Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A legtöbben nem tudják, hogy Jézus születését ünnepeljük karácsonykor
Megkérdeztük az utca emberét

Református teológus szerzőnk a debreceni adventi vásárban és az egyik nagy bevásárlóközpontban kérdezősködött arról, hogy miről szól a karácsony és hogy kicsoda Jézus/Jézuska. Meglepő válaszok születtek, és a leglelkesebben egy hétéves kisfiú nyilatkozott. A megkérdezettek többsége tudta, hogy a kereszténység tanítása szerint Jézus a Megváltó, a Messiás, Isten fia, mégsem kötik őt karácsony ünnepéhez.

Szerző: Prém Alexandra

48377886_787697464915206_3167498295870226432_n_1.jpg

Arra voltam kíváncsi: mennyire tudják az emberek, hogy mit ünneplünk karácsonykor, és hogy valójában ki is az a „Jézuska”, akit ebben az időszakban annyit emlegetünk. Nem hívő családban nőttem fel, karácsonykor nem mentünk templomba, és nem olvastunk Bibliát sem. Mégis hallottam Jézuskáról, ahogy a legtöbb ember és gyerek hall róla, hiszen visszatérő alakja a karácsonyi énekeknek, és a tévében is gyakran vetítenek ebben az időszakban bibliai történetet feldolgozó filmeket, és az ajándékokat is általában „ő hozza”. Ezért érdekes kérdés, hogy egy keresztény kultúrkörhöz tartozó társadalom tagjai mennyire tudatosak abból a szempontból, hogy miért ünnep ez az ünnep. A debreceni adventi vásárban és az egyik nagy bevásárlóközpontban kérdezősködtünk két kérdést feltéve mindenkinek: Miről szól a karácsony?, és Kicsoda az a Jézus vagy Jézuska?

Ez nyilván nem reprezentatív felmérés, mégis érdekes eredmények születtek. Voltak, akik nem vállalták a válaszadást, de akadt olyan is, aki szívesen beszélgetett velünk hosszasan. Mindenféle korosztályból szólítottunk meg embereket: középiskolásokat, fiatal felnőtteket, nyugdíjasokat, családokat és egy általános iskolás kisfiú is szívesen válaszolt, méghozzá meglepő pontossággal a család többi tagját megelőzve. Édesanyja szerint a karácsony a szeretet ünnepe. Viszont nehéz kérdésnek ítélte meg azt, hogy kicsoda az a Jézuska, akit ilyenkor emlegetni szoktunk. Ekkor az iskolás kisfia fölkiáltott: „Én tudom! Isten!”

Meglepő volt az a felismerés, hogy a megkérdezettek többsége bajban volt, amikor arra a kérdésre kellett válaszolnia, hogy miről szól a karácsony, ezzel szemben a többség mégis meg tudta mondani, hogy kicsoda Jézus/Jézuska. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy ismerik az ő személyét, tudják, hogy a kereszténység tanítása szerint ő a Megváltó, Messiás, Isten fia vagy Isten – ezeket a megnevezéseit használták –, mégsem kötik őt a karácsony ünnepéhez.

Tudják, hogy a keresztény hagyomány szerint az ő születésére emlékezünk ilyenkor, de számukra karácsony ünnepe nem erről szól.

Ezt példázza az a válaszadó, aki nagyon is tisztában volt karácsony ünnepének vallásos eredetével, mondta is, hogy ismeri a bibliai történetet, de ő pogánynak (ateistának) tartja magát, így számára az ünnep nem Jézusról szól: „Ismerem az ünnep vallásos-keresztény eredetét, ami Krisztus születéséhez kapcsolódik, de én pogány vagyok, ezért nekem nem ez a karácsony lényege. Nekem a családról szól és arról, hogy együtt legyünk.” (Egy 30 év körüli férfi)

A legtöbb válaszadó (megközelítőleg hetven százalékuk) felelete szerint a karácsony a szeretet ünnepe, és a családról szól. Akadt olyan is, aki besorolta az év végi ünnepek közé, és az év lezárási folyamatában egy állomásként tekint rá.

Annak ellenére, hogy a válaszadók csupán harminc százaléka nevezte meg Jézus születését a karácsony jelentéseként, csak hatvan százalékuk tudta, hogy kicsoda Jézus.

A megkérdezettek között volt egy román család, akik a beszélgetés során kitértek az egyház hitelességének témájára. Tehát miután válaszoltak a kérdéseinkre, nem Jézusról és Istenről vagy a hitről kezdtek beszélni, hanem az egyházról. Ekkor elmondták, hogy „az ortodox egyház gazdagsága hiteltelenné teszi a keresztény tanítást”, ebből kifolyólag nem szívesen közelednek az egyház és a kereszténység felé. 

Összegzésként azt mondhatjuk, hogy bár egész sokan ismerik Jézus személyét, mégsem tudják, hogy karácsony ünnepe az ő születéséhez kapcsolódik. És láthatjuk azt is, hogy tartja magát a karácsony szekularizációjának tendenciája, miszerint az ünnep elveszítette eredeti keresztény tartalmát. Ezen az egyház erőteljesebb hitvallásával talán valamennyire lehetne változtatni.

Borítókép: adventi vásár Debrecenben, készítette: Mikó Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9714502952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása