Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Nemzetközi siker: Most először nyerte magyar női fotós a rangos díjat
A Soproni Líceumból indult, most a World Press Photo fődíját nyerte

Megnyílt az idei World Press Photo kiállítás a Nemzeti Múzeumban és a díjazottak között látható a fődíjas felvétele, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumból indult Horváth Eszter fotója is, ami idén a kiállításon a környezet kategóriában kapott elismerést.

dijnyertes-5f6d9f14d30cc.png

Horváth Eszter a Líceumban érettségizett, az előző tanévben dr. Kalmár Sándor biológia tanár meghívására vissza is látogatott iskolánkba. Az Északi sarkot is megjárt fotós előadásából akkor kiderült: aki igazán hisz önmagában, meg tudja valósítani álmait.

Eszter el is mesélte az őt hallgató licistáknak, hogy a MOSAiC expedíció, amin részt vett, egy minden eddiginél komplexebb északi-sarki kutatás, amely során a Polarstern kutatóhajó egy évre befagy az Északi-sark egyik jégtáblájába és ott bázist alakítanak ki a hajó körüli jégen. A bázison folyamatosan méréseket végeznek: a levegő, jég, víz változásait kutatják. Máris forradalmi eredményeket kaptak, a szakemberek a kutatás végén pedig publikálják megfigyeléseiket. Horváth Eszter közel négy hónapot töltött a hajón, de tavasszal újabb hetekre tért még vissza, az expedíció idején készítette azt a felvételt, amit fődíjjal jutalmazott a rangos nemzetközi zsűri.

"Az Északi-sarkvidéken található a bolygó leggyorsabban olvadó jégtakarója, és itt a globális felmelegedés üteme az átlagos kétszerese. Ez jelentős hatással lesz a világ éghajlatára, a hőmérséklet és a tengerszint emelkedésére, de ennek ellenére, sarkvidéki éghajlati folyamatok kevéssé szerepelnek a klímamodellekben, mert a kutatóknak egészen mostanáig nem sikerült behatolni a területre a hat hónapon át tartó téli sarki éjszaka idején." - olvasható a kép alatti kísérőszövegből. A teljes szöveg ide kattintva tekinthető meg, ahogyan kiállításon szereplő művekből készült katalógus is. Horváth Eszter képéről és annak történetéről, az expedícióról a 11. oldalon olvashatnak. 

Horváth Eszter a Líceumban hangsúlyozta: a Berzsenyi padjából indulva jutott el oda, ahol ma van, példája mindenkit bátoríthat.

„Merjetek hinni az álmaitokban, tegyetek érte lépésről lépésre. Ha egyet lépünk a célunk felé, a következő lépést az élet fogja segíteni!” – hangsúlyozta előadásában.

Hozzátette, hogy bár 18 évesen még nem tudja az ember biztosan, mit is akar kezdeni az életével, de nem baj, ha később fogalmazzuk meg céljainkat, sohasem késő elindulni a helyes irányba. A lényeg, hogy olyan munkánk legyen, amiben boldogok és sikeresek lehetünk.

Eszter dokumentalista fotográfiával foglalkozik, ma már főállásban a német, kizárólag sarkkutatással foglalkozó Alfred Wegener Institute-nak (AWI) dolgozik, emellett rendszeresen publikál neves folyóiratokban (pl. National Geographic, New York Times), és számos nemzetközi fotós díjat is magáénak tudhat.

A líceumi érettségit követően, a Soproni Egyetem közgazdasági karán folytatta tanulmányait, ott szerzett diplomát, majd Bécsben kezdett dolgozni. A fotózásba csak később szeretett bele, ekkor jött rá, hogy ez az, amivel hivatásszerűen akar foglalkozni. Ma legfőbb célja, hogy képei révén felhívja a figyelmet a klímaváltozásra és a sarkvidék sérülékenységére.

Az idei World Press Photo kiállításra csaknem 74 ezer beérkezett képből válogatta ki a nemzetközi zsűri azt a 151 felvételt, amely megtekinthető a tárlaton. Köztük Horváth Eszteré, az első magyar nőé, aki fődíjat kapott a rangos nemzetközi versenyen. Eszter a környezet kategóriában lett első Egy jegesmedve és bocsa című munkájával.

A World Press Photo szervezetet 1995-ben alapították Amszterdamban, amely minden évben megrendezi a világ legnagyobb sajtófotó-pályázatát. A díjazott képekből kiállítást rendeznek, a nyertes fotókat később évkönyvekbe rendezik. 

A pályázaton több kategória közül indulhatnak a versenyzők: ilyen például a Sportesemény, Hétköznapok, Művészet, Természet vagy az Általános hír. Hivatásos sajtófotósok, ügynökségek és újság is indulhat a pályázaton képpel vagy fotósorozattal, amit végül minden év februárjában bírál el a zsűri. 

Magyar fotós 2001-ben nyert először a pályázaton, Szentpéteri József második helyezett lett szintén Természet kategóriában. 

A kiállítás megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban 2020. szeptember 24. és október 25. között. Bővebb információ és jegyvásárlás a honlapon: www.mnm.hu

Forrás: Evangélikus.hu / bdeg.hu

Borítókép: Horváth Eszter / bdeg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8116215032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása