Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Indul az évad - Programajánló a KötőSzóval!
Kulturális ajánlatok koncerttől kezdve grafika tárlatig

A tavaszi hónapokban számos kulturális esemény elmaradt, vagy az online térbe szorult, nyáridőben azonban már várták programok az érdeklődőket. Kínálatban – programajánlónk publikálásának idején legalábbis így tűnik – nem lesz hiány szeptemberben sem.

Szerző: Kézdi Beáta

cata-noydsjiwmsg-unsplash.jpg

Egyházi zene megújuláshoz

A Szent Efrém férfikar szeptember 4-én, pénteken a budapesti belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban (V. kerület, Március 15. tér) ad koncertet. Szeptember elseje nálunk az iskolakezdés, a keleti egyházban a 4. század óta az új egyházi év kezdőnapja. A járvány miatt felfüggesztett Orientale lumen (Kelet világossága) sorozat újraindulásának időpontja nagyon közel esik ehhez a jeles naphoz, amelyen a keresztény zenének a megújuláshoz, az „új emberhez” kapcsolódó műveit idézik föl az előadók. A bizánci újévi (Indiktion) koncerten a magyar kóruskultúra egyik legismertebb képviselője, a sokszorosan díjazott Pro Musica leánykar lesz – Szabó Dénes vezetésével – a Szent Efrém férfikar vendége. Azesemény ingyenes.

Filmpiknik a Balatonnál

A tavalyi év legjobb magyar filmjeit nézheti meg ingyen a közönség szeptember 3–5. között a Veszprém–Balaton filmpikniken. Veszprémben a Hangvilla, az Expresszó és a Vár (Szentháromság tér) ad otthont a filmes rendezvénynek, míg Balatonfüreden a Balaton moziban és a Tagore sétányon óriáskivetítőn láthatják a filmbarátok a tavalyi filmtermés legjavát. A filmpiknik kínálatát zenei és gasztroprogramok, valamint szakmai programok és közönségtalálkozók színesítik majd. Az eseményen látható lesz például az Oscar-díjra jelölt Akik maradtak, a különleges látványvilágú, mai erdélyi történetet bemutató Valan vagy éppen az abszurd humorú Drakulics elvtárs. A filmpiknik társrendezvénye lesz a Könyv – bor – jazz, amelynek keretében Balatonfüreden három napig egymást váltják az író-olvasó találkozók, a tárlatvezetéssel háziasított borkóstolók és a Blaha utca reformkori házainak árnyékában zendülő jazzkoncertek.
Bővebb információ: Filmpiknik.hu.

Rejtő Jenő zenés képregényszínháza

Az utánozhatatlan humorú Rejtő Jenő írói fantáziája külön világot teremtett a magyar regényirodalomban. Legnépszerűbb műveinek egyike, A tizennégy karátos autó a Budapest Bár közreműködésével koncertszínházi előadás formájában kel életre. Vanek úr, a Szahara, a francia idegenlégió és egy szerelmi történet szálaiból zseniális ponyvaparódia szövődik. A dalokat nem énekesek, hanem hat kitűnő színművész adja elő, mások mellett Mentes Júlia vagy Mikó István. A produkció rendezője a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás, ő tervezte a díszletet is, és a regény színpadra adaptálása is Divinyi Rékával közös munkája. A zenekar élőben, koncertszerűen játszik, a dalokat színpadi jelenetek, etűdök fűzik össze. Ám nemcsak a zene és a színjáték, hanem a Keresztes Tamás által létrehozott látvány is fontos része annak a vállalkozásnak, amely Rejtő írói világából új műfajt, zenés „képregényszínházat” teremt. Az előadás nyári premierje a Városmajori Szabadtéri Színpadon volt, míg a szezonbeli premiert szeptember 14-én, hétfőn 19 órakor tartják az Újpesti Rendezvénytérben
(Budapest IV. kerület, Szent István tér 13–14.; Uprendezvenyter.hu).

_mg_1201.jpg

Tanteremben felnőtteknek

Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című drámája alapján felnőttek számára készült tantermi előadás tekinthető meg A krétakör címmel a budapesti Benczúr Ház Kulturális Központban (VI. kerület, Benczúr u. 27.) szeptember 7-én 19 órakor. A főhős, Gruse egyszerű konyhalány, akit nem különleges jósága választ ki, hanem maga a cselekvés, egy vészhelyzetben meghozott döntés. Kezébe adnak egy gyereket, a kormányzóné gyerekét, akit a lázadók keresni fognak. Gruse először lerakja, aztán felveszi, és menekül – egy gyerekért, aki nem az övé. Az előadás a segítségnyújtás identitásformáló erejének, a döntés felelősségének kérdését járja körbe. A jóért vállalt kockázat és felelősség súlyát, egy felnőtté válás történetét. Az egyfelvonásos, kilencven perces tantermi előadás előadói és alkotói: Bánfalvi Eszter, Feczesin Kristóf, Ficza István, Mészáros Blanka; rendezte: Fodor Orsolya.
További információ: Pkalapitvany.hu/bhkk.

Szerelemről, hazáról, cigányságról

Szigligeti Ede A cigány című darabját zenés „prevakera” formájában mutatja be szeptember 26-án 19 órakor a celldömölki Soltis Lajos Színház Szentendrén, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében (Szentendre, Pátriárka utca 7.). „Szeretett magyar hazánk láthatárán veszélyes felhők tornyosulnak. Miközben minden hazafi szent kötelessége hazáját bel- és külellenségek ellen megvédeni [...], a magyar cigány, Rózsa Peti beleszeret Ivánka Évikébe, Celldömölk legszebb nem cigány magyar lányába – olvassuk a színlapon. – A haza bizodalmasan várja fiaitól, hogy mostani veszélyes körülmények között a királyi trón, haza és alkotmány védelmére az ország zászlója alá mentül előbb összesereglendenek, mely összesereglendés következtében elindul a haddelhadd, nem is beszélve a fekete füstirigó, Rózsa Rózsi bánatáról, hogy belészakad a nagy magyar szív és a hegede vonója...” A zenés-zajos előadást Fábián Péter és Benkó Bence rendezte.
További információ: Szentendreiteatrum.hu.

Dürer Ádámja és Évája

A budapesti Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot tartalmazó rangos nemzetközi rajzgyűjteménynek gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. Az október 18-ig látható, Dürer kora című tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottak. E kompozíciókat kiegészíti a német reneszánsz virtuóz grafikusművészének, Albrecht Dürernek néhány réz- és fametszete – köztük Ádám és Éva című alkotása is –, így összesen ötvennégy művel találkozhat a látogató. A kiállítás hat szekcióban (A kezdetek: 15. századi rajzok; Albrecht Dürer és köre, Chiaroscuro rajzok; Az önálló tájábrázolás kezdetei és a fiktív táj; Előkészítő rajzok; Művészet II. Rudolf prágai udvarában) mutatja be a korszakot.
További információ: Szepmuveszeti.hu.

166635.jpg

Az ajánló az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 33–34. számában jelent meg 2020. augusztus 26-án.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7916179000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása