Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

1550 – Egy szám, amit komolyan kellene vennünk

1550 – nem egy évszám, amelyről megemlékezünk, hanem egy szám, amely évről évre hasonló, és mégsem lenne szabad meghagynunk egyszerű statisztikai adatnak. Ez a szám ugyanis nem más, mint azoknak a lélekszáma, akik 2019-ben önkezűleg vetettek véget életüknek Magyarországon. Ez a szám, hála Istennek, csökkent az elmúlt években, nem is kicsit, a COVID-19 miatt azonban idén feltehetőleg növekedni fog. Egyetlen év, egyetlen szám, ezernél is több ember, akik nem láttak más megoldást. Imádkozzunk ma értük.

Szerző: KötőSzó

andreea-popa-c82wpni6a-o-unsplash.jpg


Teremtő Urunk,
céllal küldtél minket a földre, céllal adtál életet az embernek. Add, hogy felismerjük ezt, hálásak tudjunk lenni ezért a célért.
Adj figyelmet, szavakat, tetteket, felismerést, ha azt látjuk, hogy embertársunk erőtlen, és nem látja már feladatát az életben. Ugyancsak erőt, felismerést, elhívást kérünk a hátrahagyott közösségek, családok, barátok segítésére a gyász feldolgozásában.
Őrizd emberi, családi, gyülekezeti közösségeinket, légy velünk, és adj erőt, hogy mi se hagyjunk el téged!
Kérjük, bocsásd meg vétkeinket, mulasztásainkat. Sokszor nem tudunk elégséges társai lenni a halál gondolatával küzdőknek. Adj erőt a segítségkéréshez számunkra is, hogy felismerjük gondjainkat.
Add, hogy tanításod szerint éljünk, és teremts bennünk békét, hogy felismerjük és elfogadjuk kegyelmed, és tanításod szerint éljünk!
Ámen

Nem vagy egyedül – te is tudsz segíteni!

Az embereknek emberekre van szükségük, és Istenre, aki az emberek által cselekszik. Önmagunkban talán nem vagyunk annyira erősek, hogy lebeszéljünk valakit egy ilyen tett végrehajtásáról, azonban Isten kegyelmével segíthetünk embertársainkon, és imádkozhatunk egymásért. 

Ne felejtsük el, hogy nem vagyunk egyedül. Isten velünk van jóban és rosszban, a legnehezebb időszakban is. Ismer bennünket, és tudja, hogy mire vagyunk képesek – éppen ezért gördít elénk nagyobbnál nagyobb sziklákat, mert tudja, hogy bármennyire is elveszettnek érezzük magukat, a hitünk erősebb, és megküzdünk a problémával. Szükségünk van rá, szükségünk van az imára, szükségünk van a hitünkre. 

Szükségünk van a megértésre, beszélgetésre, ölelésre, sírásra és nevetésre. A „minden rendben?" vagy a „tudok valamiben segíteni?" kérdések talán jelentéktelenül hangozhatnak, más számára azonban akár életmentő segítség is lehetnek. Problémái és nehéz időszaka mindenkinek volt, van és lesz – a kérdés az, hogy vajon továbbra is elfordított fejjel görgetjük-e a telefonunkat, tudomást sem véve a másikról, vagy inkább odamegyünk hozzá, és csak annyit mondunk: „Gyere, beszélgessünk!"

„A megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja ki…” (Ézs 42,3)

Ha Ön úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 80 820 111-es telefonszámot!

FORRÁSOK:
Alapítvány az Öngyilkosság Ellen
Na én mindjárt kiugrok az ablakon… (KötőSzó)

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6116253720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása