Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Íme, Budapest 8+1 legjobb keresztény kávézója – Ismerted őket?
Fedezzük fel Budapest keresztény kávézóit!

A Magyarországon ismét virágzásnak induló kávékultúra eredményeképp számos igényes és hangulatos kávézó várja a mozgalmas napokból kiszakadni vágyókat. Egy csésze cappuccino mellett folytatott baráti beszélgetés, egy frissítő eszpresszó vagy egy hűsítő jegeskávé felderítheti a napunkat. Fokozhatja a kávézás élvezeti értékét, ha általa támogathatunk egy rokonszenves célt. Talán kevesen tudják, de számos keresztény kávézó üzemel, előfordulhat, hogy akár a közvetlen környezetünkben. Mitől keresztény egy kávézó? Hol találhatók, és hova mikor érdemes ellátogatni? Kávézótúránkból kiderül!

Szerző: Szebenszki Noémi


agathe-marty-vj5gwewwmqs-unsplash.jpg

D18 Café & Bar

A D18-ba belépve nem nehéz megállapítani, hogy egy keresztény szellemiségű helyen járunk, hiszen a hely könyvesboltként is funkcionál, ahol számos ilyen témájú könyv található. A felfestett idézetek pedig kifejezik az olvasás jelentőségét – a leglátványosabb talán a Cicero-idézet: „Egy szoba könyv nélkül olyan, mint a test lélek nélkül.” A hely atmoszférája igen kifinomult. Barna és bézs színek, anyagként pedig a fa dominál. A háttérben nyugtató zongorazene szól, s ezt a békés hangulatot a könyvek jelenléte is erősíti. Az itt elfogyasztott jegeskávé nagyon finom volt, külön szimpatikus, hogy mellé keksz, illetve egy kis pohár víz is járt. A limonádét fagyasztott gyümölcsökkel és friss citrusfélékkel is ízesítették. A D18 ideális hely tanuláshoz, munkavégzéshez vagy akár kis csoportos megbeszélésekhez is. A kávézó a 6. kerületben található, könnyen megközelíthető busszal, trolival, illetve metróval is. Csodálatos hely, érdemes felkeresni!

Nyitvatartás: H–P: 08:00–18:30, Sz–V: 09:00–15:00

https://d18.hu/kavezo-es-bar/

d18_vegleges.png

HungaRio kávézó

A Horváth Mihály téren található kávézó, ahogyan már a neve is jelzi, brazil kötődésű. A Katolikus Shalom Közösség tartja fenn, melynek tagjai között brazil és magyar fiatalok is képviseltetik magukat. A közösség elnevezésének gyökere a feltámadott Jézus szavai: „Békesség nektek!”, amely héberül egy szóval „Shalom!” A brazil mentalitást egyértelműen tükrözi a kávézó berendezése. Több gitár és egy zongora is található a díszletek között, mely utóbbit ki is próbálhattuk. A háttérben pedig természetesen latin-amerikai zene szólt. A retró stílusú tárgyak mellett keresztény képek és az eredetileg a brazíliai Rio de Janeiróban található Megváltó Krisztus szobra is helyet kapott a tágas helyiségben. Az italokat brazil kávéból készítik, és brazil ételeket is kipróbálhatunk. Ez utóbbi lehetőséggel élve sajtos tápiókalepényt rendeltem, mely különböző töltelékekkel kérhető. Megtudtam, hogy a tápiókaliszt közkedvelt alapanyag Brazíliában, melyet a maniókagyökérből kivont keményítőből készítenek. A jegeskávé finom volt, csokisziruppal díszítették. A kávézó meghitt, bensőséges hangulatú, meleg fényekkel megvilágított. A HungaRio tökéletes hely egy hosszú, meghitt baráti beszélgetéshez. A kávézó továbbá otthont ad keresztény programoknak és több imacsoportnak is.

Nyitvatartás: H: 14:00–18:00, K–Cs: 12:15–18:00, P: 12:15–19:00

https://www.facebook.com/hungariobp/

hungario_cikk.png

Montázs Art Café

A kávézó mottója: „Egy hely, ami összehoz!” A Montázs Art Cafét fenntartó Bátorítás Alapítvány fontos feladatának tartja a keresztény értékrend megismertetését és a közösségépítést. Ennek fényében számos programlehetőség közül választhatunk: élő zene, kiállításmegnyitó, művészeti műhely vagy akár felolvasóest – mindenki találhat számára kedves programot. A hely fiatalos, modern, a berendezés részét képezik a kiállított festmények. A tér kék és hideg fényekkel megvilágított, a lime és az óceánkék színek, valamint a sötét bútorok dominálnak. Látogatásunkkor a háttérben popzene szólt. Az itt elfogyasztott répatorta házias jellegű, nagyon finom, krémes, friss volt. Az eszpresszótonik a nyári melegben remek frissítő ital, melyet sok tonikkal kínáltak, így egyáltalán nem maradtunk szomjasak. A Montázs a Bikás parknál található, így kávézás után a fűre vagy egy padra letelepedve lehet élvezni a szépen gondozott környezet látványát egy barátunk, a párunk vagy akár egy jó könyv társaságában. A kávézó biztosít terembérlési, kiállítási és fellépési lehetőséget is, így mind az alkotók, mind a művészetkedvelők figyelmébe egyaránt ajánlom. A hely a 4-es metróval könnyen megközelíthető.

Nyitvatartás: H–Cs: 09:00–21:00, P: 09:00–22:00

http://montazsartcafe.hu/

montazs_cikk.png

Görbe Bögre Kávézó

A kávézó megalapítása két pedagóguslány álmának megvalósulása volt. A Görbe Bögre közösségi tér, mely rendezvényeknek, kiállításoknak és családos programoknak ad otthont. Reggelilehetőség, harapnivalók, hideg, meleg, illetve alkoholos italok és sütemények közül is válogathatnak a vendégek. Az étel- és italkínálat kipróbálása mellett logikai játékokkal tesztelhetjük tudásunkat. A kávézó nagy területű, kint és az emeleten is van lehetőség helyet foglalni, terembérlésre is van mód. A Golgota Kegy gyülekezet például itt tartja vasárnapi alkalmait. A Görbe Bögre nagyon barátságos hely, vendégköre főleg fiatalokból áll. Az élénk színek, mókás üzenetek, a countryzene és a barátságos, közvetlen személyzet garantáltan jobb kedvre deríti az ide betérőt. A kávézó honlapján felhívják a figyelmet saját fejlesztésű nutellás italukra, melyet NutelLatte névre kereszteltek. Megkóstoltuk a különlegességet, és valóban nagyon finom volt, a vastag csokis réteg ellenére nem túl édes, szép, réteges. A kávézó a belvárosban található, a Rákóczi térhez közel, a 4-es metróval könnyen megközelíthető. Tökéletes hely egy csapatépítőhöz, de nagyobb csoportos baráti beszélgetéshez is.

Nyitvatartás: H–Cs: 8:00–21:00, P–Szo: 08:00–22:00, V: 14:00–21:00

http://gorbebogrekavezo.hu/

gorbebogre_cikk.png

Loyola Café

A Loyola Café üzemeltetője a Párbeszéd Háza, a jezsuiták budapesti lelkiségi és kulturális központja. A kávézó nagyon tágas, sok asztal van, hangulata barátságos. A személyzet nagyon kedves és segítőkész. Az itt rendelt cappuccino és latte macchiato is finom volt, bár a legtöbben mégis az ebédmenü miatt keresik fel a Loyolát. Az ugyanis finom és kiadós, ráadásul jutányos áron juthatunk hozzá. Be is csomagoltathatjuk az ételeket, de helyben is el lehet fogyasztani, sőt saját edényt is vihetünk. Legutóbb hideg meggylevest és rántott húst választottam, de mindig kétféle leves és háromféle főétel van, mely utóbbiból az egyik fogás hús nélkül készül. A kétfogásos ebéd 1150 forint, és a főétel akár két napra is elegendő – egyetemisták figyelmébe ajánlom. A Loyola Café küldetése, hogy „a szellemet és lelket emelő őszinte találkozások színhelyévé váljon”. A finom ételek és italok mellett számos programlehetőséget is biztosít a kávézó, hogy valóban találkozások színhelyévé válhasson. Remek helyen van, közel a Mikszáth térhez. Több okból is megéri felkeresni a Loyolát!

Nyitvatartás: H–Szo: 09:00–16:00

https://www.facebook.com/loyolacafe/

loyola_cikk.png

Rézkígyó Coffee House

A Rézkígyó fiatalos hely, mely sok keresztény rendezvénynek, imaalkalomnak helyszínéül szolgál, péntek esténként pedig élő zenével készülnek a vendégeknek. A kávézóban spanyol hangulatú zene szólt érkezésünkkor. Felfigyeltünk kreatív ötletekre, mint például az asztalok mellett elhelyezett üzenőfal. Papírt és íróeszközöket is kikészítettek, így akinek kedve van, bátran alkothat, hátrahagyva maga után egy kedves üzenetet. A polcokon számos keresztény témájú könyv is sorakozott, melyeket szín szerint rendeztek. A Rézkígyó emeleti helyiségébe is fel lehet menni, de a földszinti tér is nagyon tágas. Gyönyörű latte arttal készítették el a cappuccinót, melyet rendeltem, a latte macchiato pedig mandulatejjel is kérhető. A nyugalmas, belvárosi hely alkalmas lehet egy egyetemi óra után pihenésre, feltöltődésre.

Nyitvatartás: H–P: 09:00–18:00

https://www.facebook.com/Rez.Cafe/

rezkigyo_cikk.png

Patmos Book & Café

A Hit Gyülekezete kiadója, a Patmos Records 2012-ben nyitotta meg első belvárosi könyvesboltját és kávézóját. A kávézóban ennek megfelelően számos, a kiadó által forgalmazott könyv látható. A kivetítőkön különböző dicsőítő zenék hallhatók és láthatók. A dizájn és berendezés színvilága követi a Hit Gyülekezetének arculatát, így a sötétkék és fehér árnyalatok dominálnak. Van lehetőség ebédmenü rendelésére is. A rendelt espresso macchiato finom volt, bár a többi kávézó kínálatához képest kissé túlárazottnak éreztem. A Patmos villamossal és metróval is könnyen megközelíthető, a Deák Ferenc tértől körülbelül öt perc sétára található. Ideális hely, ha egy belvárosi körút után ebédelnénk valamit.

Nyitvatartás: H–P: 9:00–16:00

http://www.patmosrecords.hu/patmos-book-cafe

patmos_cikk.png

Nem Adom Fel Café

Az, hogy egy kávézó miért nevezhető kereszténynek, több módon is megközelíthető. Elsősorban azok szerepelnek a gyűjtésben, melyek valamilyen módon kötődnek egy keresztény szervezethez vagy vállalkozókhoz. A Nem Adom Fel Café olyan keresztény értékeket képvisel, mint a segítségnyújtás, a közösségépítés és az egyenlőség. A kávézó Budapest első, fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója és étterme. Itt maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat, ezáltal is bizonyítva a betérőknek, hogy hasznos tagjai a társadalomnak, akik rengeteg mindenre képesek! Filozófiájuk: „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!” Az itt elfogyasztott kávé vagy ebéd különleges, hiszen rendkívüli odafigyeléssel és szeretettel készül. Örömteli és nagyon inspiráló volt egy ilyen helyen kávézni. A dizájn és berendezés is nagyon igényes. A kávézó nagy területét úgy alakították ki, hogy mozgáskorlátozottak is gond nélkül közlekedhessenek a helyiségben. A forrócsokit, melyet itt ittam, nem csak a felszolgálás tette különlegessé, nagyon finom is volt, nem túl édes, lágy és krémes állagú, és rengeteg tejszínhabot kaptam rá. Az étel- és italfogyasztási lehetőségek mellett számos kulturális rendezvényt is szerveznek a kávézóban. Aki tehát ilyen élményre vágyik, látogasson el bátran. Ugyanakkor azoknak is ajánlom, akik szeretnének feltöltődni szeretettel.

Nyitvatartás: H–P: 11:00–19:00

https://nemadomfelkavezo.hu/

nemadomfel_cikk.png

+1 Már a Luther Kiadóban is kortyolhatunk egy finomat kedvenc kávénkból!

Szeretettel várunk az Üllői út 24-be, az evangélikus könyvesboltba, ahol nem csak a legfrissebb kiadványaink, de egyedi Luther-rózsás maszkok is kaphatóak! Ha megszomjaznál és innál egy finom kávét, ne habozz, indítsd a napodat egy finom Espresso Evangelicóval, meríts bátorságot a Cappucino Martinóval vagy lazíts a Latte Lutherano segítségével!

dsc_0080-705x529.jpg

Fotó: Nagy Tamás

Borítókép forrása: Unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2316193400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása