Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Testedzés mint valláspótlék

„Ezzel a tevékenységgel sikerült javítani szív- és légzőszervi edzettségén. Szép volt!” Bevallom, jólesik futás után ezt az automatikus üzenetet olvasni az általam használt sportalkalmazás felületén. Jólesik az azonnali visszajelzés. Érdemes volt leküzdenem saját magam. Érdemes volt lemondanom egy sorozatepizódról. Érdemes volt kihagyni az esti sörözést. Érdemes volt ma is elindulni, bármilyen csábító volt is a maradás, vagy épp kedvezőtlen volt az időjárás. Ez az az érzés, amely az embert, a kitartását megedzi, acélosítja. Egy idő után pedig akár függővé is teheti.

Szerző: Nagy Zoltán

church_gym_free_weights.jpg

Társadalmunkban a hagyományos vallási keretek egyre inkább elveszítik jelentőségüket, új vallási és valláspótló jelenségek bukkannak fel. Ezek között nyilván vannak olyanok, amelyeknek egyszerű a megítélése. Hiszen egy-egy függőség, amely a vallásosság élményeit (is) próbálja pótolni – legyen az drog, alkohol vagy éppen gyógyszer –, egyértelműen és vitathatatlanul rossz. De mi a helyzet a testmozgással, az egészséges életmóddal? Az nem lehet rossz! – vágjuk rá azonnal. Rengeteg keresztyén ember él egészségesen, és sportol rendszeresen. Az, hogy heti ötször-hétszer mozog az ember, az miért lehetne gond? Mely ponton válik negatívvá, függőséggé, megszállottsággá, és miért? Mit hoz ez az ember életébe, és mit vesz el?

Mi a cél?

A futópadok és szobakerékpárok nagy része valami hiányt akar pótolni. És nemcsak a mozgáshiányt. A testedzés eltúlzása ugyanúgy lehet a testképzavar megnyilvánulása, mint az anorexia. Egy elképzelt – akár hamis – eszményképet kergetve emberek a végsőkig képesek elmenni. Ezen az úton pedig elérkezik az a pont, amikor a fittség elérése már egyfajta megszállottsággá – keresztyén szempontból kimondhatjuk –, az embernek az istenévé válik. Amikor az edzés nem egy cél – az egészséges(ebb) test – elérése miatt történik, hanem már az edzés lesz maga a cél. Ráadásul úgy, hogy ez maga mögé szorít vagy maga alá rendel mindent – családot, barátokat, társas kapcsolatokat, munkát, megélhetést.

Hogy nem csekélységről beszélünk, azt az a tény bizonyítja, hogy 2016-ban Amerikában a fitneszipar 32 milliárd dolláros üzletet jelentett. Európai számadatok nem állnak ugyan rendelkezésemre, de ha azt nézzük, hogy hány edzőterem kínál különböző programokat kora reggeltől késő estig akár csak Magyarországon egy kisvárosban is, sejthetjük, hogy üzleti szempontból is fontos terület. Nyilván az üzleti érdekek azt kívánják, hogy minél többen táplálják ezt az egyébként duzzadó alapot.

Az edzőterem mint vallási központ

Egy vallási közösségnek megvannak a jellemzői, amelyeket akár szociológiai szempontból is meg lehet határozni. Megvan a találkozási helye, megvannak a rendelt szolgálói, és megvan az a rituális rendszer, amely az életüket meghatározza. Közösségek alakulnak ki, amelyekhez jó tartozni. Ezek azok a pontok, amelyek a vallási közösségben megvannak.

Ugyanígy tetten érhetők egy edzőteremben, egy zumbaoktatáson, egy jógaórán stb. Sőt olykor tudatosan építik ki a rendszer ezen elemeit. Lehetővé téve azt, hogy az emberek mintegy vallásként gyakorolják a testedzés adott formáját. A találkozási hely adott, hiszen az edzőtermek erre vannak. Az ott lévő – ma már egyre képzettebb – személyzet pedig ennek a modern vallásnak a papságaként teszi a dolgát. Ma még inkább Amerikára jellemző egy-egy franchise-rendszerben üzemeltetett, az egész kontinensre kiterjedő lánc sok ezer terme egyforma kinézettel, szlogenekkel, reklámképekkel és -arcokkal. Anélkül, hogy blaszfémiába bocsátkoznék – és nem gondolom, hogy ezt bárki ilyen tudattal tenné –, de még a rituális étkezés sem áll távol a realitástól, hiszen ehhez az életmódhoz szervesen kapcsolódik a különböző táplálékkiegészítők szigorú rend szerint való fogyasztása. És mindezeken túl megvannak a kialakult szokások, egy-egy edzés szigorú rendje (liturgiája) is. Ez pedig már nem kevés párhuzam ahhoz, hogy kimondjuk: egyfajta vallás vagy valláspótlék lehet a testedzés, kiszorítva a vallásos élet idejét, helyét, lehetőségét és igényét is az ember életéből.

Az egészségen túl

„Az egészség a teljes, testi, mentális és társadalmi jól-lét állapota” – mondja a WHO egészségdefiníciója. Mindezt pedig a mai emberek nagy többsége nem isteni ajándékként, hanem a saját maga által elérhető és elérendő célként határozza meg. Ennek érdekében tesz az ember az egészségéért, sportol, edz, egészségesen táplálkozik. Ezt keresztyén emberként is szinte kötelességünk megtenni. Ugyanakkor, miközben vitathatatlan, hogy az egészséges életmód, az egészséges test meghosszabbíthatja az ember életét, tudatosítanunk kell, hogy mégis megvannak azok a határhelyzetek, amikor kiderül, hogy ez mind nem elég. Hibába esünk, ha istenként látjuk egészségünket, saját testünket. Mert életünk végső határhelyzeteiben erre az istenre nem, csak a mindenható Istenre számíthatunk.

A másik nagy különbség a vallás és a testedzés, illetve az egészségközpontú életszemlélet „vallása” között, hogy ez utóbbi nem akar és nem is tud a földi életen túli kérdésekre válaszokat adni. Csak arra tekint, hogy hogyan hosszabbíthatom meg, hogyan tehetem jobbá, szebbé saját erőm és fizikai, valamint anyagi erőfeszítésem által a földi életet.

A testem templom – de kié?

A divatos „My body is a temple” szlogen sokféleképpen értelmezhető. Akár úgy is, hogy az ember azért mondja, mert büszke a testére, az esetleges túlsúly vagy narancsbőr ellenére is. Ugyanakkor éppen a testedzést és egészséget a vallásosság szintjére emelők jelmondata is egyben, mely szerint erre a templomra figyelni kell, nekem kell felépítenem, óvnom, fejlesztenem a tökéletességig.

Pál apostol hasonló képet használ, de épp ellenkező értelemben: „Vagy nem tudjátok, hogy testetek a bennetek levő Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok, és ezért nem a magatokéi vagytok?” (1Kor 6,19) Testemre Isten ajándékaként tekintve óvom, edzem, táplálom egészségesen. De tudom, hogy a határhelyzetekben csak Isten segítségében lehet bízni.

Borítókép: Outsideonline.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2516229266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása