Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mi pünkösd lényege? Mi az igazság?

Neked mit jelent pünkösd? Munkaszüneti nap, hosszú hétvége… És mi a lényege? Vagy az ünnepnek lényeg sem kell, elég, ha csak nem kell menni dolgozni vagy iskolába? Erre keressük a választ.

Szöveg: Farkas Ervin evangélikus lelkész, Lovászpatona

ea183fdb6cf28f34d95041c1d2147d38.jpg

„Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! – mondja a Seregek Ura.” (Zak 4,6)

Ezer évekkel ezelőtt született egy döntés, mely érted és értem történt. Úgy döntött az Isten, hogy nem akar téged és engem (minket!) távol tudni magától, így értünk emberré lesz, meghal és feltámad. A karácsony–húsvét ünneptengely többnyire mindenkinek megvan. Pünkösd – szerény lelkészi tapasztalataim alapján – már egy kicsit kevésbé ismert ünnep. Pedig – ismét szerintem – csöppet sem jelentéktelenebb. Sőt!

Pilátus még azt kérdezi, mi az igazság. Gondoltál már úgy a pünkösdre, hogy itt megjön a válasz?!

Szoktuk az egyház születésnapjának hívni, és ez igaz.

Beszélünk lángnyelvekről és nyelveken szóló tanítványokról, s ezek is mind lényeges dolgok. De pünkösdkor az Igazság Lelke jött és jön közénk, és elmondja, mi az Igazság.

Az Igazság, hogy a hitünk alapja Krisztus. Hogy az örök élet kapuja a kereszt és az üres sír. Az igazság, hogy Isten irgalmára és kegyelmére szorulunk, de az Isten nem is tagadja meg ezeket tőlünk! Az igazság, hogy az ember csak az Igazság morzsáit ismeri, Isten viszont mélységében a morzsányi embert!

Az Igazság, hogy az Isten magának akar téged, de ezt nem hatalmára hivatkozva vagy erőszakkal tolja le a torkodon! „Csak” megszólít: „Kövess engem!”

Szólít, ahogy Jézus szólította a halászokat, vámszedőket, bűnösöket. Szólít a pünkösdi oltár gyertyáiban, az énekekben, abban, amikor mélyre esel, és mégis felállsz! Szólít az utolsó utáni mély levegőben. Szólít a magányban és szólít a közösségben. De nem recsegnek és ropognak közben a falak. Mert nem lenyűgözni akar vagy megnyerni magának. Hitet ad. Táplálja is a hited, ha hagyod… De soha nem veszi el tőled a lépés jogát.

Léphetsz a megszólítás nyomán hozzá, vagy léphetsz a megszólítástól megriadva, rémülve, feldühödve tőle el.

De az Igazság, hogy csak benne csendesül el a szíved!

 „Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! – mondja a Seregek Ura.”

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4313977420

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ateizmus mint tagadásvallás képekben 2018.05.22. 12:59:27

  Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet                                                                 ...

Trackback: Erkölcstelen kereszténység 2018.05.22. 10:09:46

A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai: 1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz  JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor végül i...

Trackback: Kik is a valódi sátánhívők? 2018.05.22. 10:08:22

Azok, akiknek a Sátán egy mese, vagy mítosz alak, vagy azok, akik éltetik a mítoszát, meséjét? Ugye milyen mulatságos, hogy tudományos szempontból a keresztények tekinthetők sátánhívőknek.  Azt már régen tudjuk, hogy a keresztényeknek hinni kell a Sát...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása