hogy mi ennek az oka, Jeff Anderson amerikai író közölt elgondolkodtató cikket. „Rengeteg a kérdés azzal kapcsolatban, hogy mennyi fiatal fordul el a hitétől, és miért van a szüleiknek is gyakran távoli kapcsolata Istennel.” – fogalmaz Anderson, aki nyolc érvet sorol fel, amiért tapasztalatai szerint a 21. század embere nem veszi le a polcról a Szentírást.

Szerző: Jeff Anderson 

josh-applegate-cwgk-u9phoo-unsplash.jpg

Hogy miért fordulnak el az emberek a vallástól? Temérdek oka van annak, hogy a fiatalok miért sodródnak el a hitüktől – ott van a kultúra, a média, a szülői példa, a nem túl hatásos ifjúsági hittan. Nem titok ugyanis, hogy a bibliai műveltség hanyatlóban van, legalábbis a kutatások erről tanúskodnak. – kezdi írását Anderson.

Pedig a Biblia nem más, mint az egyetlen, változatlan mentőövünk a hitünk erősítésére – folytatja a szerző. „Isten szavainak ez a legigazibb és leginkább átadható formája. Csak ez a könyv ad olyan teret bárkinek, hogy megközelíthesse Istent. Sok esetben a szavak állnak a legközelebb a Teremtőhöz, és az egyetlen út arra, hogy a hitet generációról generációra átadjuk.” A Biblia szövege él – de akkor miért nem találkozunk Istennel az Ő szava által?

Sok keresztény nem foglalkozik a Bibliával, vagy csak oly módon, ami nem alkalmas arra, hogy elmélyítse kapcsolatát Istennel. Ennek az eredménye, hogy a Biblia például nem része egy hétköznapi beszélgetésnek.

Az emberek nem olvasnak Bibliát, mert nem szeretik a Bibliát. De: az emberek nem szeretik a Bibliát, mivel nem is olvassák.

Íme 8 ok, amiért nem vesszük a kezünkbe a Szentírást:

1. Választási lehetőség

Ott van nekünk az internet, a tévé és megannyi rengeteg, bölcs gondolat. Úgy tűnhet, hogy a hit üzenete emellett már elcsépelt és leegyszerűsített gondolat csupán, amit ennyiben meg lehet fogalmazni „Love God, love people” (Szeresd Istent, szeresd az embereket). Miért kéne nekünk egy poros könyvet elolvasni, amikor itt van nekünk négy szó? Sokan több szent igét és idézetet látnak a Facebookon, mint a Bibliában, így pedig a Facebook lesz az ő Szentírásuk.  

2. A lelkészek nem várják tőlünk, hogy Bibliát olvassunk

Nem arról van szó, hogy a lelkészeink ne akarnák azt, hogy Bibliát olvassunk – csak nem várják el tőlünk. Amikor a gyermekeim még csecsemők, tipegők voltak, mi sem vártuk el tőlük a feleségemmel, hogy saját magukat etessék meg, vagy egyáltalán tudják azt, hogy hogyan kell. Tehát, megetettük őket mi bébiétellel. A főiskolai tanárok elvárják a tanulóiktól, hogy a tantermen kívül is elolvassák a tanulnivalót, de a legtöbb lelkész nem várja el ugyanezt a hívektől. Nem kéne arra biztatni őket, vagy elvárni a hívektől, hogy otthon ők is ugyanezt tegyék?

3. Egyfolytában misszióról és víziókról hallunk

Az egyházi arculat kialakításának és a missziói nyilatkozatoknak nem szándékolt következménye a jövőképek folyamatos hirdetése és a misszió finanszírozása. Egyre több egyházban azonban a jövőképek felváltották a tanítványságot. A részvétel, keresztelések száma, adakozás, stb. mérhetőek, a lelki növekedést (és a bibliai olvasottságot) azonban nehéz felmérni. Még akkor is, amikor a „tanítványság” a program része, nincs hangsúly a személyes bibliaolvasáson. (Lásd: 2. pont.)

4. A Google-hit

Bármikor kikereshetünk egy bibliai igehelyet, blogot vagy idézetet, amikor csak akarjuk. Akkor miért kéne még is a nyomtatott könyvet olvasnunk? 100 millió ember töltötte le a YouVersion Bible applikációt, aminek én nagyon örülök. Az én kérdésem mégis csak az, hogy a Szentírás után való kapaszkodásban miért csökken mégis a hitünk és elköteleződésünk a Biblia iránt? Amióta ki tudunk „guglizni” mindent, amit csak szeretnénk a Bibliából,  a bibliaolvasás is ritkább lesz.

5. Kudarcélmény

Néhány ember számára ez a bőrkötésű könyv felidézi számos személyes kudarc emlékét. De ki akarna rossz dolgokra emlékezni?

6. A szüleid sem olvasták a Bibliát

Ha te nem olvasod a Bibliát, a gyerekeid sem fogják. Ha te feladod, ők sosem fogják elkezdeni.

7. Olvasni és megérteni

Sokszor a hívők úgy vélik, hogy nem elég okosak és képzettek ahhoz, hogy a Bibliát olvassák és megértsék annak valódi tartalmát.

Luther Márton 500 évvel ezelőtti célkitűzése pedig éppen az volt a bibliafordítások elkészítésével és az anyanyelven való bibliaolvasássalminél több emberhez eljusson a Szentírás. Luthert támadták azért, mert egy ilyen magasztos hangvételű írást a hétköznapi ember számára is elérhetővé tett, pedig valódi reformációt indított ezzel el az emberek életében.

8. Pál jóslata

„Mert lesz idő, amikor az egészséges tanítást nem viselik el, hanem saját kívánságaik szerint gyűjtenek maguknak tanítókat, mert viszket a fülük.” (2Tim 4,3). Ugyan Pál apostol nem konkrétan azt mondta, hogy senki nem fogja olvasni, de célzott arra, hogy az emberek jobb alternatívákat is találnak a Biblia helyett.

+1 ok, amiért olvass Bibliát!

A hit újraindítása

Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy a hitünk napról napra erősödjön, ha kell újra erőre találjon, hogy új lehetőségekkel töltsük fel hitünk elemeit. A családommal, barátaimmal és a ő családjukkal a templomban segítek az embereknek hittel töltekezni és újra felfedezni a Biblia csodáját – azáltal, hogy olvasom.

Az Útmutató igazi értéke nem abban van, hogy közel három évszázada évről évre megjelenik, és nem is abban, hogy a világ minden részén használják, több mint ötven nyelven olvassák, és hogy általa százezrek és milliók kapcsolódnak össze egy hatalmas virtuális közösséggé, hanem hogy abban nyújt segítséget, hogy Isten igéjét rendszeresen olvassuk, és a mindenség Urával élő kapcsolatban járjuk utunkat.

Az idei évben az irgalmas Isten nemcsak kísérni szeretne bennünket, hanem tanítani is, hogy ne csak elfogadjuk irgalmát, de adjuk is tovább rászoruló embertársainknak – úgy, ahogyan azt Jézus tette. 

A 2021-es Útmutató megvásárolható a Luther Kiadó könyvesboltjában vagy megrendelhető a webshopban ide kattinva. 

Forrás: Crosswalk.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5816284324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása