Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #77 | Templom

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat a templom szerepe ihlette.

adobe_spark_5_4.jpg

A hetet Fabiny Tamás gondolataival indítottuk a blogon. Az elnök-püspök a Németországban lerombolt templomról írt. A templom lebontását bemutató videót nézve bennem is összeszorult valami. Megjelent előttem szeretett templomom, ahogy markolók hada a földdel eggyé teszi, eltörölve évszázados ereklyéket és személyes emlékeket. Azonban rögtön el is gondolkodtam azon, hogy... valóban számít ez?

Számítanak ma templomaink?

Nem feltétlenül arra gondolok, hogy elegendő egyházfenntartóit fizetünk-e be minden hónapban, vagy hogy hajlandóak vagyunk-e részt venni a féléves templomtakarításon, hanem hogy mélyen legbelül számítanak-e ma templomaink? Számít-e ma nekünk az, hogy legyen egy olyan helyiség az életünkben, ahol elcsendesedhetünk, erőt meríthetünk vagy esetleg számot vethetünk teljes elesettségünkkel?

Mikor arról vitatkozunk, hogy mit jelentenek templomaink – akár arról, hogy lerombolhatjuk-e azokat, vagy hogy kocsmává alakíthatja-e egy cég, mert az ott lévők már nem foglalkoznak vele, vagy hogy szabad-e ott nyíltan azt mondani, hogy szavazz erre meg arra –, akkor elgondolkodunk azon, hogy nekünk személyesen mit jelent?

Másik oldalról is megkérdezem: számít nekünk, a nagybetűs Egyháznak, hogy olyan tereket biztosítsunk embereknek, ahol biztonságban érzik magukat? Ahol bátran felvállalhatják egzisztenciális problémáikat? Netán ahol jól érezhetik magukat hívők és nem hívők egyaránt?

Őszintén nem tudom. Ezek csak költői kérdések, melyeken mindenkinek magának kell átrágnia magát. Viszont van egy Simon & Garfunkel-dal arról, hogy bármi történhet templomainkkal, a hitünk mindig ott lesz. Felgyújthatják őket, lebombázhatják, vagy markolókkal eshetnek nekik – akár politikai vagy egyéb érdekekből megbecsteleníthetik –, imádságra kulcsolt kezünk és a szeretetparancs vezérelte radikális tenni akarásunk ennél akkor is sokkal erőteljesebb. Legalábbis sokkal erősebbnek kellene lennie.

Ha ez így van, akkor aztán viszont mindegy, hogy hol halljuk azt az evangéliumot, és hol vesszük magunkhoz a szentségeket.

A mai válogatásban szereplő dalok arra keresik a választ, mit is jelentenek nekünk templomaink.

Számok listája:

  • U2 – Where The Streets Have No Name
  • Paul Simon – A Church Is Burning
  • Gary Clark Jr. – Church
  • Vulfpeck ft. Antwaun Stanley – Birds of a Feather, We Rock Together
  • Macklemore ft. Xperience – Church
  • Hozier – Take Me To Church
  • Cat Stevens – Peace Train
  • U2 – One

A mai válogatás Spotifyon is elérhető. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Neked milyen dal jut eszedbe arról a szóról, hogy templom? Mivel egészítenéd ki a válogatást? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1213575743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása